EEN EERSTE KENNISMAKING MET OVERDAGSCHAKERS

Door Wim Th. Hottinga

 

Op 13 september jongstleden ben ik op bezoek geweest bij het overdag-schaken. Jarenlang heb ik geschaakt bij ‘Schaken Op De Ochtend Machtigt’ in Enkhuizen. Ons speellokaal was de ene week in de witte opbouw boven de arcades en de andere week in de boot op de voorgrond van deze foto.

Na verhuizing naar Deinum (met deze plaatsnaam oogst ik altijd succes bij mijn Amsterdamse vrienden, want daar betekent deinum: herrie. ‘Mot je deinum’?) zocht ik weer een ochtendschaakclub, maar die bleek niet te bestaan. Er was wel een vereniging die overdag-schaken organiseerde. En tot mijn grote verrassing niet zomaar een vereniging: de oudste schaakclub van Nederland! Kweekvijver van grootmeesters en meesters, nationaal kampioen geweest in de jaren ’70 en met een nationaal kampioen als ere-secretaris. Bij die club wilde ik me wel aansluiten.

Ik kan niet anders zeggen: ik ben heel vriendelijk ontvangen. Van Joop, de wedstrijdleider, kreeg ik gelijk een kopje koffie aangeboden en ik kon meteen aanschuiven. Mijn tegenstander was hier ook voor de eerste keer. Zijn naam was Henk de Bruin. Voordat de partij begon vroeg ik hem hoe hem of hij al lang schaakte. “Nou, dat zal bij benadering zo’n 25 jaar zijn. Zullen we beginnen? Even kijken…de zwarte dame staat op zwart, nietwaar”?
We hebben een partijtje gespeeld en daarna zijn we aan de bar gaan zitten. Een aangenaam gesprek had ik ook met Margriet en Joop Root. Toen ik me liet ontvallen dat ik in mijn HBS-tijd (de HBS blijkt opeens de beste middelbare schoolopleiding te zijn geweest. Dat lees ik in ’Wij van de HBS’) stukjes voor de schoolkrant schreef, veerden ze meteen overeind. “Maar dan moet je ook stukjes schrijven over het overdag-schaken. Daar lees je niks van op de web-site”. Nooit teveel over jezelf vertellen in een eerste gesprek; ik wist het en toch ben ik erin getrapt.

Ik ben nog een groentje, ken de mores niet, dus schrijf ik maar wat in me opkomt over de bijeenkomst van verleden week. De heren Visser en Brinksma dachten heel lang na en besloten na 2,5 uur schaken tot remise. Jellema streed voor wat hij waard was, maar Van Straten gaf superieur tegenspel en won. Mevr. Root won van Rozema, Zeinstra van Drewel en Tjardi van Root. Henk de Bruin moest halverwege zijn partij naar de verjaardag van zijn moeder, dus de uitslag van die partij hangt nog (zijn zet is onder couvert meegegeven). Aan het eind van de middag kwam Frederik, een student van de RUG, die in de Bilgaard sociaalgeografisch onderzoek doet, nog een paar potjes meespelen. Erg gezellig; misschien komt hij mee-schaken op de dinsdagavond. Volgende week zal ik vragen of ik iedereen mag tutoyeren, want dat ge-meneer en ge-mevrouw is niet overeenkomstig de gemoedelijke sfeer. Dan zal ik ook mijn tekenstift en Polaroid meenemen, om in een volgend verslag voor illustraties te kunnen zorgen.

Nog even dit; mijn broer was ooit jeugdkampioen schaken van de Bovenwindse Eilanden. Over beroemde broers gesproken: wist u dat Euwe ook nog een schakende broer had? Willem was een jaar ouder dan Machgielis. Hij werkte in ons Indië, eind jaren ’40, bij de Meteorologische dienst in Batavia (op de foto naast het standbeeld van Douwes Dekker).

 

Over Willem ben ik verder bar weinig te weten gekomen. Hij is geboren in 1900 en overleden in 1990. Als gepromoveerd wiskundige werkte hij een tijdje in een van onze koloniën. Mocht iemand van Philidor iets meer over hem weten, dan houd ik me warm aanbevolen. Niet uit ranzige nieuwsgierigheid, maar wel omdat ik als broer van een Bovenwinds schaakkampioen graag wil weten hoe Willem omging met zijn Noord-Hollandse broer.