PHILIDOR 3 NOG STEEDS OP KOERS

Door Siegbert de Jong

10-02-15
Philidor 1847 III
1869
-
Heerenveen
1725
-
1.
Maarten Etmans
1963
-
Arjen Pragt
1926
½
-
½
2.
Aeilko Bakema
1850
-
Ferdi van Bavel
1913
0
-
1
3.
Erik Kruit
1861
-
Tjeerd Siblesz
1890
1
-
0
4.
Hette van Popta
1894
-
Wouter van de Griendt
1869
1
-
0
5.
Zahid Dzaferspahic
1896
-
Wiebe Oppenhuizen
1562
1
-
0
6.
Siegbert de Jong
1881
-
Erik Klaassen
1501
1
-
0
7.
Jolle Lont
1817
-
Rinze van der Berg
1483
1
-
0
8.
Dik Kruithof
1788
-
Frits Heidinga
1657
1
-
0

Na de ellende van de nederlagen van Philidor 1 en 2 van afgelopen zaterdag, terwijl ook Philidor IV en V ergens onderaan bivakkeren, werd het wel weer eens tijd voor een overwinning voor een van onze teams. Het lukte het derde afgelopen dinsdag, met dank aan onze tegenstanders uit Heerenveen. Zij traden met maar liefst vier invallers aan. Vooral het ratingverschil aan de borden 5, 6 en 7 was groot (meer dan 300 punten). Aan de bovenste vier borden waren de tegenstanders aan elkaar gewaagd, maar ook hier wist Philidor 3 te winnen (2,5-1,5).

Dik speelde aan bord 8 tegen Frits Heidinga, de broer van Eelke. Ik zat af en toe naar hem te kijken en inderdaad, hij had er wel iets van. Minieme gelijkenissen waren aanwezig. Frits zal het niet graag erkennen, maar ze waren er wel. Ondanks dat Frits enige tijd geleden in een simultaan van niemand minder dan Migchiel had gewonnen, behaalde Dik een eenvoudige overwinning. Hij vond zijn partij achteraf echter niet de moeite waard om te publiceren. Hette was over zijn partij dezelfde mening toegedaan. Na afloop sprak hij nog wel zijn verbazing uit over het passieve spel van zijn tegenstander.

Ook Zahid beleefde een genoeglijke avond, dus was er weer gelegenheid om een consumptie te nuttigen. Pionnetje meenemen, rustig verdedigen, totdat hij aan het einde van de partij een stuk meer overhield. Auke, die de wedstrijd had gevolgd, wist na afloop echter te melden dat Zahids tegenstander op een gegeven moment via een combinatie de dame van Zahid had kunnen winnen. Gelukkig maar dat dit niet op het bord kwam! Door het verlies van Aeilko is Zahid nu samen met Hette topscorer met 4 uit 5.

Aeilko was aan bord 2 opgesteld, omdat hij op dat moment topscorer was. Toen ik gedurende de avond langs de borden liep, dacht ik: dit is minimaal een half punt. Maar er gingen aan het eind van de partij helaas een paar pionnen verloren, terwijl zijn eigen vrijpion kon worden opgepeuzeld. Ikzelf speelde een weinig opwindende partij. Een spectaculair stukoffer kwam alleen in de wandelgangen aan de orde. Ik stond beter op dat moment en Karpov heeft in een dergelijke situatie wel eens opgemerkt: waarom zou ik een stuk offeren als ik goed sta en het stukoffer niet nodig en ook nog eens onduidelijk is?

Misschien werd aan het eerste bord wel de beste partij gespeeld en werden hier de minste fouten gemaakt, maar dat mag je natuurlijk ook verwachten van een partij aan het eerste bord. Uit de analyse bleek dat Arjen Pragt het Maarten een stuk moeilijker had kunnen maken, maar of wit gewonnen heeft gestaan, kon niet worden bevestigd. Jolle viel op door zijn tegenstander zomaar te tutoyeren bij het aanbieden van een consumptie, terwijl deze man toch zeker wel meer dan vijftig jaar ouder was dan Jolle. Het zal de moderne opvoeding van tegenwoordig wel zijn… Jolle had in het middenspel weinig weten te bereiken, maar werd gelukkig geholpen door zijn tegenstander, die eerst een pion weggaf en daarna ook nog eens dame- en loperruil toeliet waardoor er een eenvoudig gewonnen pionneneindspel overbleef. Erik kreeg in het middenspel het initiatief, waarmee hij een pion wist te veroveren. Na de tijdnoodfase, waarin Tjeerd Siblesz herhaaldelijk moest zetten met minder dan een minuut op zijn klok, ontstond een remiseachtig eindspel. Erik zag echter nog mogelijkheden en sloeg het remiseaanbod af. Wit maakte daarna de laatste fout en zo ging het punt alsnog naar Erik toe.

Omdat onze concurrent Schaakwoude 1 de vorige avond met 5-3 had gewonnen, wisten wij wat ons te doen stond: eveneens winnen, maar liefst ook een of meer bordpunten inlopen. En dat is dus gelukt. Als wij de onderlinge wedstrijd in de eerstvolgende ronde nu weten te winnen, is het verschil teruggelopen tot op zijn hoogst een bordpunt, dat in de laatste wedstrijd nog best kan worden goedgemaakt.

Rest mij nog te melden dat mijn tegenstander in de wedstrijd tegen Emmeloord een paar dagen na de wedstrijd zijn excuses aanbood voor zijn ongepaste opmerking (zie mijn vorige verslag). Waarvoor dank.