K.S.C. PHILIDOR 1847

Verslagen 10 maart 2020

“Kortom: we gaan er een mooi toernooi van maken” door Kees van Straten Voor een interview met toernooidirecteur Rein de Boer van het ‘Haije Kramer Toernooi om het Fries kampioenschap’ fiets ik naar de Jan Luykenstraat in Leeuwarden. “Toen we het huis kochten, heb ik meteen gegoogeld wat voor knakker dat was, die Jan Luyken. […]

“Kortom: we gaan er een mooi toernooi van maken”
door Kees van Straten

Voor een interview met toernooidirecteur Rein de Boer van het ‘Haije Kramer Toernooi om het Fries kampioenschap’ fiets ik naar de Jan Luykenstraat in Leeuwarden. “Toen we het huis kochten, heb ik meteen gegoogeld wat voor knakker dat was, die Jan Luyken. Hij dichtte, etste en schilderde. Zeg dat wel: van alles niks. Het had ons leuk geleken om b.v. een kopie van een schilderij of ets van hem op te hangen. Helaas blonk zijn werk uit door een hoog gaap-gehalte. Wil je koffie?”
Rein is een gedreven verteller en verstaat ook de kunst om wedervragen te stellen. Zo gaat het gesprek niet alleen over het Fries Kampioenschap en schaken in het algemeen, maar ook over klassieke muziek,politiek en boeken.zijn afkeer voor alles wat met Frankrijk te maken heeft en over het Bureau van Voskuil. “Mijn schoonvader heeft het in zijn boekenkast, met hem zou je leuk daarover kunnen praten.”
Rein is geboren in Dokkum en daar heeft-ie gewoond tot zijn twintigste. In de Elfstedenstad heeft Rein ook zijn vrouw leren kennen. Al 22 jaar zijn ze bij elkaar en hebben drie lieve dochters. Het schaken leerde hij van de legendarische Piet Hania. Thuis oefende hij soms met zijn vader.

Na zijn verhuizing naar Leeuwarden heeft hij een aantal jaren niet geschaakt. Toen ging het schaakbloed weer bruisen en is hij in 2007 lid geworden van Philidor. “Ik kan me herinneren dat destijds de wedstrijden niet meetelden voor de rating. Ik was er pas bij, maar die merkwaardige regelingdit merkwaardige beleid heb ik wel gelijk aangekaartop de eerstvolgende jaarvergadering. Veel spelers waren ‘notamused’, maar mijn voorstel om de rating wel door te geven aan de KNSB is er wel doorgekomen.”Rein is een echte verenigingsman met hart voor de zaak. Zo was hij, ondanks zijn drukke werkzaamheden, drie jaar penningmeester. Hij is een trouwe bezoeker van de dinsdagavond en daarnaast speelt hij al een aantal jaren in het tweede team voor de KNSB.
Hij heeft bedrijfskundige informatica gestudeerd op de HEAO, in het gebouw van de alweer jaren geleden gesloopte HTS aan de Fonteinstraat. “Voor bedrijfskundige informatie had ik nooit moeten kiezen. Er kwam heel veel programmeren bij, en dat is niet mijn ding. Ik ben niet zo’n nerd en vindhet veel interessanter om met mensen om te gaan. Misschien had ik dan beter bedrijfskunde op de RUG kunnen gaan doen. Maar het is allemaal goed gekomen. Don’tworry. Ik heb een hele leuke en uitdagende baan als manager bij een bank die, hoe zal ik het zonder reclame te maken zeggen, oranje betaalpassen hanteert. In mijn baan geef ik leiding aan een team van een leidinggevenden. Samen runnen we een afdeling waar 200 collega’s werken op de klantenservice van ING. Hier bedienen we de klanten via call&chat, maar ook via Facebook en Twitter.

Op de tafel ligt ‘The Anand Files’ van Michiel Abeld. “Een prachtig boek. Een aanrader.” Omdat op de lange tafel in de huiskamer drie laptops stonden en er een bonte verzameling snoeren omheen gedrapeerd was, dacht ik eerst dat het een of ander onbegrijpelijk IT-boek was.Zo zag het er, qua omslag, ook uit. “Schaakboeken lees ik heel graag, maar ook biografieën. Niet alleen van schakers, maar ook b.v. die van Peter van Ulm of de ‘de Prooi’, van Jeroen Smit
De toernooidirecteur heeft een aanstekelijke lach. Soms kijkt hij me ongelovig aan, barst dan in lachen uit en schenkt nog maar eens koffie in. “Stroopwafel?”
‘Je zei dat je vroeger basketbal speelde, maar dat nu niet meer doet. Als je vrije tijd hebt en je niet met je vrouw en dochters bezighoudt, geen partijen analyseert of voorbereidt, geen boeken leest, wat doe je dan?’
“Momenteel ben ik bezig met wat gedachten op papier te zetten over het gedrag van schakers. Schakers kunnen opgekropte woede inslikken of uitspuwen, schaakborden netjes opbergen of op het hoofd van de tegenstander kapotslaan. Zelf bezondig ik me ook soms aan ongepast schaakgedrag. Ik was laatst met een lastige partij bezig en drie borden verder was men al op luide toon aan het analyseren. Ik had al een paar keer kwaad naar de ordeverstoorders gekeken, maar dat hielp niet. Toen heb ik een pion gepakt en naar de rustverstoorders gegooid. Het was acuut afgelopen met dat gekwaak.”
‘Ik wil niet vervelend doen, maar als protest met een pion gaan gooien is niet echt een krachtzet. Een glas bier of een bak met schaakstukken, was dat niet meer op zijn plaats geweest?’
Onverstoorbaar gaat Rein verder met: “Volkomen terecht is twee jaar geleden afgesproken om het FK voortaan zo te noemen. Alle eer voor de man die 20 keer het kampioenschap op zijn naam mocht schrijven. Op deze site staat meer informatie over een van onze grootste Friese schakers.”
‘Het FK, heb je er zin in?’
“Echt wel. Supergemotiveerd! We zijn druk bezig met de voorbereidingen van het toernooi. We hebben de beste arbiter gecontracteerd, van iedere avond komt er een sappig verslag op de site, alle partijen zullen worden gepubliceerd, er zijn schoonheidsprijzen, noem maar op. De opening zal worden verricht door de wethouder sport, mevrouw Hilde Tjeerdema.Met deze belangstelling van het Leeuwarder Bestuur zijn we erg blij. Kortom: we gaan er een mooi toernooi van maken.”