Eerste ronde NK jeugd ABC
Zondag 28 april 2019 is het NK jeugd begonnen voor de categorie A, B en C. Dit jaar voor de laatste keer in Assen na twee succesvolle toernooien in 2017 en 2018. Om 13 uur werden de klokken aangezet voor de 3 Friese deelnemers dit jaar. In de B jeugd doet Sven Broersma mee. Hij komt in de FSB uit voor de Twee Kastelen en Schaakwoude. In de A meisjes doet Femke Koning mee. Zij komt in de FSB uit voor Mid Fryslân. In de C jeugd doet Leandro Slagboom mee. Hij komt uit voor K.S.C. Philidor 1847.
Sven Broersma is de regerend Fries kampioen AB en kreeg een vrijplaats toegewezen voor dit NK. Hij moest in de eerste ronde tegen William Shakhverdian uit Harderwijk. Na een goed opgebouwde partij vanuit de Siciliaanse Draak wist Sven de kwaliteit te bemachtigen. Deze materiaalvoorsprong behield hij tot in het eindspel. Een paard maakt echter rare sprongen en Sven liet geheel onnodig een paardenvork toe. Hierna kon hij gelijk opgeven. Maandag heeft hij een nieuwe kans om van de nul af te komen tegen Chi Yun Ccung uit Den Haag.
Femke Koning speelde in de eerste ronde tegen de sterkste dame op rating: Robin Duson. De opening en het vroege middenspel werd op een goede wijze behandeld door de Akkrumse. Robin wikkelde wel af naar een beter eindspel, maar waarschijnlijk een houdbaar eindspel voor Femke. Toen de zwarte toren de stelling van Femke kon binnendringen was het opeens niet meer te houden. In de tweede ronde mag de Friezin het nu proberen tegen Manisvita Basa uit Almere.
Leandro Slagboom was in de eerste ronde net als Femke ingedeeld tegen de grote favoriet voor de titel in de C categorie: Khoi Pham uit Amsterdam. Met een rating van 2140 FIDE heeft hij maar liefst 400 punten rating meer dan Leandro. Leandro liet zich hier niet door uit het veld slaan en nam de gambietpion van Khoi aan. De Friese kampioen kwam zowaar gewonnen te staan. Met een penning had de Leeuwarder kunnen toeslaan. Wat Leandro deed was ook heel sterk, maar leverde minder voordeel op. Uiteindelijk besloot Leandro om remise aan te bieden. Achteraf bleek dat hij niet door had hoe goed hij er voor stond. Een prima prestatie en hoopgevend voor de rest van het toernooi.
Tweede ronde NK jeugd AB, tweede en derde ronde NK jeugd C
Maandag 29 april begon de dag al vroeg voor Leandro (9:00 uur). Hij was in de tweede ronde ingedeeld tegen Alan Bakija uit Rotterdam. De Fries kampioen speelde positioneel sterk en kon na een slagenwisseling een dubbelpion creëren bij Alan. Toen hierna pionverlies niet te vermijden was, duurde de partij niet zo lang meer. Alan verbruikte al zijn tijd en omdat er geen tijdcontrole is in het C kampioenschap betekende dat verlies op tijd. Zijn stelling was overigens ook rijp voor opgave met 2 pionnen minder.
Femke Koning hoefde pas om 13 uur aan haar tweede partij te beginnen, maar kwam een paar uur eerder om nog even voor te bereiden met de begeleider van de FSB, dat is trouwens de schrijver van dit stukje. Femke had zwart tegen Manisvita Basa uit Almere. Manisvita speelt normaal gesproken Italiaans tegen het favoriete 1…, e7-e5 van Femke. De voorbereiding was daar op gericht en Femke ging met vertrouwen de partij tegemoet. Op zet 2 werd Femke echter verrast met de Weense opening. Migchiel herinnerde zich dat hij 3 jaar geleden in Rotterdam samen met Femke hiernaar had gekeken. Femke bleek dit niet meer op haar netvlies te hebben en speelde niet de beste zetten in de opening. Na een krachtzet van Manisvita moest Femke een stuk inleveren. Nu leek het hoogst haalbare een remise. Op een gegeven moment had de Friezin 3 pionnen voor het stuk teruggewonnen en leek het ergste voorbij. De dames besloten tot remise. In de analyse bleek dat Femke inmiddels veel beter stond en misschien door had moeten spelen. Al met al een goed resultaat gezien het verloop van deze partij.
Sven Broersma liet vlak voor het begin van zijn tweede ronde zien wat hij van plan was te gaan spelen. Hij was ingedeeld tegen Chi Yun Ccung uit Den Haag. Sven had goed gezien dat Chi Yun voor het Konings Indisch zou gaan. Na een snel h5-h5 leek het of de kansen geheel bij Sven lagen. Sven maakte een fout door de spanning aan de koningsvleugel te snel op te heffen. Volgens toernooicoach Sipke Ernst en Migchiel gaf Sven hierna het initiatief uit handen en Chi Yun nam de aanval over. Niet veel later moest Sven materiaal inleveren en kon hij de partij niet meer redden. Als Sven vanaf nu de kritieke stellingen beter behandelt, komen de punten vanzelf, is de bescheiden mening van Migchiel.
Omdat de C categorie 9 ronden speelt, moet er op 2 dagen 2 partijen gespeeld worden. Zo begon Leandro om 14:00 uur aan zijn derde ronde tegen Roger Labruyere uit Almere. Leandro en Roger zijn zeer aan elkaar gewaagd en daarom werd er een felle strijd verwacht. De partij had echter een zeer wisselvallig verloop. In eerste instantie kwam Leandro zeer goed uit de opening, maar na een verkeerde zet met zijn paard, was zijn stelling slecht. Beide kemphanen profiteerden keer op keer niet van de aangeboden kansen, totdat Roger besloot om na de laatste fout van Leandro wel toe te slaan. Een wanhoopsoffer van de Leeuwarder mocht niet baten en zo is de eerste nul voor Leandro een feit. Nu moet Leandro in de vierde ronde tegen de kersverse NK-winnaar in de E categorie: Ansh Jakhari. Ansh is nog maar 9 jaar oud en mag eind juni ook nog meedoen in Rijswijk aan het NK D tot 12 jaar!

Migchiel de Jong