EEN NIPTE OVERWINNING

Door Leo van Maanen

16-04-2012
De Burght 2
1484
Philidor 5
1497
1.
Rudolf Spijkerman
1607
Pieter Ploeger
1696
0
1
2.
Roelf Oving
1578
Kees van Straten
1519
½
½
3.
Piet Vlieg
1413
Ivo Hubers
1509
0
1
4.
Ton van Spanje
1490
Henk van Wilgenburg
1592
½
½
5.
Johan Cnossen
1556
Leo van Maanen
1512
1
0
6.
Martin Zijlstra
1570
Hendrik Groothof
1377
1
0
7.
Henk Kunnekes
1331
Wolter Jongsma
1441
0
1
8.
Tabe Riedstra
1327
Alex de Haan
1329
½
½

 Er stond voor beide teams niets meer op het spel,  De Burght  had zelfs aan een 8-0 overwinning niet genoeg om degradatie te vermijden en onze kampioenskansen waren in de vorige ronde in rook op gegaan omdat alle concurrenten hadden gewonnen. Vrijuit spelen met twee invallers voor de eer en de ratingpunten was het devies .
Het begin  verliep voorspoedig en Henk haalde de eerste remise binnen. Henk kreeg in het Orthodox Damegambiet met zwart na 4 c5 van wit de beschikking over de half-open a-lijn , maar kon hiervan niet profiteren . Wit ondernam namelijk een krachtig initiatief op de koningsvleugel dat alle aandacht van zwart vereiste . Na ruil van de lopers moesten de paarden het werk doen , maar de witte aanval stagneerde . In gelijke stelling zag zwart geen reden om een remiseaanbod van wit op de 20e zet te weigeren.
Pieter, die met 5 uit 6 en een TPR van 1980 een uitstekend seizoen heeft  en Wolter hun partij vrij snel evenals  Ivo die met een toren op de 6e rij zoveel druk creëerde dat  de tegenstander het  maar opgaf.  ½ -  3½ en er leek geen vuiltje aan de lucht maar het tij keerde

Leo speelde na een geweigerd damegambiet  niet al te best en raakte  even later een stuk kwijt, speelde tegen beter weten in nog even door maar Johan  maakte geen fouten.
Kees speelde een boedapester gambiet. Wit kwam aan het begin van het middenspel met een messcherpe aanval van de dame. Daarna beheerste hij het spel. Pas in de eindfase
moest Roelf een toren offeren om doorbraak van een van mijn pionnen tegen te houden.
Met  nog maar 5 minuten op de klok (en Roelf had nog een uur!) bood hij remise aan, omdat hij "me niet door de klok wilde jagen". A real gentleman!
Bij  Hendrik was de partij lang in evenwicht  maar plotseling stonden zijn  stukken zodanig verkeerd dat verlies onvermijdelijk was.

 De stand was 3-4 en een gelijkspel  leek het enig haalbare. Alex stond een stuk en drie pionnen en veel  tijd achter. Hij speelde echter stug door en de tegenstander gebruikte veel tijd voor het vinden van de foute zetten. Om kwart over twaalf, toen beide nog veertig seconden op de klok hadden bood Alex, die nu met  twee pionnen minder nog steeds verloren stond,  remise aan. Vermoeid en murw gespeeld werd dit geaccepteerd en de overwinning was binnen, waarvoor hulde en veel dank.

Al met al een uitstekend  seizoen met vier overwinningen met het kleinst mogelijk verschil waardoor we veel matchpunten en maar weinig bordpunten hebben gescoord. We heeben nog twee dagen bovenaan gestaan maar uiteindelijk zij we derde geworden.