Archief van
Categorie: Philidor4

Schaakwoude II 4-4

Schaakwoude II 4-4

Verdienstelijk gelijk spel Philidor IV>

Door Siem van Eijk

Zaterdag 14 april 2018, de slotronde van de FSB-competitie. Philidor IV speelde tegen Schaakwoude II. Deze club was reeds kampioen. Het vierde stond vast in de middenmoot. Er kon door beide partijen vrijuit worden gespeeld. Het werd een verdienstelijk gelijk spel. Er had nog meer ingezeten, maar dat ging niet door.

Lees Meer Lees Meer

Drachten 3½-4½

Drachten 3½-4½

Lucky Overwinning Philidor IV

Door Siem van Eijk

19 maart speelde het vierde een uitwedstrijd tegen en in Drachten. Deze ploeg had nog geen wedstrijd gewonnen. Op papier dus “een makkie”. Nou, dat was dus niet zo. Even leek het erop dat het een nederlaag zou worden. Gelukkig ging dat niet door. Dankzij een mooie overwinning van vader Torensma werd een gelijkspel mogelijk. Bij een stand van 3,5 tegen 4, wist ook Dylan toch nog een halfje te “pakken. Hierdoor wonnen we de wedstrijd.

Lees Meer Lees Meer

Bakkeveen 5-3

Bakkeveen 5-3

Opening Culturele Hoofdstad groot succes voor Philidor IV

Door Siem van Eijk

13 februari 2018 vond in zalencentrum “Zaal Enzo” de opening plaats van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden, afdeling schaken, met de wedstrijd Philidor IV tegen Bakkeveen I. Siem opende met de woorden, dat Leeuwarden een heel jaar feest viert. Hij hoopte dat de tegenstander hieraan ook mee wilde doen. Nou, dat wilden ze wel. Het werd een fantastisch gebeuren, met Philidor als winnaar.

Lees Meer Lees Meer

NEO 5-3

NEO 5-3

PRACHTIGE OVERWINNING

Door Siem van Eijk

15-01-18
NEO
1667
Philidor 4
1587
3
5
1.
Sjoerd Hoekstra
1984
Erik van der Lee
1750
½
½
2.
Pieter Postma
1830
Pieter Hoekstra
1647
½
½
3.
Hans Kloosterman
1749
Leo van Maanen
1555
0
1
4.
Klaas Dijkstra
1718
Kees van Straten
1483
1
0
5.
Johan Cnossen
1543
Pieter Ploeger
1701
½
½
6.
Ronnie Hoekstra
1648
Christian Torensma
1431
0
1
7.
Adri Raap
1439
Siem van Eijk
1693
0
1
8.
Marc de Jager
1427
Peter Venhuizen
1433
½
½
Read More
Jurjen Tolsma 4-4

Jurjen Tolsma 4-4

VERDIENSTELIJK GELIJKSPEL

Door Siem van Eijk

19-12-17
Philidor 4
1664
Jurjen Tolsma
1703
4
4
1.
Jolle Lont
1796
Bouke Woudstra
1825
1
0
2.
Erik van der Lee
1750
Piet Hoogland
1781
1
0
3.
Pieter Hoekstra
1647
Andrew Weltevreden
1804
½
½
4.
Derk Stegeman
1624
Yme Brinksma
1632
0
1
5.
Leo van Maanen
1555
Tony Garcia
1691
1
0
6.
Pieter Ploeger
1701
Jaap Overeem
1684
0
1
7.
Siem van Eijk
1693
Joop Claus
1556
½
½
8.
Henk van Wilgenburg
1548
Gerrit Antoon Torensma
1651
0
1

 

Toen ik naar het clubhuis fietste was het vies druilerig weer. Weer om lekker bij de kachel te zitten of om een partijtje te schaken. En dat laatste ging gebeuren. De laatste wedstrijd van 2017 tegen Jurjen Tolsma. Het vierde had nog niet gewonnen dit seizoen, dus het werd tijd voor wat vuurwerk. Dat dat ging gebeuren stond wel vast. Alleen het was het  verkeerde tijdstip. Net tussen Sinterklaas en de Kerst. De periode van cadeautjes weg geven. En daarin is het vierde goed. Zie de verslagen van 2015 en 2016. Het enige verschil is, dat het toen uitwedstrijden betrof en nu hadden we thuis. Dan krijg je van de bezoekers toch vaak cadeautjes toch. Ik weet niet zeker of dat ook op gaat voor schaakwedstrijden. In ieder geval, na een donderspeech van de trainer, gingen we er eens goed tegenaan.
Het verjongde vierde pakte het eerste punt op. Maar er heeft meer ingezeten. Het had de eerste overwinning moeten worden. Maar uiteindelijk is een punt tegen de mannenbroeders uit Stiens een goed resultaat.

Jolle Lont zadelde zijn tegenstander met een geisoleerde pion op. Het werd een spannende ingewikkelde partij op. Maar dit soort zaken zijn Jolle wel toevertrouwd. Hij won een kwaliteit en de partij.
Erik van der Lee had er zin in. Zijn tegenstander werd ge-e-lijnd. Twee torens op de e-lijn en een paard dat naar e5 dreigde te gaan. Voor de omstanders leverde dat directe winst op ( winst van een loper). Volgens Erik lag het wat genuanceerder. Zoals hij het speelde was het ook uit. Wel een partij voor de snijtafel, niet voor de computer, want die kan niet tegen bloed. Een mooie overwinning.

Pieter Hoekstra, onze tijdnoodspecialst had besloten  deze keer niet in tijdnood te komen. Het begin van de partij heb ik gemist. Toen ik keek, stond hij een stuk achter tegen een pion, toen 2 pionnen en later ook nog 3 pionnen. Het leverde een totaal gewonnen stelling op. Maar wat kwam daar om het hoekje kijken? Nee, niet Sinterklaas, maar het tijdnoodduiveltje. Ik hield met twee handen mijn hart vast  Opeens stonden er nog maar 20 seconden op de klok.  Dat zag hij gelukkig en daarna speelde hij na de zet van zijn tegenstander meteen zijn zet. Opeens had jij weer een minuut of vier. Maar helaas had hij zijn hele voordeel weggegeven. Remise.

Derk Stegeman. Toen ik keek stond hij een pion achter. Maar zijn tegenstander had een dubbele geisoleerde a-pion. De stand was zo ongeveer in evenwicht. De a-pionnen slecht, maar er was compensatie door de centrumpionnen. Derk kwam naar me toe. Ik heb een remise aanbod, wat moet ik doen? Ik had de stelling gezien. Neem maar aan. Ja, maar ik zie nog kansen op de overwinning. Dan speel je maar door. Dat deed Derk. En verloor.
Leo van Maanen was er eens goed voor gaan zitten. Het leek of er gedamd werd. Alles stond vast. Maarten Etmans, die wat rond liep, zei tegen mij: Er staan drie manke lopers op het bord. Eén verdween van het bord (waarschijnlijk opgevreten door een paard). Leo won een pion en ondanks twee ongelijke manke lopers , waarvan die van Leo uiteindelijk heel sterk, werd trok hij het punt over de streep.

Pieter Ploeger was niet in vorm. Hij was waarschijnlijk te druk aan het schilderen geweest. Vanuit een Italiaanse opening kreeg hij een gelijke stelling op het bord. Geen wolkje aan de lucht. En wolkjes kan onze kunstenaar goed schilderen. Niets aan de hand dus. Pardoes gaf hij een pion weg. Hij was zo van slag, dat het vervolg van de partij op stuiptrekkingen leek. Erg beetje overdreven natuurlijk. Maar de nederlaag stond vast.

Siem van Eijk kwam met zwart zonder problemen uit de opening en kwam langzaam maar zeker beter te staan. Dit kon hij niet uitbouwen. En gezien de stand op de andere borden (Derk en Pieter) was hij wel tevreden met remise.
Henk van Wilgenburg verspeelde een pion. Hij rechtte zijn rug, maar kon het onheil niet meer voorkomen. Verloor nog een kwaliteit, speelde nog even door, maar moest het moede hoofd in de schoot leggen.

Een 4 – 4 gelijk spel tegen Jurjen Tosma is een goed resultaat. Het geeft hoop voor de toekomst. De volgende wedstrijd is uit tegen NEO uit Noord-Bergum op 15 januari 2018. We nemen nog wat achtergebleven vuurwerk mee. Er moeten twee invallers komen. Dit houdt in dat het team nog  verder verjongd wordt.

 

 

Lasker II 3-5

Lasker II 3-5

PHILIDOR 4 HAD MEER VERDIEND

Door Siem van Eijk

17-11-17
Emanuel Lasker 2
1724
Philidor 4
1625
5
3
1.
Hans Kemperman
1879
Erik van der Lee
1750
1
0
2.
Thijs Tuinstra
1875
Pieter Hoekstra
1647
1
0
3.
Jacob Strikwerda
1882
Derk Stegeman
1624
1
0
4.
Johnny Diekstra
1852
Leo van Maanen
1555
1
0
5.
Mark Kolthof
1757
Kees van Straten
1483
0
1
6.
Jan Kempenaar
Pieter Ploeger
1701
1
0
7.
Ruurd Stellingwerf
1409
Siem van Eijk
1693
0
1
8.
Reinold Postma
1411
Henk van Wilgenburg
1548
0
1

Toen ik naar het Kalverdijkje reed, kreeg ik al een raar gevoel. Op de rotonde kon ik alleen maar terug. Ze waren met de weg bezig en alles was afgezet. Ik stapte uit de auto en liep naar een van de werkers en vroeg hoe ik bij Pryas moest komen. “K’wee niet”, was het antwoord. Dat liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Met enige vertraging wist ik er toch te komen. Gelukkig kwamen de anderen er  met enige vertraging  ook. Het zou wel aardig zijn, als dit in het vervolg op tijd wordt aangegeven. Gelukkig kwamen we nog op tijd in St. Annaparochie aan. Er werd niet gespeeld in de Aardappelbeurs, maar in café “Het Wapen van de Bildt”. Dat was even wennen. Of het bovenvermelde nog van invloed was op de uitslag, weet ik niet, maar we hadden meer verdiend dan deze nederlaag.

Erik van der Lee mocht het opnemen tegen “een veel hogere rating”. Het zag er in het beging niet slecht uit. Erik kwam wel aardig uit de opening. Boette in het vervolg een pion in. Dit leidde het verlies in. Pieter Hoekstra aan het twee bord heeft inmiddels een naam opgebouwd als tijdnoodspecialist. Maar dan in de verkeerde zin. Hij begint gewoon te denken en stopt hiermee als de vlag is gevallen. Zo ook afgelopen vrijdag. Hij kwam in een eindspel terecht, waarin nog van alles mogelijk was. Hij had nog 1 minuut en 19 seconden. Er kwamen nog een paar keer 15 seconden bij. Toen begon het gepeins, wat stopte, nadat hij door de vlag ging. Helaas een nul.

Van de partij van Derk Stegeman heb ik niet veel meegekregen. Na de opening stond hij niet slecht. Wist het niet te redden. Dus ook een nul. Leo van Maanen tegen J. Diekstra. Wel bekend bij Philidor. Toen ik even  rond liep had wit zijn koning op e3 staan. En de partij was nog maar net begonnen. Het werd een spannende partij. Een pion van zijn tegenstander dreigde te promoveren. Na rijp beraad gaf Leo de partij op. “Het is remise” zei zijn tegenstander. Inderdaad vrij simpel, maar je moet het wel zien. Een sneu verlies.

Kees van Straten, invaller, bood op een gegeven moment remise aan. Zijn tegenstander weigerde. Hierna maakte Kees de partij gedecideerd uit. Wie durft er nou een remiseaanbod van Kees af te slaan? Pieter Ploeger kreeg een soort ”Schots” te bestrijden. Dit deed hij lang goed. Verloor een pion en de partij.

Siem van Eijk kreeg vanuit de opening het betere spel, ruilde alles af en won het eindspel gemakkelijk. Henk van Wilgenburg overleefde een aanval om daarna hard terug te slaan. Een mooie overwinning.

We verloren met 5 – 3. Eigenlijk had het minstens 4 – 4 moeten zijn. Maar het vierde is in deze tijd van het jaar meestal vrijgevig. Zie de verslagen van vorig jaar en twee jaar geleden. Maar goed, even de batterijen weer opladen en dan komt het wel weer goed.

 

DTK 2½ -5½

DTK 2½ -5½

PHILIDOR 4 AAN HET DOODVERVEN

Door Siem van Eijk

10-10-17
Philidor 4
1654
DTK
1778
1.
Jolle Lont
1796
Jeroen Weggen
2225
0
1
2.
Erik van der Lee
1750
Bart Lemstra
1952
0
1
3.
Pieter Hoekstra
1647
Leffert Nicolai
1917
0
1
4.
Derk Stegeman
1624
Pieter Bronsema
1863
0
1
5.
Leo van Maanen
1556
Derk Schuttel
1697
½
½
6.
Pieter Ploeger
1701
Wiebe van der Velde
1569
1
0
7.
Siem van Eijk
1723
Johan van der Velde
1427
1
0
8.
Christian Torensma
1432
Sven Broersma
1578
0
1

 

De eerste wedstrijd van het vierde. En dan meteen tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat DTK I uit Buitenpost. Deze ploeg speelde een paar jaar geleden nog in de derde klasse van de KNSB. Aan het eerste bord, Jeroen Weggen, die ook mee speelt in Philidor I.
Onder het motto: we hebben niets te verliezen (ook een goed motto voor het regeerakkoord), gingen we er lekker tegen aan. Tja, en met wat meer ervaring had er waarschijnlijk wel wat meer ingezeten. Maar dat is achteraf.
Aan het eerste bord mocht Jolle Lont het opnemen tegen Jeroen. Langzaam maar zeker kwam hij slechter te staan en moest het moede hoofd in de schoot leggen.

Erik van der Lee zei na afloop dat hij een K….. partij had gespeeld. Nu ken ik twee betekenissen van een K…. partij, maar dat mag ik hier niet neerschrijven. Want dat moet tegenwoordig transgender neutraal. Je mag het niet meer hebben over een witte of zwarte loper, over een wit of zwart paard, maar wel over een stuk met een kruis, of een stuk met een snee. Het schaken is al zo moeilijk en nu wordt het schrijven er over ook nog moeilijk. In ieder geval eindigde deze K…. partij in een nul.
Pieter Hoekstra opende Siciliaans. Hij wist een pion voor te komen. Het werd een zeer ingewikkelde partij. In het heetst van de strijd blunderde hij en gaf een stuk weg.

Aan bord 4, had Derk Stegeman wit. Zo te zien een Schotse opening. Ook hij kwam een pion voor. Het leek een hele tijd goed te gaan, maar uiteindelijk liep het scheef af. De opening heet in het vervolg Schots en Scheef.
Leo van Maanen scheepte zijn tegenstander met een dubbelpion op de g-lijn op. Hij stond wel wat beter. Helaas kwamen er verschillende lopers (stukken met een snee) op het bord. Nog even geprobeerd, maar het was remise.
Pieter Ploeger speelde, zoals ik van hem gewend ben, een mooie partij. Kwam langzaam beter te staan. Op het moment surprime offerde hij een toren, waarna zijn tegenstander mat liep. Een rare uitdrukking trouwens. Een tegenstander kan wel hard lopen. Maar goed: deze liep mat.

Siem van Eijk kreeg een Caro-Kann op het bord. De afruilvariant. Na de afruil speelde zijn opponent c2 – c3. Het werd dus geen ingewikkelde partij. Na wat afruilen won hij een pion. Die gaf, hij terug, waarna er een gewonnen pionnen eindspel overbleef.

Aan bord 8, een invaller.  Christian Torensma. Een plezier om deze jonge knaap te zien spelen. Wat me opviel was de kennis van de opening. De Engelse aanval van het Siciliaans. Dat hij zijn openingen goed kent had hij vorig jaar al tegen mij laten zien. Toen weerlegde hij mijn Cambridge Springs. In het verre eindspel ging het toen mis. Gisteren kwam hij ook veel beter uit de opening. Ik had het punt al geteld. Maar Christian kwam in tijdnood en toen ging het helaas toch nog mis. Als hij wat aan zijn tijdsindeling doet, kan hij zomaar in het tweede of derde mee. Mocht ik weer een invaller nodig hebben, dan zal ik hem in ieder geval vragen.

Tja, dit was een verwachte nederlaag. Maar er komen meer wedstrijden en dan gaan we er weer lekker tegen aan. De volgende is op vrijdag, 17 november, uit tegen E. Lasker II.