PHILIDOR II HANDHAAFT ZICH

Door Eelke Heidinga

11-04-15
Philidor 1847 2
1966
-
SG Max Euwe 4
1858
4
-
4
1.
Rein de Boer
1977
-
Thijs Aalbers
1739
½
-
½
2.
Wessel van der Berg
1941
-
Norbert Raygrotzki
1876
1
-
0
3.
Marcel Vermaat
2137
-
Wouter Jans
1856
1
-
0
4.
Egbert Wind
1980
-
Wouter de Haas
1955
0
-
1
5.
Oene Schriemer
2054
-
Jorg Kucheyda
2033
0
-
1
6.
Siegbert de Jong
1882
-
Vincent Vleeming
1823
½
-
½
7.
Eelke Heidinga
1914
-
Jarich van der Molen
1765
0
-
1
8.
Rowan van Dijk
1841
-
Jessica Groenewolt
1815
1
-
0

 

De stand in de derde klasse A van de KNSB is na 8 van de 9 ronden als volgt:

Er degraderen twee teams. Stork is al gedegradeerd. We mogen er van uit gaan dat SG Max Euwe 4 geen matchpunten haalt tegen Sissa 2 en dat Groningen 4 het moeilijk zal krijgen tegen De Spassky's. Betekent dat Philidor 2 zo goed als zeker is van handhaving. Het had nog heel wat voeten in de aarde voordat de 4-4 op het scorebord stond.

Laat ik beginnen met een uitspraak van Kasparov: "een slechte danser heeft altijd last van zijn ballen." Hij bedoelt daarmee dat een verliezende schaker graag excuses zoekt, daarmee verhullend dat hij gewoon slecht gespeeld heeft. Mijn excuus is dat ik deze week verhuisd ben, tussen de dozen leef en krom loop van spierpijn wegens tapijtverwijderen in mijn oude huis. Niet echt een goede voorbereiding op onze Jarich. Feit blijft: slecht gespeeld. Ik zag er niets van. Gelukkig trok onze captain de stand weer gelijk. HIj won op aardige wijze een pion door met de dame op de a-lijn te dansen, en zag toen een lange afwikkeling die kon worden afgesloten met het prachtige 38 ... Lb3! en curtains!

Rowan offerde in de opening een pion; hij deed dat graag want het enige stuk dat zijn tegenstandster had ontwikkeld was de dame die Rowan dan ook naar hartelust kon opjagen. Rowan ontwikkelde rustig alles en overrompelde zwart volledig.

Wessel speelde een modelpartij. Won op listige wijze een kleine kwaliteit en speelde vervolgens het eindspel Paard + Loper tegen Toren onberispelijk naar winst. Siegbert viel in voor de zieke Franke. Siegbert kwam een stuk achter, maar kon de zwarte dame opsluiten, Siegbert construeerde een soort eeuwig schaak op die zwarte dame zodat de Enschedeër niets anders kon dan in remise berusten.

Vooraf hadden we beredeneerd dat 4 punten praktisch voldoende zou zijn voor handhaving. We hadden nu 3½ punt en één der overige spelers kreeg een remise-aanbod. Wij zullen de naam van deze lange slungel met de mantel der liefde bedekken; hij sloeg het aanbod direct af. Desgevraagd verklaarde hij later: "ik zat helemaal in de partij, het was vlak voor de veertigste, ik stond beter en mijn tegenstander had nog een paar minuten. Dus ik dacht: laat maar eens zien dan!" Het is hem vergeven. Vooral ook omdat de partij even later toch remise werd. Het reddende halfje!

De stand was 4-2 voor ons en aan de overige twee borden was het drama en drama kwadraat. Egbert kwam uitstekend uit de opening en nam zijn tegenstander in een ijzeren greep. Helaas ging er door een onachtzaamheidje een stuk af bij Egbert. Geholpen met verhuizen, dan krijg je dat soort dingen.

Een superdrama in vier bedrijven bij Oene.

Een mooi spektakel, dat wel. Toch hadden we het liever anders gezien. Maar goed: 4-4 moet genoeg zijn.