Bittere nederlaag Philidor 2 in Groningen

door Jan Hania


Na de nederlaag tegen Haren in de eerste ronde van de KNSB-competitie, is ook de tweede wedstrijd in Groningen tegen Groningen 3 op een desillusie uitgelopen.
Vol goede moed waren we naar Groningen gegaan. In de bolide van Eelke (of nog beter: van z'n vrouw) werd onderweg nog even snel de prachtige ,en normaal veel hoofdbrekens kostende, cryptogram van Jan Meulendijks uit de Volkskrant opgelost. Stuwende krachten achter deze cryptische oplossingen bleken Maarten (gelukkig kon hij meedoen, de eerste wedstrijd misten we hem behoorlijk) en zoals reeds lang bekend Eelke , die overigens op zich al zo nu en dan een cryptisch persoon is. Aangevuld met enkele welwillende kreten van af de achterbank bleek Meulendijks' hersenspinsel dit keer een peuleschil.
Het leek dat alle neuzen (geesten) de goede kant uitstonden. Overigens dient wel even vermeld te worden dat Marcel nog bij moest komen van een zware stapavond in het gezellige Ierse café Paddy O'Ryan. Naarmate we Groningen naderden werd zijn bijdrage aan de crypto wel steeds groter, kortom iedereen leek er klaar voor.
Oene, Egbert en Kees waren op eigen gelegenheid al richting Groningen vertrokken.

Natuurlijk waren we op de hoogte van de kracht van de tegenstander. Qua rating behoren zij namelijk tot de kampioenskandidaten.
Zelf was ik me bewust van een zware middag. Jaap Brouwer is altijd een lastige tegenstander. In een rustige partij (Weens) kwam ik langzaam maar zeker in het voordeel. Intussen had Holly een dubieus openingsexperiment uitgevoerd. Pion verlies was niet te voorkomen en ondanks pittige tegenstand was de overmacht te groot. Achteraf bleek Holly twee varianten doorelkaar gehaald te hebben. Oene was intussen met een interessante partij bezig. Tegen Auke Postma (Fries om Utens) werd het een scherp gevecht. Met de koning in het midden dient in zo'n geval elke zet nauwkeurig afgewogen te worden. Ergens gebeurde dit niet, met als gevolg dat een doorbraak in het midden fataal werd. Egbert had een vervelende middag. De oud Fries kampioen had na goed openingsspel beslissend voordeel behaald. Hij won een dame maar werd even te onvoorzichtig waarna zwart plotseling een verschrikkelijk aanval op ging zetten. Gevolg: Egbert werd vreselijk ge-h-lijnd. Eelke speelde zijn bekende Engelse opening en leek even in gevaar te komen. Snel werd dit gevaar bezworen en de remise werd getekend.
Kees kreeg het 4-pionnenspel tegen zich in het Koningsindisch. In een bekende variant ,waarbij wit een pion offert, verdedigde Kees zich nauwkeurig. Even leek hij last te hebben van een witte pion die ver in z'n stelling was doorgedrongen. Geen probleem! Alle gevaren werden afgewend en klaar was Kees.
Intussen waren mijn tegenstander en ik in tijdnood gekomen. Na scherpe schermutselingen bereikte ik de volgende stelling op zet 43: zie diagram hieronder

  a b c d e f g h  
 8   8 
 7   7 
 6   6 
 5   5 
 4   4 
 3   3 
 2   2 
 1   1 
  a b c d e f g h  


44: bxc5 bxc5 en nu is Dxg7 al voldoende voor de winst maar ik zag nog iets leuks:
45. Lxg7 Te2
46. Kh1 Td3
47. f6 De6
48 Dg6!!
Daar is ie dan en na fxg6 49. hxg6 was het mat. (1-0)

Marcel had intussen al gewonnen van Arjen Tilstra , die helaas een historische ontmoeting tegen Maarten Etmans uit de weg ging. In een Franse partij werd Arjen ,als straf, langzaam weggespeeld.
Vanaf toen waren alle ogen op Maarten gericht die wel een pion achter stond maar daar werkelijk ontzettend actief spel voor terug had gekregen. Eerder had hij de partij eigenlijk al moeten beslissen maar er waren nog steeds kansen aanwezig.
Uiteindelijk kwam de volgende stelling op het bord:

  a b c d e f g h  
 8   8 
 7   7 
 6   6 
 5   5 
 4   4 
 3   3 
 2   2 
 1   1 
  a b c d e f g h  


(de opmerkingen zijn van Marcel,die zijn trouwe bondgenoot Fritz aan het werk heeft gezet)
Een cruciale stelling. Maarten speelde gxf3 .en verloor kansloos na 2 b3 Pd2 3 c4 De6? 4 Txd2.
Met 1…. Te1 kan zwart mogelijk op winst spelen.
1. ….. Te3-e1
2. b2–b3 Pc4-e3 dreigt Txg1 en Dd1met mat
3. Df8-e8+ Kg6-g5
4. h2-h4+

  a b c d e f g h  
 8   8 
 7   7 
 6   6 
 5   5 
 4   4 
 3   3 
 2   2 
 1   1 
  a b c d e f g h  


4. ....              g4xh3! (dus niet Kxh4 zoals wij analyseerden na de partij)
5. Dg8-b8             Op c4 volgt Dd1 6 Dg8+ Kh4 7 Dg6 Pg4! 0-1

Het beste was waarschijnlijk nog 5. Tf1 waarna wit met een kwaliteit minder remise moet proberen te houden.

5.              Pe3-g4! (dreigt Pxf2. De toren moet echter f3 dekken)
6. Db8-g3 f6-f5!!              (een schitterende vondst van Fritz)

  a b c d e f g h  
 8   8 
 7   7 
 6   6 
 5   5 
 4   4 
 3   3 
 2   2 
 1   1 
  a b c d e f g h  


Zwart dreigt met f4 een dame te winnen. De dame hangt aan de toren, het paard en de koning mogen niet spelen dus:
7. c2 – c4 Dd5-d3!
Nu is wit machteloos tegen de dreiging f4. Zelf f4+ spelen helpt niet (8. f4+ Kh6 9 Dxd3 Pxf2+ 0-1)

Na een torenzet over de 2de rij slaat zwart met succes op g1. Het is over en uit.
Helaas!!!!

En dus gingen we met gemengde gevoelens een pizzeria opzoeken om weer enigszins bij te komen van een dag die zo mooi was begonnen maar die zo droevig eindigde.
Philidor 2 in degradatiegevaar ? Natuurlijk niet!

Uitslagen:
Groningen 3 – Philidor 2 4½– 3½
J. Brouwer – J. Hania 0-1
J. Wempe - M. Etmans 1-0
A. Tilstra - M. Vermaat 0-1
A. Postma - O. Schriemer 1-0
G.M. Blom - E. Heidinga ½-½
J.J.Groenewold - E. Wind 1-0
M. Kleywegt - K. Voorburg 0-1
R.E.Leenes - H. Boersma 1-0


Jan Hania