Vladimir Chuchelov aanwinst voor HSG

Schakers uit Gelderland, Utrecht of Noord-Holland zullen zich nooit afvragen hoeveel sterke schakers hun provincie al heeft voortgebracht. Friezen, Zeeuwen en Limburgers doen dat wel. De Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 Leeuwarden viert dit jaar zijn 160-jarig bestaan en hield in dat kader vorige week een Waling Dijkstra Toernooi met als kroongroep een Haije Kramer Zeskamp. Je hoeft dan niet meer te vragen wie ze als de grootste helden uit de Friese geschiedenis beschouwen. Haije Kramer was 21 jaar lang kampioen van Friesland, nam zeven keer deel aan het Nederlands kampioenschap en maakte zeven keer deel uit van het Nederlandse olympiadeteam. Waling Dijkstra wordt vooral herinnerd als de organisator van de Nederlandse kampioenschappen in Leeuwarden van 1969 tot en met 1981, een periode dat het Nederlandse schaakleven met Donner, Ree, Timman en Sosonko als helden een grote bloeiperiode had. Het sterk bezette open toernooi kende geen duidelijke uitblinker, maar liefst zeven spelers eindigden op de eerste plaats. Onder hen Daan Brandenburg, die voor Groningen speelt maar uit Friesland komt. De organisatoren waren dan ook apetrots dat de twintigjarige kandidaat-grootmeester de eerste plaats deelde met kanonnen als Tiviakov, Ikonnikov en Episjin.
De kroongroep bestond uit zes spelers die ooit voor Philidor hebben gespeeld. Jan Werle en Sipke Ernst waren op papier de sterksten, maar Yge Visser won de groep met drieënhalf punt uit vijf partijen, een vol punt voor de nummers twee. Opmerkelijk was dat de 44-jarige Visser niet alleen de oudste deelnemer was, maar bovendien bijna alle andere deelnemers ooit heeft getraind. De meeste topschakers zijn het niveau van hun trainers allang ontstegen, maar Visser, die twintigste staat op de Nederlandse ranglijst, is nog net sterk genoeg om zijn oud-leerlingen af en toe een tikje te geven.

Productieve Belg

Volgende week wordt de vierde ronde gespeeld van de KNSB-competitie. HSG (Hilversum), dat ondanks de krappe overwinning op het relatief zwakke LSG (Leiden) nog steeds huizenhoog favoriet is, speelt dan thuis tegen Rotterdam. Dat is altijd een beladen wedstrijd, omdat Rotterdam al ruim tien jaar (met twee incidentele onderbrekingen) kampioen van Nederland was toen HSG zich in 1989 voor het eerst met de strijd om de titel bemoeide. Daarna zijn er nog heel wat zware wedstrijden tussen de twee gespeeld. Nu is Rotterdam geen serieuze kampioenskandidaat meer, maar nog wel een sterke subtopper tegen wie HSG ook nog wel eens een puntje laat liggen. Deze keer lijkt het geen spannende middag te worden, want in twee vooruitgespeelde partijen heeft HSG al een 2-0 voorsprong genomen. Loek van Wely won van Karel van der Weide en Vladimir Chuchelov versloeg Bonno Pel.
De 38-jarige Chuchelov speelt zijn eerste seizoen in Hilversumse dienst, nadat hij eerder vijf seizoenen voor de voormalige aartsrivaal De Variant (Breda) speelde. Met een score van 68 procent toonde de Belg van Russische komaf zich daar een waardevolle teamspeler. Kennelijk doet hij altijd goed zijn best voor teams, want hij is ook een graag geziene gast in de competities van Duitsland, België, Frankrijk en Griekenland. Verder speelt hij al een paar jaar geen toernooien meer, met uitzondering van het Europees kampioenschap. Chuchelov treedt af en toe op als secondant van Loek van Wely en geeft ook training aan enkele Nederlandse jongeren onder wie de HSG’ers Daniël Stellwagen en Erwin l’Ami. Zijn overwinning op Pel bracht zijn score voor zijn nieuwe team op drie uit drie.

Chuchelov-Pel
1.Pf3 g6 2.e4 d6 3.c4 Lg7 4.d4 Lg4 5.Le2 Pc6 6.Le3 e5 7.d5 Lxf3 8.Lxf3 Pd4 9.Lxd4 exd4 10.Pd2 Pe7 11.0-0 c5
Met een gedekte vrijpion alvast als mooie troef voor het eindspel, zou je denken. Chuchelov vindt het echter niet zo erg.
12.Le2 0-0 13.Ld3 Dd7 14.Pf3 a6 15.Tb1 b5 16.b4 Tfb8 17.bxc5 dxc5 18.De2 Te8 19.Dc2 b4
Op de damevelugel gaat het voor zwart naar wens, maar wit staat klaar voor een aanval aan de andere kant.
20.g3 Pc8 21.h4 Pd6 22.Tbe1 f6 23.Kg2 Pf7 24.h5 Pe5 25.hxg6 hxg6 26.Ph4 Df7 27.f4 Pg4 28.e5 f5
Tja, dat wit twee prachtige centrumpionnen krijgt kon zwart al niet meer voorkomen, maar zwart wint nu wel een kwaliteit. Zijn koningsstelling wordt echter finaal uit elkaar geslagen.
29.Pxg6 Pe3+
Moet wel, want na 29...Dxg6 30.Lxf5 Dh5 31.Th1 kan zwart het paard niet blijven dekken.
30.Txe3 dxe3 31.Lxf5 a5
Wat anders? Zwart moet lijdzaam afwachten hoe wit toeslaat.
32.Ph4 a4 33.Lh7+ Kh8 34.Pg6+
Zwart geeft het op. Na 34...Kxh7 35.Pe7+ Kh8 36.Th1+ wordt hij in een paar zetten matgezet.

De hoofdpersoon in het verhaal van vorige week, die tijdens een partij in de KNSB-competitie werd betrapt op het gebruik van een computer, is inmiddels geschorst voor het spelen van competitiepartijen in het huidige en de komende twee seizoenen.

Johan Hut
17 november 2007
Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant en Leidsch Dagblad