EEN PARANORMALE ERVARING IN KIMSWERD

Door Siem van Eijk

17-02-17
F-Pion
1790
-
Philidor 4
1620
5
-
3
1.
Derk Drukker
1916
-
Abe Algra
1536
1
-
0
2.
Herman de Vries
1866
-
Sake Algra
1600
1
-
0
3.
Cees Banning
1856
-
Erik van der Lee
1773
½
-
½
4.
Evert Woudstra
1771
-
Pieter Hoekstra
1672
1
-
0
5.
Willem Kuiper
1731
-
Leo van Maanen
1615
1
-
0
6.
Dirk-Jan Dekker
1773
-
Siem van Eijk
1664
½
-
½
7.
Theo Tops
1702
-
Kees van Straten
1574
0
-
1
8.
Wibo van Bussel
1707
-
Derk Stegeman
1530
0
-
1

 17 februari moest het vierde naar Kimswerd voor de uitwedstrijd tegen F-pion I. Zoals gewoonlijk reed ik verkeerd. Het is haast niet mogelijk in Kimswerd, maar toch. Nadat ik de auto had gedraaid, zag in een vrouw met een hondje lopen. Ik reed er heen, stapte uit de auto en ging op haar af en zei “mag ik u wat vragen”. Als dat in Leeuwarden was gebeurd was ze meteen begonnen te schreeuwen, had de politie gebeld, of het hondje op mij afgestuurd. Maar hier niet. Ze keek me zeer verleidelijk aan en zei “dat mag”. Meteen begonnen er allemaal vogeltjes te twitteren. “U rijdt daar heen en over de verkeersheuvel, direct rechts. Een prettige avond “. Ik liep weer naar de auto, keek nog eens om en dacht “verrek, dat is Caissa”. Een mooie jonge godin. Alleen liep ze met een hondje. Je had eerder een paard verwacht. Toen ik over de verkeersheuvel reed kwam ik door de schok weer bij mijn positieven.

Later aan het bord toen de partij begon, gingen de vogeltjes weer twitteren. Wat betekende dat nu weer. Het bleek al vlug. Mijn tegenstander opende met “De Bird”. Ik was er stil van. Dat moest ik natuurlijk ook wel zijn, maar toch. Ik vraag me nog af, waarom ze me deze aanwijzing wou geven. Toen ik de volgende morgen uit bed stapte en in de woonkamer de gordijnen open deed, zag ik koolmeesjes en mussen. Ik had even genoeg van vogels en trok de gordijnen weer dicht. Mijn vrouw kwam binnen en zei “wat mankeert jou?”. Ik vertelde haar van de mooie godin. Ze moest lachen, kwam naar me toe en..... De gordijnen zijn nog een tijd gesloten gebleven.

Maar nu de partijen.

Abe hield het lang vol. Maar aan het eind van de avond ging hij er onder door. Geen wonder tegen zo'n sterke tegenstander. Maar je ziet dat hij wel goed kan schaken. Broer Sake, wil nog wel eens wat wandelen als hij niet aan zet is. En dat kon mooi in de zeer ruime speelzaal. Onder het lopen kun je mooi varianten uit je hoofd narekenen. Dat deed hij dus. Vond een prachtig plan. Liep terug naar zijn bord en verwisselde de zetten. Wat inhield, dat hij pardoes een stuk weg gaf.

De partij van Erik is mij ontgaan. Remise na een zet of dertien. Pieter speelde weer een mooie partij. Raakte wel een kwaliteit kwijt, tegen een pion, maar kreeg toch wel een mooie aanvalsstelling. Hij was de laatste die nog speelde. De beide families stonde er met de grote neuzen bovenop. Iemand zei tegen zijn tegenstander “de stand is 4-3 voor ons”. Met andere woorden: remise aanbieden. Dat deed hij prompt. Pieter, die weer in tijdnood begon te komen (evenals zijn tegenstander) wist even niet wat hij moest doen. Er waren verschillende goede zetten om de aanval gaande te houden. Er was ook een zet, die meteen verloor. En die koos hij door de spanning. Een sneue nederlaag. Was dit ook de hand van Caissa. Tja, dan raak je snel van het geloof af.

Leo had het moeilijk. Ik dacht dat hij wel stand hield, maar dat bleek niet zo. Een nul. Dan mijn eigen partij. Zoals vermeld een Bird-opening. Mijn tegenstander kreeg geen poot aan de grond. Hij was bijna door zijn tijd. Ik had nog bijna een vol uur. Hij bood remise aan. Na lang beraad nam ik het aan. Ik zag geen winstweg. Thuis gekomen zette ik de stelling op het bord. Bleek uiteindelijk gewonnen. Een tempozet.

Kees is goed in vorm. Vlak voor het beging vroeg hij “wat is de rating van mijn tegenstander”. Ik zei “net boven de 1800, denk ik”. “Moet kunnen”, zei Kees. Hij ging er eens goed voor zitten. Lange rokade en maar stormen. Won een pion en na vele omzwervingen de partij. In het klassement van de Friese Schaakbond, klasse 1A, staat hij alleen bovenaan met een score van 4 uit 4. Chapaeu.

Derk's tegenstander haalde het Koningsgambiet van stal. Derk's tweede zet Df6. Een voor mij onbekende zet, maar ik ben geen kenner van deze opening. Derk wel schijnbaar, want na een paar zetten stond hij drie pionnen voor. Toen daar nog een kwaliteit dreigde bij te komen gaf zijn tegenstander op.  Tja, al met al, een sneu verlies voor het vierde.