PHILIDOR III REDT HET VEGE LIJF

Door Eelke Heidinga

20-4-13
Westergoo
1842
-
Philidor 1847 3
1831
-
1.
Haijtema,S.(Siebolt)
1989
-
Schriemer,O.(Oene)
2008
½
-
½
2.
Masmeijer,M.(Mark)
2003
-
Boer de,R.(Rein)
1928
½
-
½
3.
Kazarian,A.M.(Anna-Maja)
2016
-
Wind,E.T.(Egbert)
1877
½
-
½
4.
Nota,J.(Jan)
1859
-
Heidinga,E.(Eelke)
1922
0
-
1
5.
Dölle,J.(Jos)
1785
-
Popta van,H.D.(Hette)
1768
0
-
1
6.
Dijkstra,H.J.(Harm Jan)
1732
-
Bakema,A.J.(Aeilko)
1866
½
-
½
7.
Bosch van den,J.(Hans)
1605
-
Straten van,K.(Kees)
1587
½
-
½
8.
Bergsma,T.(Taeke)
1748
-
Nicolai,C.(Celine)
1693
0
-
1

In de laatste wedstrijd van het seizoen wist Philidor III de degradatie te ontlopen door van Westergoo te winnen, met dank aan Sneek dat onze concurrent HSG 2 versloeg.

De wedstrijd begon met de eerste overwinning van het seizoen voor Celine. Ze had niet veel geslapen maar dat was aan het spel niet te merken: fris en vlot trok ze ten strijde, steeds het initiatief nemend. In een toren/lopereindspel won ze door een listige penning een pion, wat ze eenvoudig naar winst omzette.

Ik kreeg weer eens 6. Lc4xf7 voor de kiezen, altijd even schrikken. Zwart komt een stuk voor, maar staat wel geheel in elkaar gefrommeld op de koningsvleugel. Toren h8, koning g8, dame f7, loper f8. Het ontwarren van deze kluwen kost meestal zoveel tijd dat het wit goede kansen geeft. Fritz acht de stelling na een zet of 20 ook geheel gelijk.
Maar als wit niet ergens iets kan meesnoepen en zwart kan zich loswerken, dan staat zwart wel een stuk voor. Toen zwart op de 32e zet eindelijk Ke7 kon spelen met bevrijding van de toren op h8 was het snel gebeurd: 2-0.

Aeilko Bakema op bord 6 kwam een pion voor in een aangenomen damegambiet. dat is logisch, als je een gambiet aanneemt kom je een pion voor. Aeilko bleef die pion voor, sloeg halverwege remise af, maar zag in opkomende tijdnood een vijandelijke vrijpion vervaarlijk opstomen. HIj nam toen wijselijk toch maar de remise.

Egbert speelde tegen jeugdtalent Anna Maja Kazarian, die inmiddels al een rating boven de 2000 heeft. Egbert maalt niet om hoge ratings, zoals ook al in de vorige ronde bleek. Hij won een pion bij goede stelling. In de tijdnoodfase bij een ingewikkelde stelling werd na overleg met de captain tot remise besloten. Het matchresultaat gaat voor: 3-1.

Kees van Straten viel in voor de zieke Marcel. Ook langs deze weg een goed herstel gewenst, Marcel!! Kees meende in de stijl van Marcel te moeten invallen: scherp en attractief spelend. Hij gooide er een woest gambiet tegenaan dat zwart voor grote problemen stelde. Zwart wist echter stand te houden, waarna de partij in remise eindigde. Bedankt, Kees!

De beide topborden lieten spannende partijen zien.

Op de voorgrond Oene Schriemer - Siebolt Haijtema, daarachter Mark Masmeijer - Rein de Boer. Beide partijen werden remise, en daar mocht Philidor in beide gevallen blij mee zijn. Rein stond de hele partij met de rug tegen de muur, ontsnapte aan stukverlies omdat Mark dat niet zag, maar wist zich uiteindelijk staande te houden. Oene verprutste in goede stelling een pion en moest lang met de hand aan het voorhoofd zitten om een uitweg te vinden. Die vond hij in een toreneindspel met een pion minder: remise.

De laatste was deze keer onze Hette. Het was een genot om naast deze man te mogen zitten: hij speelde een modelpartij. HIj bezorgde in de opening zijn tegenstander een dubbelpion op de c-lijn, op c6 en c5. Hij zette die vast met een pion op c4 en begon toen in alle rust pion c5 te belegeren. 25 rustige zetjes later ging die pion eraf. Weer 25 zetten later wikkelde Hette af naar een toren/lopereindspel, terwijl hij nog een tweede pion buitmaakte. Nog eens 25 zetten later ruilde Hette de lopers tegen opoffering van een pion. Hij hield toen wel twee verbonden vrijpionnen over in een toreneindspel, dat 25 zetten later het punt opleverde. Wat een rust!

De wedstrijd was binnen, en uit Hilversum kwam het bericht dat Sneek gewonnen had.
Volgend jaar dus weer het land in.