Philidor III toont clubliefde!

17/12/05: Drachten I - Philidor III:

1 Roel Hazenberg - Marcel Vermaat ½ - ½
2 Frank Schuurmans - Oene Schriemer 0 - 1
3 Fokke Harm Rosier - Catharinus Mulder 0 - 1
4 Paul Hummel - Eelke Heidinga 0 - 1
5 Rik Brandenburg - Hette van Popta 1 - 0
6 Dick Hummel - Gert Winkel 0 - 1
7 Marjoke Groot - Egbert Wind 0 - 1
8 Biem Barendsen - Aeilko Bakema 0 - 1
        -

Zowel op de heen- als de terugweg trotseerden de mannen van het derde woeste sneeuwjachten. Het kon ons niet deren: we moesten spelen voor de Koninklijke! We gingen op bezoek in Drachten. Mooie speelzaal, gastvrij onthaal. Waar zie je dat nog: een rijk voorziene bar met zelfbediening!

voor de wedstrijd uiteraard eerst het teamshirt aan mooie ruime speelzaal Hette heeft zo te zien bange voorgevoelens..

De wedstrijd was een uurtje oud toen Oene al een stuk had gewonnen. Dat was voornamelijk te danken aan een zelfmoordactie van zijn tegenstander. Die speelde g2-g3, Lf1-b5xc6 en 0-0. Het enige wat Oene hoefde te doen was dreigen over de witte velden en hop er ging een paard in de doos. Een snel punt, dus.

Marcel volgende met een remise. Hij had een optisch mooie stelling, dreigde allerlei offers, maar Hazenberg kon het allemaal goed keepen. Toen de Drachtenaar het initiatief overnam wikkelde Marcel af naar een gelijkstaand eindspel: renise.

Bij Catharinus gaat dit seizoen alles voor de wind. Hij zet gewoon zijn stukken op de goede plekken en dan is er meestal wel iets te oogsten. Klinkt simpel, maar je moet het wel kunnen, natuurlijk. Hieronder de partij in twee diagrammen.

Diagram links: Lc1-g5 wint een pion.

 

 

Diagram rechts: slotstelling. Na Kg8 is Le6 dodelijk.

 

Halverwege de wedstrijd leek het nog spannend te gaan worden; enkele stellingen waren zeer onduidelijk. Maar in het vierde speeluur vielen alle partijen de goede kant op, behalve die van Hette. Hette beet zich stuk op de moderne verdediging van Rik Brandenburg. Hette kreeg geen aanknopingspunten op de koningsvleugel, en Rik wel op de damevleugel.

Bij Egbert zag het er dreigend uit. Egbert leek niets te hebben na de opening, en zwart kon mooi loskomen, zo leek het. Maar zwart draalde wat te lang en werd toen onder de voet gelopen.

Ik speelde tegen jeugdtalent Paul Hummel, die mij direct na de partij vroeg: "meneer, wat is uw rating?" Zou ik echt oud worden? Het was een ingewikkelde partij waarin ik in het middelspel een pion won en daarna met de rug tegen de muur gezet werd. Ik hield stand en met allerlei tactische dreigingen won ik een kwaliteit. Paul trachtte nog in troebel water te vissen, maar liet zich tijdens dit vissen pardoes mat zetten, hetgeen hem een stevige vloek ontlokte. Die jongen die komt er wel

 

Hummel - Heidinga:

Zwart speelde f7-f5 waarop wit direct Pe4xd6 speelde. Ik pakte mijn dame waarop mijn tegenstander zijn hand al boven zijn eigen dame liet zweven. Na De7-e1 was dat niet meer nodig.

 

Mijn teamgenoten lieten me nog danig schrikken door na f7-f5 Db6xd6 te spelen. Gelukkig wint zwart dan ook na Td8xd6 b7-b8 (D) f5xe4.

Aan het achtste bord zat bij Drachten Biem Barendsen. Biem speelt al zeker een halve eeuw in het eerste team van Drachten, maar blijkt toch nog moeite met de spelregels te hebben. Op een gegeven moment noteerde Biem zijn zet en drukte de klok in. Het uitvoeren van de zet schoot er bij in..... Het is onduidelijk wat de spelregels hiervan zeggen. Omdat wij ons graag overal mee bemoeien ging er een golf van hilariteit door de speelzaal.

Diagram links: Barendsen-Bakema. Bakema won een kwaliteit na c5-c4, Pe5-f3 en Pf3-d2. Even later won hij ook de partij.

 

Foto rechts: Biem Barendsen zorgde voor hilariteit

Zo waren om 17:00 uur 7 van de 8 partijen afgelopen, alleen Gert was nog bezig. Hij slaagde er in om zijn partij nog tot 19:00 uur te rekken. Wat een clubliefde! Maar wat ook een clubliefde van de wachtende teamgenoten! De barkeepster was ook allang naar huis gegaan, maar gelukkig was de bar nog wel toegankelijk, zodat het een vrolijke toestand werd. Toen echter het bier op was en het aansluiten van een nieuw fust ons teveel moeite werd hebben we stevige druk op Gert uitgeoefend; toen bleek dat Gert toch ook snel kan zetten!

Overigens hebben we netjes geld neergelegd.

De clubliefde van Gert.

Gert had zijn partij al vrij vroeg kunnen beslissen:

Dick Hummel - Gert Winkel, diagram links. Gert begint hier een mooie combinatie:

1.....b5-b4 2. Pc3-e2 Td8xd2 3. Td1xd2 Pf6xe4 4. Df3-f5 Pe4xd2 5. Le3xd2 en het rechter diagram is ontstaan. Hier had Gert met Td8 onmiddellijk kunnen winnen. Na een loperzet wint g6! de dame!

 

Gert deed dat niet, maar wikkelde af naar een loper-paard-eindspel met één pion meer. Hij had voor het uitvoeren van zijn 40e zet nog 6 seconden over, en dreef de toeschouwers tot het uiterste door te wachten tot de klok op 0:01 stond voordat hij zijn zet uitvoerde. Later zei Gert, dat de klok ook nog wel op 0:00 mag staan en dat de 'vlag' pas gevallen is als er -0:00 op het display staat. Ik wist dat niet, en ik zou niet graag de discussie met de wedstrijdleider aangaan die de partij verloren verklaart bij + 0:00.

Dick Hummel- Gert Winkel. partij is afgelopen. Schuurmans ziet nog iets. Op de achtergrond Piter de Boer, die jeugdleider van de FSB was toen de helft van Philidor III in de Friese jeugdkampioenschappen speelde. 30 jaar geleden.

 

 

 

 

En bij de chinees deden wij, wat wij altijd doen bij de chinees: analyseren, eten en drinken.

Om daarna de woeste sneeuwjachten weer te trotseren.

 

Eelke