TAMELIJK KANSLOOS


Door Eelke Heidinga

13-02-16
Spassky's
1999
-
Philidor 1847 2
1969
6
-
2
1.
Roelof Kroon
2185
-
Wessel van der Berg
1974
½
-
½
2.
Henk van Putten
2157
-
Marcel Vermaat
2182
½
-
½
3.
Dries Koster
2046
-
Egbert Wind
1939
1
-
0
4.
Maurits Logtmeijer
1945
-
Oene Schriemer
1978
½
-
½
5.
Jan Postma
2034
-
Franke van Netten
1961
1
-
0
6.
Evert Janse
2026
-
Erik Kruit
1897
1
-
0
7.
Peter Bodewes
1817
-
Hette van Popta
1887
1
-
0
8.
Henk Jansen
1781
-
Eelke Heidinga
1934
½
-
½

 

Hadden we voor de wedstrijd nog het idee dat we om de bovenste plaats mee konden doen: na afloop kunnen deze aspiraties voorlopig worden opgeborgen. Voorlopig, want door de uitslagen van deze zesde ronde in de derde klasse A staan er drie ploegen bovenaan met 8 punten en drie ploegen daarachter met 7 punten. Philidor II heeft 7 punten en speelt nog tegen twee achtpunters. Er zijn nog kansen, al moeten we ons afvragen of we iets in de tweede klasse te zoeken hebben. Maar hoe leuk zou het zijn om Philidor I in de tweede klasse tegen te komen! :-) Nee, grapje: Philidor I blijft natuurlijk op het nippertje in de eerste klasse.

Over de wedstrijd tegen De Spassky's kan ik kort zijn: ze waren deze keer te sterk. We hadden universeel onze dag niet. We misten een banaan halverwege de wedstrijd. Wij hadden geen foto van Philidor op de speeltafel gezet. Of van Waling, of van Eddie, of Fedde, of Arjen de Groot. Van deze laatste hangt nog altijd een foto in de bibliotheek van mijn kantoor. Maar dit geheel terzijde. De Spassky's eten gezamenlijk een banaan tijdens de wedstrijd. Tijdens dit ritueel worden de klokken stil gezet en moet iedereen gaan staan. Verder staat op de tafel bij bord 1 een grote foto van Boris. Het zijn toch die dingetjes die bij dit soort beladen wedstrijden de doorslag kunnen geven. Je weet het niet.

Marcel voelde zich niet lekker, maar was toch meegegaan. Karakter! Die jongen komt er wel, altijd! Hij maakte gebruik van zijn immens strenge uitstraling om snel remise af te dwingen. Helaas werd dit goede voorbeeld niet gevolgd: er kwamen hierna 4 nullen. Wedstrijd verloren, naar de Chinees en naar huis. Laat ik positief eindigen: de overgebleven 3 spelers persten er remises uit, de éen nog mooier dan de ander.

Nou vooruit, nog een rondje langs de borden. Egbert raakte een vrij cruciale pion op d4 kwijt. Hette kwam schitterend uit de opening maar kon niet kiezen uit de vele veelbelovende mogelijkheden. Hij aarzelde, zwart kwam los en nam de teugels in handen. Erik had een briljante matcombinatie. Paardoffer, koning opgesloten. Prachtig! Het publiek op de banken! Wit doorkruiste deze opzet met het misselijke a3. Dat had hij uit Fries oogpunt niet moeten doen. Frankes partij ging lang gelijk op, maar aan het eind trok de Friese expat Jan Postma Postma! Hij heet Postma, Putsky-Henk! *) aan het langste eind.

Wessel zette aan bord 1 een uitmuntende prestatie neer. Had de hoogste ratinghouder van de Groningers in een ijzeren greep. Deze Kroon (hier wél Kroon, Henk! *) mocht blij zijn met remise. Zie hieronder. Oene kwam een paar pionnen voor, probeerde het nog lang maar het dame-eindspel was te eeuwigschaakgevoelig: remise. En dan mijn partij. Ik moet bekennen dat ik er niet aan te pas kwam. Henk Jansen zetten een modelpartij neer. Ik heb 62 zetten zitten te keepen, raakte in het eindspel een pion kwijt. Jansen kon het lopereindspel met drie tegen twee pionnen op vele manieren winnen. Hij koos die ene variant die niet won: ik kon mijn loper offeren tegen alle witte pionnen. Gejippetruukt!

*) voetnoot: ik heb Henk Putski valselijk beschuldigd van namen verwisselen in de uitslag. Het blijkt dat de wedstrijdleider Jannen had verwisseld. Geen Fries, die WL. Een beetje Fries is bob: Blijft Opletttend Bezig.