FK JEUGDCLUBTEAMS 2012

Door Migchiel de Jong en Eddie Scholl

Op zaterdag 24 maart kwam een verheugend groot aantal van 24 teams naar het Kalverdijkje voor het Fries Kampioenschap jeugdclubteams. De organisatie was dit jaar in handen van Schaakclub Philidor uit Leeuwarden dat daarmee het stokje overnam van Schaakclub Schaakwoude, dat dit evenement jarenlang heeft georganiseerd.
Het Fries kampioenschap wordt verspeeld in vier categorieën.

In de jongste categorie namen er  7 teams deel, waarvan 3 teams uit Opsterland en 3 teams uit Sneek,  aangevuld met een team van Wolvega's Eerste Schaakgenootschap (WES). Er werd in de E-klasse nog zonder klok gespeeld.
Opsterland 1 was hier oppermachtig en heeft slechts een half bordpunt afgestaan. De strijd om de tweede plaats ging tussen Sneek 1 en Sneek 2,  waarbij de onderlinge wedstrijd het verschil maakte in het voordeel van Sneek 1.

In de D-categorie is Sneek 1 met Fries kampioen Jan Bosma aan het eerste bord met grote voorsprong eerste geworden. De strijd om de tweede en de derde plaats ging tussen Schaakwoude en Opsterland 1. In de onderlinge wedstrijd ging Schaakwoude met ½ -3½ onderuit en hierdoor werd Opsterland 1 tweede. De teams uit Wolvega en Leeuwarden konden geen potten breken in dit sterke veld. Zij eindigden met bescheiden scores op zesde en zevende plaats.

In de C-categorie staken er twee teams bovenuit. Opsterland 1 en Sneek 1 wonnen telkens hun wedstrijden. In de vierde ronde moesten deze teams het tegen elkaar opnemen. Opsterland 1 won met 3-1 en kwam hierdoor op de eerste plaats. In de laatste ronde werd het nog erg spannend, want als Sneek 2 zou winnen van Opsterland 1, dan zou Sneek 1 bij winst eerste zijn op bordpunten. Opsterland 1 zegevierde echter voor de vijfde keer met 3-1 en greep het kampioenschap. Sneek 1 werd tweede met 2 matchpunten minder maar met 1 bordpunt meer!  Sneek 2 werd derde gevolgd door Opsterland 3, Opsterland 2 en Philidor.

De A-categorie en de B-categorieën worden  al jarenlang samengevoegd, omdat er  weinig teams aan meedoen. Dit jaar verschenen er 3 teams aan de start, namelijk Sneek, Philidor en WES. De wedstrijden werden volgens het Hutton-systeem gespeeld. Dit zorgt ervoor dat de drie teams hun wedstrijden in twee ronden kunnen afwerken.

Er werden dus twee partijen van 50 minuten p.p.p.p. gespeeld. Het team van Sneek bestond uit Jouke Bakker (Fries kampioen in de B-klasse), Selwin Keuning, Coos Kruisenga en Folkert de Vries. Philidor kon beschikken over Rowan van Dijk ( Fries kampioen bij de C-‘s), Jeroen Schoonhoven, Marten van der Laan en Michèle Schoonhoven. WES kwam met Hylke Hof, Herman van de Vegte, Jordy Dingelhof en Benny Rook.

In de eerste partij kwam Selwin uit tegen Rowan. Het werd een lange partij met wisselende kansen, die uiteindelijk gewonnen werd door Selwin. Jouke Bakker won gedecideerd van Hylke Hof. Marten van der Laan won beide partijen en zorgde voor 2 bordpunten voor Philidor. Sneek kwam als overwinnaar uit de bus. Met 4 matchpunten en 7 van de 8 bordpunten werden de Snekers eerste. Philidor werd tweede en WES derde.
Al met al een prachtig toernooi.Volgend jaar zal Philidor de organisatie opnieuw op zich nemen.