WOLTER IN DONKER EN SCHAAKVERLATEN EMMELOORD

Door Kees van Straten

19/01/2011
Bakkeveen
1530
Philidor 5
1460
-
1.
Dirk Muller
1912
Kees van Straten
1551
1
-
0
2.
Gerrit Meppelink
1582
Leo van Maanen
1450
0
-
1
3.
Ben de Vries
1719
Peter Venhuizen
1469
½
-
½
4.
Sieb Hazenberg
1546
Wolter Jongsma
1430
1
-
0
5.
Jelle Bergsma
1470
Juko Schoonhoven
1409
0
-
1
6.
Hos van der Mark
1559
Maarten Crefcoeur
1588
1
-
0
7.
Berend Joustra
1169
Jeppe van Bon
1298
0
-
1
8.
Douwe Galama
1287
Hendrik Groothof
1488
0
-
1

Met ultieme club- en teamliefde zou Wolter toch op zijn verjaardag meeschaken in het vijfde. Tenminste, dat had hij nog even gemaild. Toen iedereen om 19.45 achter zijn bord zat, was de jarige jammerlijk afwezig.
Zijn tegenstander Sieb was heel sportief, drukte de klok niet in. Maar na een kleine twintig minuten werd het toch te grijs en ging de klok lopen. Ik was al een aantal keren naar buiten gelopen. Niet echt een zinvolle bezigheid.
Gebeld natuurlijk. Geen gehoor. Pas na een dikke drie kwartier kwam een rood aangelopen Wolter binnengezucht. Hij was naar Emmeloord gereden (??) omdat hij dacht dat we daar zouden schaken. Emmeloord!!
Een jaartje ouder geworden en toch speels gebleven.
Ter zake:


We hebben gewonnen van Bakkeveen!
En nog wel zonder onze eerste twee bordspelers Henk en Pieter. Gelukkig vonden we Hendrik en Jeppe bereid om in te vallen en beiden hebben het volle punt binnengehaald. Hendrik was al na een half uurtje klaar. Zijn commentaar: “Rustig begin van zowel zwart als wit. Vanuit de opening besloot mijn tegenstander zijn verdediging van het paard op f3 aan de pion voor de gerokeerde witte koning over te laten. Deze snel afgeruild  en een beetje opportunistisch Pf4 gespeeld. Mijn tegenstander zag het gevaar hierin echter niet en besloot zijn overgebleven paard te ontwikkelen. Hierna was het mat in twee”. Mooi gedaan Hendrik.


Leo gaat als een speer. Weer een winnende partij. “Ik speelde de Oostenrijkse variant van de Pirc matig, totdat mijn tegenstander dacht een pion te winnen waar hij beter had kunnen rokeren. De slecht positie van zijn koning in combinatie met de grotere activiteit van de stukken gaf de doorslag en na een foute pionzet werd de partij opgegeven”. Met deze winstpartij staat Leo  op nummer 1 in de topscorelijst. Een TPR van 1877 (+427). Een knappe prestatie (Peter staat trouwens op 9, ook niet gek. Plus 322).


Ik kwam aardig in de partij, maar Dirk Muller was toch te zwaar voor me.
Peter speelde een gedegen remise. Wolter zat met zijn hoofd in de polder, deed zijn best maar verloor. Juko begint uit een diep dal te krabbelen, hij won (en nu heeft-ie zelfs geremiseerd tegen Oene in de beker en dus gewonnen!).

Juko over zijn partij!; "Mijn partij was niet erg ingewikkeld, ik speelde aan bord 5 met wit. Ik wou graag Deens Gambiet, maar mijn tegenstander nam de pion op D4  niet aan. Hij verdedigde met paard C6, dit leverde nadat ik mijn lopers er bij gehaald had geen voordeel voor mijn tegenstander op. Ik kon een pion afsnoepen en daarna met een afruil nog een pion. Het was daarna eenvoudig afruilen en met 2 pionnen meer het eindspel in. Gewonnen dus."

Maarten was aan het goochelen en liet borden en schoteltjes vallen. En Jeppe speelde een strakke partij tegen Berend en won.
Een prima debuut van Hendrik en Jeppe dus. Met onze gemiddelde rating van 1506 (de laagste van 2a) staan we wel mooi op de vierde plaats.
Veel hoger moeten we niet komen dit jaar. Nu is het een kwestie van consolideren. En dan volgend jaar doorstoten naar de eerste klasse.