BELANGRIJKE WINST PHILIDOR III

Door Eelke Heidinga

15-09-2012
Philidor 1847 3
1921
-
De Twee Kastelen
1961
-
1.
Vermaat,M.C.(Marcel)
2140
-
Jelic,B.(Bruno)
2139
1
-
0
2.
Boer de,R.(Rein)
1984
-
Weggen,J.V.(Jeroen)
2139
0
-
1
3.
Schriemer,O.(Oene)
1951
-
Zagema,J.S.(Jan Sybren)
1867
1
-
0
4.
Heidinga,E.(Eelke)
1925
-
Hummel,A.J.(Albert Jan)
1979
½
-
½
5.
Wind,E.T.(Egbert)
1909
-
Bronsema,P.(Pieter)
1929
0
-
1
6.
Bakema,A.J.(Aeilko)
1865
-
Nicolai,L.(Leffert)
1849
1
-
0
7.
Popta van,H.D.(Hette)
1846
-
Lemstra,B.(Bart)
1919
0
-
1
8.
Kruithof,D.A.(Dik)
1747
-
Heide van der,G.(Gerben)
1866
1
-
0

De drie KNSB wedstrijden begonnen met een minuut stilte voor onze Gert. Daarvoor schetste Eddie Scholl in enkele zinnen nog een prachtig beeld van onze overleden teamgenoot.

Philidor III heeft de op twee na laagste gemiddelde rating in de derde klasse A; de winst op DTK is voor handhaving waarschijnlijk erg belangrijk.

Halverwege zag het er niet naar uit dat we zouden gaan winnen. Een aantal spannende en een aantal slechtstaande partijen. Daar kwam nog bij dat Rein (Pinky Rein) snel verloor aan het tweede bord. Weliswaar had bij de hele vrijdagavond zitten voorbereiden, maar was daarna nog tot 2 uur naar het casino geweest. Rein heeft nog niet door dat Philidor III de avond voor de wedstrijd altijd om 10 uur onder de wol gaat! Rein kwam goed uit de opening, maar liet zich vervolgens de kaas lelijk van het brood eten.

Daartegenover stond een fraai punt van Aeilko. Die was duidelijk uitgeslapen:

Egbert had een mooie aanval opgebouwd, maar veronachtzaamde zijn verdediging. Hij werd door een tussenzet verrast waardoor er materiaal verloren ging. Hette kwam nooit echt lekker in de partij zodat hij eveneens in het stof moest bijten.

Marcel tegen Bruno. Rating ongeveer gelijk; ze hebben al vele spannende partijen uitgevochten. Zo ook nu. Bruno trok fel ten aanval, maar Marcel pareerde alles keurig, ruilde op verrassende wijze de dames en hield toen een vracht pionnen over.

Ook Oene was uitgerust. Een Spaanse opening die overging in een soort Koningsindisch. Oene speelde zijn favoriete spel: laveren en voordeeltjes verzamelen. Toen alles klaarstond offerde Oene op de 37e zet een stuk waarna wit kansloos was.

Dik viel in aan het achtste bord en hij deed dat met veel overtuiging. Ook Dik moet het hebben van traag voordeeltjes verzamelen, en hij deed dat uitstekend. Uiteindelijk oogstte hij een kwaliteit en even later de partij.

De partij Heidinga - Hummel was een comedy of errors. Ik zal hem hier niet laten zien, het oordeel van Fritz was al deprimerend genoeg. Ik offerde op zet 16 een paard. Ik dacht dat het een schijnoffer was, maar dat bleek niet zo te zijn. Desondanks spreekt Fritz goedkeurend over het offer en geeft wit steeds voordeel. Totdat er vanaf zet 30 een knotsgekke tijdnoodfase aanbreekt. In deze fase zwiept de waardering heen en weer van +3 naar -5. Ik haalde op 1 seconde de 40e zet en was toen in een dame-eindspel met drie (!) pionnen meer beland. Dat was op vele, vele, vele manieren gewonnen. Ik gaf weliswaar drie pionnen terug, maar liep met de c-pion naar de overkant. Toen hoorde ik dat de stand 4-3 voor ons was, bood mijn tegenstander remise aan en had ik nog 2 minuten voor de rest van de partij en ik zag alleen maar schaakjes. Nam dus de remise; de slotstelling was nog steeds gewonnen. Jammer van deze uitslag maar de winst in de wedstrijd is binnen.