BESTEL NOOIT SPARERIBS BIJ EEN CHINEES

Door Eelke Heidinga

06-10-2012
Denk en Zet
1993
-
Philidor 1847 III
1922
6
-
2
1.
Tolman,F.(Fedde)
2187
-
Vermaat,M.C.(Marcel)
2140
1
-
0
2.
Redeker,J.B.(Johan)
2102
-
Boer de,R.(Rein)
1984
1
-
0
3.
Cornelissen,W.(William)
2051
-
Schriemer,O.(Oene)
1951
½
-
½
4.
Hofstede,R.P.(Rijk-Pieter)
1996
-
Heidinga,E.(Eelke)
1925
½
-
½
5.
Mujkanovic,M.(Muharem)
2008
-
Wind,E.T.(Egbert)
1909
1
-
0
6.
Ekkelboom,B.(Bert)
1837
-
Bakema,A.J.(Aeilko)
1865
½
-
½
7.
Gosker,S.(Sietse)
1932
-
Popta van,H.D.(Hette)
1846
1
-
0
8.
Visscher,J.(Jarno)
1833
-
Nicolai,C.(Celine)
1758
½
-
½

De schaakclub Denk en Zet uit Hattumerbroek speelt in een fraai restaurant midden in het bos. In dat restaurant zaten we in een soort bibliotheek; de wanden waren gevuld met boeken. Hoewel ik de inrichter ervan verdacht hiervoor zijn zolder en enkele tweedehands boekenzaken te hebben geplunderd, was het een fraaie ambiance.

Philidor III wist dit niet op waarde te schatten: er werd kansloos verloren.

 

 

Egbert vergiste zich gruwelijk in de opening en moest vrij snel de koning omleggen. Marcel offerde een pion, maar de gedroomde aanval kwam niet van de grond en hij trok aan het kortste eind.

Oene speelde tegen een oude bekende: William Cornelissen. Speelt ook bij De Burght in Leeuwarden. William blijkt uit Hattumerbroek afkomstig; zijn ouders wonen vlakbij. William zette Oene stevig de duimschroeven aan en offerde een paard op g2. Gelukkig bleef het nadeel tot een pion beperkt en met inzet van al zijn krachten wist Oene remise te houden. Ook Aeilko remiseerde in een evenwichtige partij. Celine zat de hele partij wat te keepen, kwam nog in een beter eindspel maar de ongelijke lopers stonden garant voor de remise.

Hette zette zijn tegenstander onder druk, maar kon geen goede vuist maken. Zoals zo vaak viel de beslissing aan de andere kant: zijn tegenstander zette een tegenaanval op die wel doorsloeg. De partij van Eelke leek veel op zijn partij uit de eerste ronde. Tegengestelde rokades, een aanval van Eelke die nergens op leek zodat wit zo goed als gewonnen kwam te staan. Tussen zet 30 en 40 gebeurden er weer rare dingen. Beide spelers misten daar enkele goede kansen. Na zet 40 bleek Eelke een pion voor te staan in een eindspel. Hij probeerde dat nog even, maar kon geen progressie maken: remise.

Rein speelde ook een spannende pot met tegengestelde rokades. Terwijl er links en rechts van alles werd afgeruild, bleef de spanning erin. Er onstond een eindspel met elke Dame, Toren en 4 pionnen waarin de Denk-en-zetter het initiatief had. Of het te houden was zal Rein thuis nog uitzoeken; er kwam een dame-eindspel op het bord dat voor Rein verloren was.

Bij de Chinees in Leeuwarden ontdekte Egbert Spareribs op de menukaart en verheugd bestelde hij dat. Dat had hij beter niet kunnen doen: taai en smakeloos en de zachtroze kleur gaf de indruk dat het vlees nauwelijks enige bereiding had ondergaan. Maar ja, zo doen Chinezen uit Sjanghai dat.