EPISHIN EN DE JONG WINNEN 33e WALING DIJKSTRATOERNOOI

Door Eddie SchollVeel bekende, maar toch ook weer een aantal onbekende gezichten onder de 68 deelnemers van het 33e Waling Dijkstra rapidtoernooi. Heel opmerkelijk was de invasie van de familie Van Foreest, waarvan zoals bekend de oudste telg, Jorden, als 16-jarige inmiddels de grootmeesterstatus heeft verworven. Jorden kwam niet mee en ook broertje Tristan (10 jaar oud) moest wegens ziekte verstek laten gaan, maar met Lucas (14 jaar, rating al 2280!) in de A-groep en Pieter (13 jaar), Machteld en Nanne (beiden 8 jaar) in de B-groep was de familie nog zeer sterk vertegenwoordigd.

Een bekend gezicht was natuurlijk dat van Waling Dijkstra jr., onze vaste sponsor, die, doordat al zijn drie dochters andere sportverplichtingen hadden, zelf het toernooi kwam openen door het verrichten van de eerste zet bij de partij Van den Doel - Hibma. En ook bekend, de prachtige entourage die Tresoar ons elke keer (ditmaal al weer voor de 9e maal) biedt en de vriendelijkheid van het bedienend personeel. Veel leuker kunnen ze het voor ons niet maken.

Eerste zet aan het bord van Erik van den Doel uitgevoerd door Waling Dijkstra

Doordat veel Nederlandse (groot)meesters dit weekend voor hun Duitse club in de Bundesliga moesten uitkomen, waren er slechts vier titeldragers op het toernooi afgekomen. Van hen is de in Duitsland levende Russische grootmeester Vladimir Epishin ongetwijfeld de meest kleurrijke. Hij moet midden in de nacht ergens in Duitsland op de trein gestapt zijn om in de vroege ochtend, gewapend met twee zware tassen, in Leeuwarden aan te komen. Aan uiterlijke verzorging besteedt hij weinig tijd en kledingwinkels mijdt hij zo te zien volledig. Het kwam me voor dat hij nog steeds getooid was in dezelfde plunje die hij twee jaar geleden droeg, toen hij ook van de partij was.
Ondanks dat eerdere bezoek was hij, zo vertelde hij, op weg van het station naar de speelzaal verdwaald, waarna hij gered was door een vriendelijke  Leeuwarder, die hem met behulp van zijn iPAD de juiste route naar het Tresoargebouw had aangegeven. “I need the money”, zo verklaarde hij zijn deelname.

Een andere favoriet was GM Erik van den Doel, minder kleurrijk, maar toch ook een grootmeester van respectabele sterkte. Hij moet eveneens heel vroeg zijn opgestaan om zich met de trein op tijd van Leiden naar Leeuwarden te verplaatsen.
En dan hadden we nog de beide noordelijke favorieten, onze eigen IM Migchiel de Jong en IM Erik Hoeksema uit Groningen.

Na vier ronden bleek dat Migchiel in vorm was. Hij had nog de volle 100%-score en lag daarmee een halfje voor op Epishin en Van den Doel, die onderling snel geremiseerd hadden. Erik Hoeksema stond met 2 punten ergens in de middenmoot.
Na de middagpauze redde Migchiel het niet tegen Epishin en doordat Erik van den Doel tegen Lucas van Foreest niet verder kwam dan remise, betekende dat dat Epishin de leiding had overgenomen. In de 6e ronde deed  Migchiel een grote stap voorwaarts door Erik van den Doel terug te wijzen. Op het moment dat het eindspel van K + T (Migchiel) tegen K + L bereikt was, was de tijd van de GM op. Maar Epishin won ook, van Marcel Vermaat, die op dat moment ook nog volop meedeed.

In de voorlaatste ronde kwam Migchiel niet voorbij Lucas van Foreest, maar zorgde onze clubgenoot Christoph Wolf voor een daverende verrassing door Epishin in de opening volledig te overspelen. Weliswaar liet  Christoph de grootmeester nog geruime tijd spartelen, maar uiteindelijk haalde hij de vis op het droge.

Deze nederlaag kwam hard aan bij onze GM, die even de wanhoop nabij was. Gelukkig was hij in de laatste ronde weer voldoende bij zijn positieven om Erik Hoeksema van het bord te schuiven, maar doordat Migchiel hetzelfde deed met Alef Boer, moest de eerste prijs gedeeld worden. Erik van den Doel werd derde op een half puntje en Addy Lont, die regelmatig sterk van zich afbeet, passeerde Lucas van Foreest op de ranglijst door deze in een rechtstreeks duel te verslaan.


Addy Lont die regelmatig sterk van zich af beet

Het zestal Van Foreest – Hoeksema – Boer – Wolf – Vermaat – Auke van der Heide vond zichzelf terug op een zeer gedeelde vijfde plaats, waarbij aangetekend moet worden, dat Auke na een deprimerende beginserie van drie opeenvolgende nederlagen vijf keer achter elkaar wist te winnen!

De ratingprijzen in de tweede ratinggroep binnen de A-groep bleven alle in Friesland. Tjeerd Siblesz van SC Heerenveen steeg boven zichzelf en zijn eigen rating van 1851 uit door met 4½ uit 8 op de 12e plaats te eindigen met een TPR van maar liefst 2125! Siegbert de Jong, een paar dagen eerder 60 geworden, deed weinig voor hem onder, scoorde ook 4½ punt met een TPR van 2117, toch ook veel hoger dan  zijn rating van 1928. Derde werd Tinus Fleur uit Sneek.

In de B-groep voor spelers met een rating onder de 1800 waren op papier vooral Joe Hania van SC Sneek , met een rating van 1792, de ons bekende René Wolfslag van Schaakcombinatie Leeuwarden (1786) en Oktay Sari van NEO (1789) de kanshebbers.  Van dat drietal draaide echter alleen Joe Hania daadwerkelijk in de hoogste regionen mee. Uiteindelijk liet Dirk-Jan Dekker uit Franeker, enkele jaren geleden ook nog een jaartje voor Philidor uitkomend, met 6½ punt iedereen achter zich. Over geluk had hij daarbij zeker niet te klagen, want maar liefst drie van zijn overwinningen kwamen tot stand na een onreglementaire zet van zijn tegenstander. Zo versloeg hij, met een stuk minder , ook directe concurrent Ruben Hooghwerff, die helemaal uit Rotterdam overgekomen was.

Deze Hooghwerff werd nog wel tweede, gedeeld met Pieter van Foreest en Joe Hania, allen met 6 punten. Pieter toonde daarmee aan veel sterker te schaken dan zijn rating van 1571 aangeeft. Nog verrassender echter was de prestatie van zus Machteld, die met oudgedienden Erik van der Lee en Joop Claus uit Berltsum de 5e plaats deelde. Zij boekte bij een rating van 1407 een TPR van 1730! Dat de Foreesten ook in de ratinggroepen dominant waren mag na lezing van het bovenstaande geen verbazing meer wekken.Die vijfde plaats wordt gedeeld met de twee langste deelnemers

In de 2e ratinggroep van de B-groep was Pieter van Foreest veruit de beste, gevolgd door Henri Heres uit Almere en vaste deelnemer Ton Bontsema uit Haren.
En in de 3e ratinggroep van de B-groep was Machteld van Foreest de beste : zij sleepte de eerste prijs weg voor Jaap  Bleekveld van Schaakcombinatie Leeuwarden en de ook pas 9-jarige Loek van de Hagen van SC Haren.


1e prijs derde ratinggroep B: Machteld van Foreest

Het kon dan ook niet uitblijven dat de beide jeugdprijzen in de B-groep  eveneens in de prijzenpot van de familie Van Foreest terecht kwamen.

Wij als organisatoren kunnen terugzien op een perfecte schaakdag in een prachtige omgeving. Zoals altijd zorgde wedstrijdleider Erwin Denissen ervoor dat de dag zonder problemen verliep en deed Eelke Heidinga achter de schermen geroutineerd en bekwaam de ICT-begeleiding. Volgend jaar zien we elkaar weer, hoop ik.

Eindstand groep A

Eindstand groep B

Deelnemers A

Deelnemers B

Diverse foto's

Prijsuitreiking