NIET ZO HANDIG

Door Siegbert de Jong

06/03/2010
Unitas III - Philidor 1847 II
5
-
3
1
Evie Warmelink - Jan Boersma
0
-
1
2
David Slagter - Erik Sparenberg
1
-
0
3
Vaclav Ocelik - Auke van der Heide
½
-
½
4
Wytze van der Velde - Arjen Pragt
1
-
0
5
Frank van der Werff - Oene Schriemer
0
-
1
6
Milan Heller - Rein de Boer
1
-
0
7
Jouke Bakker - Franke van Netten
½
-
½
8
Xander Mostertman - Zahid Dzaferspahic
1
-
0

“Mijn laatste zet was niet zo handig.” Dit waren op een gegeven moment Eriks woorden. Hij bleek later gelijk te krijgen, want hij verloor. Voordat hij deze woorden sprak, leek hij nog aan de winnende hand te zijn, als hij maar… Er waren er afgelopen zaterdag meer die hetzelfde gedacht zullen hebben. De overige drie zwartspelers bijvoorbeeld (Arjen, Rein en Zahid). Zij verloren namelijk eveneens. Arjen speelde tegen een invaller die eigenlijk geen deel uitmaakt van het talententeam. Met zijn 30 jaar was hij daarvoor veel en veel te oud. In een Spaanse partij overzag Arjen dat zijn dame verloren ging. Hij vertelde na afloop dat hij in een eerdere partij met dezelfde variant zijn beide paarden naar de damevleugel had gespeeld en toen op de koningsvleugel ten onder was gegaan. Deze keer stonden beide paarden wel op de koningsvleugel en nu ging het mis aan de andere kant van het bord. Hij overweegt nu om op de Aljechin over te stappen.

De stelling van Rein deed naarmate de partij vorderde steeds meer pijn aan de ogen. Wit kon zijn ruimtevoordeel langzaam maar zeker uitbreiden en zijn meerderheid op de koningsvleugel naar voren brengen, zonder dat zwart ook maar enig tegenspel wist te ontwikkelen. Verschrikkelijk om zo te moeten verliezen. De manier waarop Zahid verloor was eveneens diepbedroevend. Het verschil met Rein was dat hij niet langzaam maar zeker verloor, maar ineens achterelkaar de boot inging. Hoofdschuddend en machteloos moesten wij toekijken. En natuurlijk speelde hij nog geruime tijd door in straal verloren stelling. Op een gegeven moment liet hij zijn klok gewoon lopen om bij de partijen van het eerste te gaan kijken zonder een zet te doen. Het zal de teleurstelling wel zijn over zijn zoveelste nederlaag. Niemand begrijpt wat er met hem aan de hand is in de KNSB. In de ladder scoort hij regelmatig hele en halve punten tegen sterke spelers, maar in de KNSB lukt dit seizoen niets. Wel moet gezegd worden dat hij het tot nu toe vaak slecht heeft getroffen met het niveau van zijn tegenstanders, zelfs aan het achtste bord.

Zoals gezegd verloren alle zwartspelers. Voor de witspelers is het dan vrijwel onbegonnen werk om nog een puntje te bemachtigen. Auke miste ergens een sterke voortzetting. Het kwaliteitsoffer dat hij daarna op het bord bracht, had weinig om het lijf. Toen zijn tegenstander de kwaliteit terugofferde, was er van voordeel voor Auke geen sprake meer. Gelukkig nam zijn tegenstander genoegen met remise. Franke kreeg helaas niet zijn geliefde From-gambiet op het bord. Er ontstond een diepzinnige laveerpartij. Stukken die aanvankelijk op de koningsvleugel gericht stonden verhuisden naar de damevleugel om even later,  blijkbaar onverrichterzake, naar de koningsvleugel terug te keren. Goed voor Franke was het allemaal niet en toen hij ook nog toeliet dat zijn tegenstander een gedekte vrijpion op g3 kreeg, zag ik het niet meer zitten. Gelukkig keerden de kansen toch nog. Zelfs zozeer dat in de pizzeria na afloop over winstvarianten werd gesproken. Meer dan remise heeft er waarschijnlijk echter niet ingezeten.

Gelukkig werden er ook nog twee partijen gewonnen. In de partij van Oene werd 6. e6 gespeeld.Oene speelt deze zet graag. In het verslag van deze wedstrijd op de website van Unitas vindt men drie reacties. De een vindt 4…Ld7 de enige zet i.p.v. Lg6 en geeft 6.e6 zelfs een uitroepteken, terwijl de beide anderen wijzen op hele goede resultaten voor zwart als hij in plaats van hxg4 6. …Dd6 had gespeeld.

Voor wie nog meer partijen wenst te zien: ook de partijen van Erik, Auke, Rein en Zahid zijn op de website van Unitas te vinden.

Jan opende voor het eerst sinds jaren weer eens met 1.Pc3 en meteen met succes, want zijn tegenstandster ging op de zesde zet al in de fout. Jan vond het niet nodig om zijn partij in het verslag op te nemen. Het zag er allemaal fraai uit wat hij deed, maar waarschijnlijk vond hij het jammer dat hij toch ergens een snellere winst had laten liggen.

Natuurlijk was de stemming na afloop somber. Er werd op de terugreis al openlijk over gesproken hoe groot de kansen zijn om nog te degraderen. Zelfs het woord promotieklasse viel hier en daar. Zo erg zal het vast niet worden. Zelfs als wij nog twee keer verliezen is de kans klein dat het misgaat. Gelukkig hoorden wij al in de auto op de terugreis dat Groningen 3 van Emanuel Lasker had verloren. Dat verkleinde onze degradatiekansen al meteen. Eigenlijk zijn wij nog steeds een middenmoter met zes punten uit zeven wedstrijden en met 27,5 bordpunt uit een maximum van 56.