MOOIE START PHILIDOR III

Door Eelke Heidinga

3-11-2009
Philidor III - Sneek II 6-2
1
Oene Schriemer - Sybrand Fritema 1-0
2
Egbert Wind - Jouke Bakker 0-1
3
Catharinus Mulder - Douwe van der Meulen 1-0
4
Gert Winkel - Ger de Boer 1-0
5
Aeilko Bakema - Tom Koster 1-0
6
Eelke Heidinga - Joe Hania 1-0
7
Hette van Popta - Wytse Wiersma 0-1
8
Wessel van der Berg - Tjeerd Wiersma 1-0

Oene won door een incorrect stukoffer te weerleggen. Eelke volgde: een drukstelling vond een abrupt einde toen zijn tegenstander een mat overzag.

Links Heidinga - Hania na zet 24 van wit. Zwart speelde Le7-g5 en kon na Pf5-h6 opgeven.

Wessel speelde g5 in een siciliaan, waardoor het paard op g8 nooit meer naar buiten kon. Hij speelde het mooi uit. Desgevraagd meldt Wessel hierover: "Na zet 8 van mij reageert zwart verkeerd. Korte rokade of Pc6 zijn alternatieven, h6 is ook speelbaar. Na Pg8 terug heeft wit een flinke ontwikkelingsvoorsprong. Ik bleef doorgaan met ontwikkelen. Mijn tegenstander pakte zijn koningsvleugel niet aan. Hij stond de hele partij met een paard en toren minder te spelen. Na wat druk van mij en wat foutjes van hem maakt Tjeerd op zet 23 een blunder waarna hij op zet 24 van mij opgaf."

Sneek deed iets terug doordat Hette in tijdnood de draad kwijt raakte. Maar daarna liep Philidor uit naar 5-1. Catharinus won op tijd maar had toen al een overwegende stelling. Ook Aeilko won op tijd. Tegenstander Koster had nog 50 seconden voor zijn 35e zet, maar ging er toen nog eens goed voor zitten. Dat had hij beter niet kunnen doen.

Egbert speelde tegen Jouke Bakker, een 13-jarig jeugdtalent. Egbert had steeds het beste van het spel, maar kwam uiteindelijk in een gelijkstaand toreneindspel terecht. Door grieperigheid en misplaatst optimisme ging dat nog verloren.

Gert zat tijdenlang tegen een octopus (een zwart paard op e3) te spelen, maar loste dat uiteindelijk goed op. In het eindspel won Gert een kwaliteit en speelde dat soepel naar winst.

Hier nog enige foto's van de wedstrijd.