HET 30e WALING DIJKSTRA RAPIDTOERNOOI

Door Eddie Scholl


De Gysbert Japixcszaal in het Tresoargebouw was zaterdagmiddag bijzonder goed bevolkt met 72 schakers en schakers, en dat ondanks de hinderlijke concurrentie van een weekendtoernooi in Assen en natuurlijk ook van Sinterklaas. Er was zelfs nog een drietal buitenlanders op het toenooi afgekomen, een Griek die naar de prachtige naam Patsalias Lazarides luisterde, de Duitse IM Ilja Schneider en zijn petdragende reisgenoot Alexander Izrailev, van Russische origine.  Schneider was niet de enige titeldrager, want ook IGM Sipke Ernst, winnaar van de laatste twee Waling Dijkstra rapidtoernoooien en tevens de grote favoriet, was van de partij. En verder nog IM Piet Peelen en onze eigen Migchiel de Jong.
Verheugend veel jeugdspelers waren er ook. Van hen speelden de de 13-jarige Groninger Jorden van Foreest, die reeds een rating van 2298 achter zijn naam heeft staan en de een jaar jongere Anna-Maja Kazarian (1984) in de A-groep.


Vaste sponsor Waling Dijkstra jr. had zijn dochter meegenomen om het toernooi  te openen en daarna kon het festijn beginnen.
In de A-groep toonden  Ernst en Schneider zich duidelijk sterker dan de rest van het veld. Zij ontmoetten elkaar in de 4e ronde en toen de Duitser overtuigend als winnaar uit de strijd kwam, was Sipke genoodzaakt in de achtervolging te gaan. Twee ronden verder had hij de schade echter al weer ongedaan gemaakt, want  Schneider remiseerde in die ronden met Piet Peelen en door middel van een  vriendenremise met  reisgenoot Izrailev .


In de 8e ronde leek Migchiel op weg Schneider te verslaan, maar Migchiel had duidelijk zijn dag niet en uiteindelijk moest hij het punt toch aan zijn tegenstander laten. Zo gingen Ernst en Schneider na 9 ronden gezamenlijk met de prachtige score van 8 uit 9 over de finish.


Achter dit superieure tweetal werd fel om de overige prijzen gevochten, een strijd waarbij van Philidorkant, naast Migchiel,  ook Bas van der Lijn, Nick Maatman, Jan Boersma, Jippe Kamstra en Jouke Algra betrokken waren. Jan Boersma  stond na 6 ronden met 4½ punt zelfs slechts een halfje achter op het leidende duo,  maar verspeelde zijn prachtige klassering door een tragische nederlaag tegen Bas van der Lijn in de laatste ronde. Bas greep daarmee de met Piet Peelen gedeelde 3e/4e prijs. Hij bracht zijn handelsmerk, het kwaliteitsoffer op lange termijn, weer enkele malen in de praktijk, al was de afloop niet altijd even gunstig.
Op de plaatsen  5 t/m 7 eindigden Nick Maatman, Jippe Kamstra en Alexander Izrailev, een geharnaste rapidspeler met weinig oog voor de kwetsbaarheid van de schaakklok, die het onder zijn regime zwaar te verduren had. Gelukkig dat onze klokkenmaker De Haan er niet bij was.


Nick en Jippe speelden een prima toernooi. Nick draaide het gehele toernooi bovenin mee en verloor slechts van Ernst en Schneider, terwijl Jippe zich met een mooie eindsprint van 2½ uit 3 (o.a. overwinning op Migchiel in de laatste ronde) nog onder de prijswinnaars schaarde. Jorden van Foreest en Anna-Maja Kazarian eindigden op 5, resp. 4 punten. Voor Jorden was dit misschien wat teleurstellend, voor Anna-Maja ongetwijfeld niet.

Opmerkelijk was het oneervolle vertrek van de bovengenoemde Griek. Na 6 ronden had hij 2 punten verzameld, waarna hij het tijd vond het verder voor gezien te houden.


In groep A ging de jeugdprijs naar Jorden van Foreest, terwijl in de tweede ratinggroep (rating lager dan 2090) de prijzen gingen naar Hiddo Zuiderweg, Jan Boersma en Wietze Jongsma. Deze laatste speelde op de voor hem kenmerkende rustige wijze ook een bevredigend toernooi.


In de B-groep, die met 44 deelnemers kwantitatief beter bezet was dan de A-groep (28 deelnemers), staken Siegbert de Jong en Rowan van Dijk duidelijk boven de rest van het veld uit. Beiden bleven ongeslagen, alleen gaf Rowan een remise meer af. Dat hij daarbij soms boven de afgrond hing bewijst het vermakelijke filmpje dat Eelke Heidinga maakte van het slot van zijn partij met Mardavij Poursaleh, binnen Philidorkringen niet onbekend.  Eerst verspeelt Poursaleh zijn voordeel, om vervolgens, op het moment dat Rowan de controle verliest over zijn linkerhand, die voortdurend grijpklaar boven het bord hangt, de tijd te overschrijden. Het kostte Mardavij zijn plaats in de top.


Op de plaatsen 3 t/m 5 gedeeld volgden Bas van Teunenbroek,  Erik van der Lee en Oktay Sari van NEO uit Burgum. De eerste was de beste van een contingent van maar liefst 7 Muidenaren, waaronder nog meer Van Teunenbroeks, die een gezellig weekend in Friesland opluisterden met een dagje schaken. Zo te zien hadden de heren er plezier in. Erik dankte zijn hoge klassering vooral aan de mooie eindsprint van 3½ uit 4, terwijl Sari ver boven zijn rating van 1580 uitsteeg.
Onder de achtervolgers die net buiten de prijzen vielen, treffen we, behalve Poursaleh, ook Kees van Straten en de uit Nijmegen overgekomen Jeroen Schoonhoven aan.


Celine Nicolai, op grond van haar rating toch ook tot de favorieten behorend, was niet erg op dreef en bleef net buiten de prijzen.
Van de vele jeugdspelers in deze groep mogen de prestaties van onze eigen Marten van der Laan, Floyd Franken en  de broers Sake en Abe Algra (pas 8 jaar!), allen van SC Sneek, niet onvermeld blijven. Marten werd zelfs, na Rowan van Dijk, winnaar van de tweede jeugdprijs.

De B-groep was in drie ratinggroepen verdeeld.
Eindstand in de tweede ratinggroep  (rating tussen 1590 en 1425): 1.Oktay Sari 2.Jeroen Schoonhoven 3.Pieter van Kammen
In de derde ratinggroep (rating minder dan 1425): 1.Harmen Visscher  2.Nico Nuyen  3.Marten van der Laan.

Al met al was het voor organisatie en naar ik hoop ook voor de deelnemers, weer een uitermate genoeglijke schaakdag.

Links naar uitslagen, foto's en filmpjes:

Uitslagen A Uitslagen B
Opening Overig
Deelnemers A Deelnemers B
Filmpje A Filmpje B
Prijsuitreiking A Prijsuitreiking B
Verslag Hiddo Zuiderweg