NAAR DE VOLGENDE RONDE

Door Jan Boersma

Bekerwedstrijd Philidor – Hoogeveen op dinsdag 28 november 2017


De 4 spelers van Hoogeveen werden ontvangen door de Philidorspelers en wedstrijdleider Eddie Scholl in een apart zaaltje met spiegels. Gedanst werd er die avond niet. Alleen de stukken werden in beweging gebracht aan de 4 borden. Er heerste lange tijd een serene rust.

Migchiel de Jong speelde aan bord 1 een klassieke Franse Tarrasch-variant met c5 en kwam langzamerhand beter te staan in een eindspel met toren en paard tegen toren en loper en wederzijds een aantal pionnen. De pionnen van Migchiel stonden echter veel beter geposteerd. Het resulteerde in pionwinst en winst van de partij.

Ook Jan Hania aan bord 2 deed goede zaken. In een Ben-Oni opstelling met de loper op g2 kreeg wit de overhand omdat er een zwarte pion op d5 verloren ging en de witte pion op d5 met een tactische zetvolgorde kon worden gedekt met een witte pion op c4. Het eindspel met dubbele torens en ongelijke lopers werd op dwingende wijze tot winst gevoerd. Het stond 2-0.

Aan bord 3 was Jeroen Weggen met zwart minder fortuinlijk. De tegenstander had een speciale variant van de Caro Kann op het bord gebracht waarna Jeroen het verkeerde plan koos. “Op zich stond ik niet slecht na de opening maar nadat mijn tegenstander de stelling had geopend ging ik de verkeerde kant op met mijn dame. Ik speelde Dh6, meende daarmee een initiatief/aanval op de koningsvleugel te ontwikkelen, immers de witte koning stond op h1 en de diagonaal a7-g1 was verzwakt omdat wit zijn f-pion had opgespeeld. In feite was dat echter zo goed als verliezend, want mijn paard op h5 als ook de dame op h6 kwamen zodanig in de problemen dat materiaalverlies na de zet g2-g4 (die mij volkomen verraste) niet meer te voorkomen was. Als ik de dame naar c5 had gespeeld in plaats van h6 had ik echter niet slechter gestaan; de witte pion op c4 is namelijk erg zwak.” Na stukverlies speelde Jeroen nog even door maar moest daarna de partij opgeven.

Aan bord 4 speelde Jan Boersma met wit een scherpe partij met een Vierpaardenspel. Aanvankelijk kwam wit steeds beter te staan, vooral ook omdat de zwartspeler zijn pionnen voor de koning naar h6 en g5 speelde en daarbij de veiligheid van de zwarte koning in gevaar bracht. Door een tactische wending had wit een stuk kunnen winnen. Helaas liet wit deze kans onbenut en deed een slechte zet, waardoor zwart het loperpaar cadeau kreeg en de witte aanval doodbloedde. Het resulteerde in een tijdnoodduel waarbij de zwartspeler eerst geen remise wilde accepteren. Bovendien had de zwartspeler slechts 20 seconden over, terwijl wit nog enkele minuten over had. Wel kwam er nog een kans voor de zwartspeler om de partij te winnen; deze stelling was echter niet eenvoudig te overzien. Uiteindelijk kon wit afwikkelen naar een stelling waarbij de zwarte koning niet meer kon ontsnappen aan eeuwig schaak. Met als resultaat een 2,5 - 1,5 stand en de overwinning voor het bekerviertal van Philidor.

Philidor                                           - Hoogeveen                                    2½-1½
Migchiel de Jong (2354)                - Herman Voss (1985)                      1 - 0
Jan Hania (2147)                              - Leo Spaans (1688)                          1 - 0
Jeroen Weggen (2209)                  - Marten Berghuis (1952)               0 - 1
Jan Boersma (2057)                        - Marc Snuverink (1816)                 ½ - ½