PHILIDOR 3 BEGINT NIEUWE SEIZOEN SLECHT

Door Siegbert de Jong

21/09/13 Groninger Combinatie 4 1951 Philidor 1847 3 1881
1. Mark Kruit 1949 Erik Sparenberg 2048
½
½
2. Robert de Boer 1959 Erik Kruit 1932
0
1
3. Henk Bosveld 1964 Dirk-Jan Dekker 1904
0
1
4. Edwin Zuiderweg 2060 Zahid Dzaferspahic 1885
0
1
5. Ewout Clarenburg 1933 Rob van der Meer 1881
1
0
6. Kawar Yakinsyah 1937 Hette van Popta 1838
1
0
7. Taco van de Poel 1886 Celine Nicolai 1704
1
0
8. Reno Emerencia 1917 Siegbert de Jong 1855
1
0

Philidor 3 verloor afgelopen zaterdag zijn eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen met miniem verschil. Een of twee punten meer had er zeker in gezeten. Het had dus zoals zo vaak net zo goed andersom kunnen zijn. Misschien komen wij dat ene punt of die twee punten aan het eind wel te kort, maar het is nu nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. In de komende rondes zal het team ongetwijfeld sterker aan de start verschijnen, maar datzelfde geldt waarschijnlijk ook voor de meeste van onze komende tegenstanders. Groninger Combinatie 4 is nl. zeker niet een van de sterkste tegenstanders in 3A, ondanks dat zij vorig jaar nog in de tweede klasse speelden.

Ons nieuwe lid Dirk-Jan kende een uitstekende start, toen zijn tegenstander al vroeg in het middenspel een stuk wegblunderde. Geen briljante combinatie van Dirk-Jan dus, maar een simpele fout op het niveau van Stap-2 misschien. Voor Dirk-Jan niet eens de moeite waard om als fragment opgenomen te worden in dit verslag. Het ging ongeveer zo: wit valt met zijn paard op d5 en zijn toren op e1 de zwarte loper op e7 2x aan, die ook keurig 2x gedekt staat door een paard op c6 en de dame op d8. Wit speelt eerst Pd5xe7+ waarna het stuk op e7 na Pc6xe7 nog maar 1x gedekt staat, ruilt daarna de dames op d8, zwart moet met een toren terugslaan en ja, een toren op d8 in plaats van een dame dekt geen stuk meer op e7. Dus Txe7 en opgegeven. Het zag er op dat moment nog goed uit. Erik Sparenberg kwam naar ons toe met de mededeling dat hij bezig was om zijn tegenstander (de broer van Erik Kruit) mat te zetten en ook Hette was goed uit de opening gekomen. In de tijdnoodfase ging er aan beide kanten veel mis. Helaas iets meer bij ons, waardoor wij aan het kortste eind trokken. Ik heb er weinig van meegekregen omdat ik door de opstelling van de tafels met de rug naar de overige borden toe zat. Wij zaten in een rij, maar niet zoals gebruikelijk naast elkaar, maar achter elkaar. Zodoende zaten Erik Kruit en zijn broer de hele middag met de ruggen naar elkaar toe.

Wij kwamen nu dus niet verder dan 3,5 bordpunt. Naast Dirk-Jan scoorden Erik Kruit en Zahid een vol punt. Erik had aanvankelijk wat problemen met het ontwikkelen van zijn damevleugel (Lc8), maar had het geluk dat zijn tegenstander meende te moeten forceren gezien de stand en de vooruitzichten voor zijn team. De partij eindigde dan ook met een fraai helpmat. Dat Zahid zijn partij wist te winnen had niemand waarschijnlijk gedacht. Hij had zwart gekregen, zat aan bord 4 en had ook nog de tegenstander met de hoogste rating tegenover zich gekregen. Zoals wij van hem in zo’n geval gewend zijn, stond hij met alle stukken zo’n beetje op de achterlijn platgedrukt, maar ineens was er de reddende zet Db8-g3+ en was er geen redden meer aan voor wit. Van de mataanval van Erik Sparenberg kwam helaas weinig terecht, meer dan een zetherhaling zat er niet in. Bij de analyse bleek dat hij op dat moment nog steeds ietsje beter stond en het dus nog wel even had kunnen proberen. De onderste vier borden verloren allen jammerlijk en onnodig. Ik verloor op knullige wijze opeens een kwaliteit. Ook invalster Celine redde het niet. De gedroomde koningsaanval kwam niet van de grond en ze bleef met een onderontwikkelde damevleugel zitten. Hoe Rob verloor is mij niet bekend. Hij verloor door een mooi schijnoffer in de opening al een pion, maar won die later weer terug en kwam zelfs een kwaliteit voor te staan. Misschien werden de sterke zwarte loper + pluspion hem uiteindelijk toch fataal. Hette kon na afloop van zijn partij maar een woord uitbrengen: “Dramatisch”. Hij had vanuit de opening alles wat hij maar wilde: hij won een pion en had bovendien de beschikking over de goede loper. De lopers gingen eraf en er ontstond een toreneindspel met pluspion voor Hette. Helaas had wit de beschikking over een ver opgerukte b-pion en toen Hette zijn toren moest geven om promotie van die pion te verhinderen, waren zijn eigen pionnen op de koningsvleugel nog niet ver genoeg opgerukt om het verlies van zijn toren te kunnen compenseren.

Wij speelden met het nieuwe KNSB-speeltempo: eerst 40 zetten in 90 min. + 30 sec. per zet en daarna 30 min. + 30 sec. per zet voor de rest van de partij. Mijn tegenstander had op de 18de zet nog maar een seconde over. Vorig seizoen zou hem dat fataal geworden zijn, want je kunt niet nog 22 zetten in een seconde doen. Nu kreeg hij er bij iedere zet 30 seconden bij en kon hij de tijdcontrole toch nog halen. Voor spelers die gewend waren om vlak voor de tijdcontrole nog heel veel zetten in heel weinig tijd te moeten doen is het nieuwe tempo een duidelijke verbetering. Bovendien zijn de wedstrijden eerder afgelopen, maar dat betekent tegelijkertijd dat je wel iets sneller moet spelen dan in de afgelopen seizoenen.

Ten slotte nog een link – met dank aan Harry Gielen – naar heel veel foto’s van de vier wedstrijden die zaterdag in Groningen werden gespeeld. Op de foto’s zijn veel nationale toppers te zien, omdat Groninger Combinatie 1 thuis tegen landskampioen En Passant speelde (met Smeets, Nijboer, l’Ami, Bosboom, Peng enz., maar helaas niet met Anish Giri). Altijd leuk natuurlijk om in dezelfde zaal te spelen als dergelijke cracks. Onze hoogste borden zaten er dichtbij, de anderen konden er tijdens hun wandelingen naar kijken. Er zijn ook veel ex-Philidor-spelers op de foto’s te zien, zoals Sipke Ernst, Jan Werle (beiden spelend voor Groninger Combinatie 1) en Gert-Jan Rauw en Amir Nicolai (beiden spelend voor Groninger Combinatie 3).