CODE ORANJE VOOR EN NA DE WEDSTRIJD TEGEN WAGENINGEN

Door Addy Lont

7-2-15
Wageningen
2240
-
Philidor 1847 2
2180
-
1.
Timman,J.H.(Jan)
2542
-
Jong de,M.(Migchiel)
2330
1
-
0
2.
Eijk van,J.H.A.(Sander)
2408
-
Struik,T.(Tjapko)
2295
1
-
0
3.
Afek,Y.(Yochanan)
2290
-
Lont,A.H.(Addy)
2255
0
-
1
4.
Bekker,S.(Stefan)
2282
-
Scholl,E.C.(Eddie)
2244
½
-
½
5.
Dikkenberg van den,D.H.(Erik)
2162
-
Hania,J.(Jan)
2147
0
-
1
6.
Eekhout van,D.A.(David)
2144
-
Lijn van der,B.J.(Bas)
2271
1
-
0
7.
Torn,L.H.(Bert)
2155
-
Sparenberg,E.(Erik)
2156
1
-
0
8.
Oorebeek,E.(Erwin)
2158
-
Heide van der,A.(Auke)
2026
1
-
0
9.
Stap,C.R.M.(Kees)
2109
-
Etmans,M.D.(Maarten)
1963
½
-
½
10.
Jonker,A.B.(Fred)
2154
-
Kamstra,J.A.(Jippe)
2114
½
-
½

We beginnen anderhalf uur later, omdat het door de ijzel niet mogelijk is voor 12u Friesland te verlaten. Wageningen is een sterke tegenstander, al zit het verschil vooral op bord 1 en 2, waar ze een oud-wereldtopper en een goede IM opstellen. Voor de rest is er nauwelijks elo verschil.

Als ik na een uur of 3-en-een half om me heen kijk staan we dik achter. In bordvolgorde: Migchiel mag het weer opnemen tegen Timman. Zo’n tegenstander heeft op mij het effect van een narcose en ik ben blij dat Wageningen niet voor een tactische opstelling kiest. Timman kiest voor een Pirc en Migchiel heeft vrijwel steeds een speelbare stelling, al komt hij langzaam in het gedrang. Dan laat Timman plots een simpele dubbelaanval toe. Migchiel pikt een pion terug en mist direct daarna  een eindspel, waarin een sterk paard op e4 de remise zou garanderen. Helaas mist hij die kans.  Tjapko krijgt in zijn Siciliaan een Fischeropstelling (Lc4-b3) tegen zich. Hij plombeert deze diagnonaal met een paard op c4, naar een idee van Cor Kamstra. Waar het mis gaat weet ik, maar Sander van Eijk maakt steeds een zelfverzekerde indruk.

Op bord 5 is noteren we een overwinning, door de man die het liefste naar Wageningen afreist, jeugdsentiment en zo.  Jan heeft in het verleden bijna alle variaties van een gesloten Siciliaan gespeeld. Zoals hij zegt:  je kunt een partij niet beginnen met angst en speelt 2. Pf3, 3. d4. Een partij wordt tenslotte nooit met deze zetten verloren, maar misschien wel gewonnen. Het staat een tijd gelijk, dan iets minder gelijk, dan gewonnen. Zo doe je dat, gewoon blijven opletten. Dat heeft Bas zich ook voorgenomen in de zoveelste Siciliaan van deze middag. Zijn tegenstander springt hem naar de keel, maar Bas weet gewoon dat zijn kans komt. Alleen een stevige GM maakt in zo’n stelling geen fout. Een prima strategie als je het mij vraagt, Tjapko had er laatst ook succes mee. Misschien moet hij over 2 opeenvolgende zetten niet 2x een half uur denken. Als ik langer een kwartier pieker gaat de kwaliteit er meestal niet op vooruit.

Auke speelt een stevig damegambiet en mist ook zijn kans, waardoor het witte loperpaar toch ineens sterk wordt. Jippe heeft tegen de c3-Siciliaan van Jonker geen probleem: neutraliseert naar een gelijk eindspel en een vlotte remise. En zo staat het al 4,5-1,5, waar ik wat gemiste halfjes zie. Nadat ik van de imposante Afek heb gewonnen (zie partij) is het 4,5-2,5. En nog zijn we niet kansloos.

Eddie en Erik staan materiaal voor. Maarten verdedigt een stelling, vanuit de opening heeft hij een onaangename dubbelpion. Zoals vaker gaat de moeilijkste partij het makkelijkste: Maarten maakt soepel remise. Erik doet het prima, pakt na een pion nog één. Vervolgens diet hij een geforceerde winst, offert een kwaliteit en zit er een kink in de kabel, waardoor hij zelfs nog verliest. Eddie heeft dan al een afslag genomen: van kwaliteit meer naar een toreneindspel met 2 pluspionnen. Helaas wordt het er niet makkelijker op, om verder te komen moet hij één pion geven en tja, het eindspel loopt dood. Code Oranje … wat beter opletten en we zitten zo weer in groen.