PHILIDOR 2 KAMPIOEN!!!!


Door Rein de Boer

 

Het is 12.50. We starten bijna. Vooraf wordt uitgebreid gediscussieerd over de kampioenskansen van Philidor 2. Onze topscoorder Marcel Vermaat: "Ik schat onze kansen op 2%"

De situatie

In het verslag van de vorige keer heeft u kunnen lezen over de effecten van bananen bij Philidor 2. Overigens zei Oene later dat hij helemaal geen banaan had gegeten! Toch hebben we niet al onze teamgenoten daarover geïnformeerd want het placebo effect kan ook werken. Als je er maar in gelooft! Om niets aan het toeval over te laten waren er 8 bananen voor aanvang van de wedstrijd present.

De wedstrijd
Het eerste grappige moment was na een uur. Eelke en ik staan achter Oene. De tegenstander van Oene biedt aan Oene remise aan. Waarop Eelke(!)direct het antwoord geeft op deze vraag. Dat antwoord luidde als volgt: "NOOIT!!" (Inclusief bijbehorende decibellen) Oene lacht even, laat een stilte vallen, kijkt zijn tegenstander aan en zegt: "Nou, je hoort het". En met deze tekst slaat hij het aanbod formeel af.

 

Zelf heb ik weinig van de partijen gezien. De partijen van Franke, Erik, Egbert, Oene, Wessel waren al uit en de stand was 3-2 toen ik in mijn kritieke stelling kwam.

 

 

Zoals gezegd stond Marcel erg goed. Bekijkt u vooral zijn partij.

 

 

Als laatste: Eelke. Daar moet toch iets van gezegd worden. Eelke wekt dit jaar regelmatig ergernis op in ons team. Wanneer Eelke het heeft over "mijn team", dan bedoeld hij daarmee Philidor 3! Alsof hij niet bij Philidor 2 hoort! Eelke speelt dit jaar erg goed. Hij haalt de punten aan de lopende band binnen.

Commentaar van Eelke: "ik heb dit seizoen wel een paar goede partijen gespeeld. Maar er zijn ook enkele miraculeuze ontsnappingen geweest, met als 'hoogtepunt' de partij in deze ronde. Ik verloor rond de 20e zet een stuk en heb de hele middag met een stuk achter doorgeploeterd. Aan het eind had ik een 'briljante' truuk: ik sla op h5, sla vervolgens het zwarte paard en dan wordt het remise wegens de loper van het verkeerde hoekveld. Mijn 84-jarige tegenstander geloofde mijn bluf en gaf remise. Met een eenvoudig tussenschaak had hij kunnen winnen. Fritz geeft de slotstelling -12. Zo haalt Eelke de puntjes binnen...."

Dit zorgde voor de eindstand 5-3.

23-04-16
Philidor 1847 2
1978
-
Haren & Oostermoer
1787
5
-
3
1.
Marcel Vermaat
2182
-
Martien Visser Sr
2116
1
-
0
2.
Rein de Boer
1957
-
Carel Steevensz
1972
½
-
½
3.
Wessel van der Berg
1974
-
Johan Klinkhammer
1968
0
-
1
4.
Oene Schriemer
1978
-
Heinse van Houten
1854
1
-
0
5.
Franke van Netten
1961
-
Andreas Tasma
1786
½
-
½
6.
Egbert Wind
1939
-
Paulo Valiente
1918
½
-
½
7.
Erik Kruit
1897
-
Loek van der Hagen
889
1
-
0
8.
Eelke Heidinga
1934
-
Anne Haitsma
1795
½
-
½

 

 

 

 

 

 

 

 

Wachten
Toen werd het wachten bij de bar. Vanuit Buitenpost (De Twee Kastelen - Spassky's) kregen we de stand 3½-2½  door. Dat betekende dat er nog 1 remise gescoord moest worden door DTK en we waren kampioen! Zelf had de Twee Kastelen een overwinning nodig om de kans zo groot mogelijk te maken om niet te degraderen.

Rond 18.00 belde Wouter vd Griend. Zou dit het verlossende telefoontje zijn? Hij had net zijn partij...verloren. Stand 3½- 3½. Waar vooraf niemand rekening hield met dit scenario, hadden we nu het kampioenschap al ingecalculeerd. Nu niet kampioen worden zou een teleurstelling  zijn. Eddie keek zorgelijk om zich heen. Waar is de voorzitter? Waar zijn de bloemen? Niets van dat alles. En dat terwijl dit scenario zo voor de hand lag! Het zij u vergeven voorzitter. Ook de spelers van Philidor 1 bleven wachten op de uitslag. Hulde! Intussen werd het 18:14. Mijn telefoon geeft aan: Incoming Call. Wouter vd Griendt. Het is 4-4 geworden. KAMPIOEN!!!

Ongelooflijk. In de hele competitie hebben we nog geen dag bovenaan gestaan. In de laatste speelronde komen we om 18.14 bovenaan te staan, en de scheids fluit direct af. Kampioen!

 

Tijd voor een retrospectief onderzoek
Hoe komt het dat we kampioen zijn geworden? Laat ik de belangrijkste zaken op een rij zetten.

Chinees
Zoals altijd; na de wedstrijd werd er gechineest.

Na de Chinees gingen we in de stad bier drinken. Ik wil nog een opmerkelijk gesprek met u delen wat bij de Chinees plaatsvond. "Eelke, ga je mee bier drinken?" Waarop het antwoord was: "Nee, ik moet in bad" Enkele uren later stond deze foto in de groepsapp.

 

Volgend jaar
Volgend jaar spelen we 2e klasse. Dat betekent nog 1x promoveren en we spelen tegen Philidor 1!  Marcel heeft aangeboden om een clinic "Beredeneren in plaats van rekenen" te organiseren voor het 2e. Daar gaan we dankbaar gebruik van maken. Frank gaf gisteravond aan dat hij zichzelf weer een straf trainingsschema oplegt om zodoende extra scherp aan de start te verschijnen volgend jaar.

BIJNA KAMPIOEN
In 1999 (zeventien jaar geleden!!) zijn we bijna kampioen geweest. We hadden alleen een overwinning nodig; we speelden tegen het laaggeplaatste Tal in Amsterdam. En we kwamen met 4-0 voor. Wat er toen gebeurde leest u hier. Dit trauma hebben we nu eindelijk verwerkt!

KAMPIOEN
In de avond zijn er nog vele biertjes genuttigd. Onderwerpen die de revue zijn gepasseerd: Vrouwen. Hypotheekrente. Echtscheidingen. Werk. Huizen. Voetbal.
En natuurlijk het belangrijkste: Schaken.

WE ZIJN KAMPIOEN! => FILMPJEHet kampioensteam. Van links naar rechts: Marcel Vermaat, Egbert Wind, Wessel van der Berg, Eelke Heidinga, Oene Schriemer, Franke van Netten, Rein de Boer, Erik Kruit. Op de foto ontbreekt Hette van Popta. foto gemaakt door Willem Kok.