GEEN SINTERKLAASCADEAUTJES,
MAAR BLOED AAN DE PAAL

Door Kees van Straten

14/12/2010
Philidor V - NEO
3½-4½
1
Henk van Wilgenburg - Sjoerd Hoekstra
½-½
2
Pieter Ploeger - Siebren Westra
½-½
3
Maarten Crefcoeur - Klaas Dijkstra
0-1
4
Kees van Straten - Henk Kooistra
0-1
5
Peter Venhuizen - Ruurd Kooistra
½-½
6
Leo van Maanen - Adriaan Raap
1-0
7
Wolter Jongsma - Ronnie Hoekstra
0-1
8
Juko Schoonhoven - Marc de Jager
1-0

Het is alweer een kerstboom geleden, maar op 14 december verleden jaar speelden we tegen NEO. Op de website van deze gerespecteerde club stond tot mijn verbazing: NEO 1 heeft niets te klagen bij “Sinterklaas” Philidor 5. 
Te klagen hebben ze zeker niets. We hebben verloren, vooruit, maar om nou te zeggen dat we de punten cadeau hebben gegeven ….
Bovendien is geen guitig Klaasrijm gehoord en geen geinige surprise-met-lijm aan de vingers blijven plakken. NEO was gewoon blij dat ze er zo vanaf kwamen. Niet meer en niet minder.

Henk:" ik speelde met zwart in een aanvankelijk gelijk opgaande partij de Najdorf variant van het Siciliaans met rokades aan beide kanten. De strijd werd verscherpt toen wit met g4 en h4 een directe aanval op de zwarte koning ondernam . Nadat mijn tegenstander stukwinst had overzien won ik op mijn beurt wel een stuk.Toen echter in wederzijdse tijdnood een directe winst niet voorhanden bleek, bood hij remise aan waarmee direct werd ingestemd."

Pieter had in het eindspel nog 7 minuten, zijn tegenstander nog krap een minuut. Onthecht aan tijd en ruimte verbruikte Pieter moeiteloos 6 minuten. Omstanders grepen naar hoofd, hart, tabletten en bier. Siebren ging door de klok, maar Pieter bleef onthecht aan verlies, woede, overwinning, hoofdpijn, het schaakspel in het algemeen, de geschiedenis van het schaakspel in het bijzonder, de gezondheid van de omstanders, de invloed van Euwe op de geschiedenis van het schaakleven in Nederland, consumptieverbruik in Priyas, de toestand in de wereld, de toestand op de klok…. en schaakte rustig door. Los Van Zijn Ego ging onze Zenmeester uiteindelijk zelf door de vlag. Dat werd WEL geclaimd en toen was het remise. Het is maar een spelletje.

Maarten liet schaamteloos zijn dame pennen en kon daarna schaamteloos rap aan het bier.

Ik (Kees) kreeg een leuke stelling, maar in jeugdige overmoed duwde ik mijn g-pion al te enthousiast naar voren en toen was het afgelopen met de pret.


Peter: “c2-c4. De engelse opening. Weet ik niets van, behalve de reactie e5. Bovendien altijd nuttig met een pion invloed in het centrum uit te oefenen. De partij kabbelt wat voort tot de 22e zet. Lxh2+. Ik dacht met een schijnoffer de toren op e2 te kunnen halen. Hij ook en nam het offer niet aan. Fritz liet pijnlijk zien dat het offer van geen kant klopt: 23. Dh3+. Op de 28e zet dacht ik met een loperoffer winnend te kunnen afronden. Het lukte me niet en na zetherhaling in remise berust. (Fritz vertelde me dat ik wit op de 43e zet mat had kunnen zetten! Tja ..., maar dan wel na steeds de beste zet van beide.) In ieder geval nog steeds ongeslagen”.

Leo: " speelde semi-slavisch en won vrij snel een pion. Ik kreeg een sterk paard op de zesde rij en peuzelde nóg een pion op. Door toenemende dreigingen op de koningsvleugel stortte de stelling van de tegenstander vrij snel in en na dameverlies werd er opgegeven”. 

Wolter: "ik dacht dat ik een valkuil voor mijn tegenstander kon graven. Maar vergat even, dat wie een kuil voor een ander graaft, zelf moe wordt. Ik leverde een kwaliteit en een pion in. Liep toen achter de feiten aan, zette in het eindspel de loper op een verkeerd veld,  en gaf de tegenstander maar een hand voordat deze de loper zonder compensatie van het bord kon pakken”. 

 Juko speelde een zonder meer briljante partij. Het was echter niet genoeg om het team aan de zege te helpen.