Philidor 1 – Groningen 2 2½-7½ (!!!???)

1. Eric-JanWagenmakers – J. Wempe 0-1 6. Tjapko Struik – H. Fischbach ½-½
2. Migchiel de Jong - L.van Kooten 0-1 7. Harmen v.d. Berg – P. Hendriks 1-0
3. Bas van der Lijn - D.van Leent 0-1 8. Jelmer Veltman – R. Rietveld 0-1
4. Eddie Scholl – F. Rietman ½-½ 9. Jan Boersma - M. Riemens 0-1
5. Jan Hania - Chr. Baljon 0-1 10. Jippe Kamstra – U. Rau ½-½

Dit uitslagenlijstje zegt genoeg over de treurige middag in ons eigen Denksportencentrum: verliezen van Groningers is nooit leuk en dan nog met deze cijfers. Het leek net alsof de Philidorjongens de aanbeveling van de teamleider om niet te dicht in de buurt van de meesterklasse te komen, minstens één ronde te vroeg opvolgden. Misschien is het de eerste drie ronden ook te goed gegaan. Of misten we Addy en Babak te zeer. Zo sterk was dit Groningen nu ook weer niet.

Vooral aan de topborden was de ontreddering groot: slechts één simpel halfje werd binnengebracht en dat was bepaald niet één om in te lijsten. Eric-Jan bleek zich wekenlang op de verkeerde tegenstander te hebben voorbereid en werd na een overigens geslaagde opening door een nauwkeurig spelende Joost Wempe positioneel gewurgd, Migchiel gaf in goede stelling pardoes een kwaliteit weg, Bas kon de Talliaanse complicaties die hij zelf had opgeroepen, niet binnen de toegestane bedenktijd onder controle houden en Jan Hania kwam er na een wel zeer provocatieve opening tegen de oude houwdegen Chris Baljon niet meer aan te pas.

In de tweede helft van de lijst valt in elk geval een overwinning te constateren. Harmen hield steeds controle over zijn iets mindere stelling en sloeg op het juiste moment toe. Tjapko en Jippe brachten een halfje in, maar hadden nooit uitzicht op meer. Jelmer mocht zich beklagen over het feit dat hij zijn voordelige stand in tijdnood geheel verspeelde. En Jan Boersma tenslotte leek lange tijd compensatie te hebben voor het kwijtgeraakte stuk, maar gaf in tijdnood bij elke zet materiaal weg. Enfin, we hebben anderhalve maand de tijd om te onze wonden te likken en ja, we staan nog steeds mee bovenaan.

E.S.