UITSLAGEN EN STANDEN: ELO INTERN

Het bestuur en de medewerkers van de Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 wensen alle leden, hun familie en alle bezoekers van deze site een goed 2018 toe.  


VERDIENSTELIJK GELIJKSPEL
26 december 2017

Philidor IV sluit het jaar positief af met een verdienstelijke remise tegen het hoger gerate Jurjen Tolsma. Siem van Eijk maakte een verslag.
Aan het verslag van Philidor II is de partij van Jippe toegevoegd.


EEN LOEPZUIVERE WIJNBERGER
17 december 2017

Je kunt zeggen wat je wilt over de imposante reeks nederlagen van de KNSB-teams van Philidor, maar enige consequentheid kan onze dappere strijders niet ontzegd worden. Ook in de vijfde ronde verloren alle drie teams. Gelukkig weten wij dat betere tijden in zicht zijn. Bij de wedstrijd van het derde een zeer zeldzaam verschijnsel: een Wijnberger. BIj het eerste team viel het dubbeltje net de verkeerde kant op, zoals Jeroen Weggen uitlegt. Siegbert is verslaggever bij de rondetafelconferentie in Bennekom.


BIJ STEENWIJK BEGINT DE VICTORIE!
14 december 2017

Philidor V speelde zoals we van ze gewend zijn: fris en speels. Dat legde hen deze keer zeker geen windeieren: Steenwijk III werd overtuigend verslagen. Onze voorzitter maakt van deze gelegenheid gebruik de tachtigjarige oorlog eens uitgebreid te behandelen. Een uiterst interessante periode uit de vaderlandse geschiedenis! In 1592 veroverde Maurits Steenwijk. Philidor V deed niet voor Maurits onder.


GONGSCHAAK UITGESTELD
13 december 2017

In verband met een externe wedstrijd en interne beker is het gongschaaktoernooi, dat gepland stond voor 19 december 2017, uitgesteld naar 2018.


PHILIDOR NAAR DERDE RONDE KNSB-BEKER
12 december 2017

In de eerste ronde van het KNSB-bekertoernooi had Philidor een vrije ronde. In de tweede ronde werd met enige moeite van Hoogeveen gewonnen. Jan Boersma bracht het winnende halfje binnen.


MARGRIET EN JOOP ROOT IN AFRIKA
10 december 2017

Onze vaste verslaggever doet kond van de overdagschaakcompetitie onder de titel: "Hij schaakt als een gek op een varken." Maar het artikel gaat over Margriet en Joop Root die zes weken door Afrika trokken.


PHILIDOR V ZWIJNT EN VOLGT HET GOEDE VOORBEELD
3 december 2017

Het vijfde team mocht eindelijk los
Helaas waren ze direct de klos
Heerenveen won met 5 tegen 3
En Kees verhaalt hoe dan ging. Zie!


PHILIDOR III HOUDT DE NUL VAST!
26 november 2017

Het eerste team mocht eindelijk het zoet de overwinning smaken, en het smaakte extra goed omdat het tegen die quasi-oude club uit Gouda was. Een verslag van Eddie. Het tweede team had een complete off-day tegen Het Kasteel, en het derde team wist de nul goed vast te houden.


EEN SERIEUZE ZAAK
21 november 2017

Onze voorzitter heeft vele hobby's. Eén daarvan is het verzamelen van handtekeningen. Dat dit soms tot een teleurstelling leidt, kan door de webmeneer subtiel worden afgeleid uit de naam van het ingeleverde bestand: dat heet 'bekocht.' En inderdaad: sommige autografen gooien er met het petje naar. Zo niet Hans Bouwmeester!


LEANDRO!
20 november 2017

Het zeventiende Hennie Collignon Jeugdschaaktoernooi is gewonnen door onze jeugdkampioen Leandro Slagboom. Hier de uitslagen en foto's.

Siem van Eijk verhaalt hoe Philidor IV verloor door een onwillige rotonde, en Henk Bruinsma geeft een nadere analyse van de laddercompetitie.


VLADIMIR EPSHIN WINT 35E WALING DIJKSTRA RAPIDTOERNOOI
12 november 2017

Het WD-rapidtoernooi gehouden op 11 november in Tresoar is wederom gewonnen door de Duitse Rus Epishin. Gedeeld tweede werden Lucas van Foreest en Hing Ting Lai, gedeeld vierde werden Bas van der Lijn en Nick Maatman. De B-groep werd gewonnen door het kwartet Erik van der Lee, Alexander van Setten, Willem Kuiper en Jaap Bleekveld. Een verslag van dit geslaagde toernooi werd gemaakt door Eddie Scholl. Daar ook alle eindstanden en enkele foto's.


LOTING TWEEDE RONDE INTERNE BEKER
6 november 2017

Onze enig goed presterend team is Philidor 2. Siegbert legt uit hoe dat kan - nu met partij van Erik . Verder is bij het verslag van Philidor 1 de partij van Jan Hania toegevoegd. In huize Sparenberg is geloot voor de tweede ronde van de interne beker, die op 14 november zal plaatsvinden.

A    Erik Sparenberg – Eddie Scholl
A    Jan Hania – Marcel Vermaat
D    Marthijn Kooistra – Leo van Maanen
A    Egbert Wind – Gerard Baars
B     Migchiel de Jong –  Auke van der Heide
C     Wolter Jongsma  - Pieter Ploeger
D     Oene Schriemer – Sytze Faber
C    Henk van Wilgenburg – Eelke Heidinga


BIJ PHILIDOR 2 BEGINT DE VICTORIE!
5 november 2017

Na drie ronden hebben de drie KNSB-teams van Philidor 8 maal verloren en 1 maal gewonnen. De eer was aan Philidor 2, die het zeker niet malse Sissa 3 aan de zegekar bond. Nu het goede voorbeeld gegeven is zullen de andere teams spoedig volgen. Deze keer lukte niet nog niet: het eerste team wist er weer een dramatische middag van te maken, terwijl het het derde team aan geluk ontbrak.


HERFSTVAKANTIE
18 oktober 2017

De ladder en de beker zijn bijgewerkt tot en met 17 oktober. Komende week is het herfstvakantie. Dan is het traditionele toernooi in Hoogeveen, waar veel Philidor-spelers aan meedoen. Er zijn ook clubleden die hele andere dingen gaan doen. Zo gaat het illustere duo E&E op bezoek bij de jonge Schriemer in Ecuador. Betekent wel dat de website van 19 tot 30 oktober niet zal worden bijgewerkt. De indeling van de zevende ronde van de ladder is te zijner tijd hier te vinden.


GEMENGDE BERICHTEN
15 oktober 2017

Onze vriend Wietze Klasma brengt u gemengde berichten uit 1984.


GEDOODVERFD
14 oktober 2017

De Twee Kastelen heeft met afstand de hoogste rating in de eerste klasse van de FSB. Zoals verwacht had Philidor IV er een hele kluif aan. Siem van Eijk geeft een toelichting.


ZWOEGEN WORDT NIET BELOOND
10 oktober 2017

Zoals gemeld kon ook het eerste team het afgelopen zaterdag niet redden. Jeroen Weggen schreef een verslag.


INTERNE BEKER
9 oktober 2017

Op 10 oktober start het interne bekertoernooi. Hier de indeling van de eerste ronde. Mensen die niet bekeren kunnen ladderen. Ladderaars worden dinsdag nog ingedeeld. Verder blijkt er een FSB-wedstrijd te zijn. Dat gaat natuurlijk voor; bekertegenstanders van FSB-spelers kunnen voor de ladder spelen.


SENESCENTE CELLEN
8 oktober 2017

Ons gewaardeerde clublid Henk Bruinsma komt met een verrassende analyse van de laddercompetitie. Het heeft te maken met verkeerd geïnterpreteerde input van data en verzwegen relationele bindingen binnen de intermenselijke relatiesfeer. Je bedenkt het niet, maar als je het leest denk je: ja natuurlijk.

Afgelopen zaterdag is er geschaakt: de eerste drie teams volharden in hun heilloze weg. Uiteraard is er wel hoop: volgende keer zetten we het geheime wapen in. Als iedereen belooft dit binnen de club te houden: in dit verslag uitleg over dit verschrikkelijke wapen.

Philidor II speelde de eeuwige derby tegen Lasker. Dit keer won Lasker en staat nu met 21-19 voor volgens de Wissmanntelling die in 1983 begon. Opvallend: zowel bij Philidor II als bij Philidor III werd een claim ingediend wegens driemaal dezelfde stelling. Zoek de verschillen!


RAPID VOOR DUO'S IN FRIESCHE CLUB GESLAAGD
1 oktober 2017

Hierboven de prachtige ambiance van de oude theaterzaal in de Friesche Club te Leeuwarden. In de eeuwenoude zaal staan nu 10 biljarttafels opgesteld; het balkon is prima te gebruiken voor een schaaktoernooi. Prachtig! Het rapidtoernooi voor duo's was zeer sterk bezet. Na zeven ronden was de eerste prijs voor Lucas van Foreest en Stefan Colijn uit Groningen. De B-groep werd met ijzersterk spel gewonnen door Philidorspelers Siegbert de Jong en Maarten Etmans. Organisator Jan Hibma kon terugzien op een prima toernooi, waarbij de deelnemers met een lunch en lekkere hapjes in de watten werden gelegd. Hopelijk een blijvertje op de toernooikalender!


TALENTENTEAM JEUGD SCHAAK NOORD
1 oktober 2017

Omdat sommige verenigingen niet een heel jeugdteam op de been kunnen brengen, is er een aparte club opgericht speciaal voor het spelen van teamwedstrijden. Dat is Jeugdschaakclub Talententeam Jeugd Schaak Noord. Een leuk initinatief! De landelijke competitie is vorige week van start gegaan, en van Philidor doen twee spelers mee: Christian Torensma en Abe Algra. Hier een verslag van de eerst wedstrijd. (MK)


OVERDAGSCHAAK GROEIT EN BLOEIT!
24 september 2017

Wim Th. Hottinga was voor de eerste maal bij het overdagschaak en schreef er direct een fraai stukje over. En over Enkhuizen en Batavia, want een goede schaker mag graag uitweiden.


EXTERNE COMPETITIE VAN START
17 september 2017

De eerste ronde van de KNSB-competitie zit er op. De traditie wil dat de Philidor-teams uiterst voorzichtig starten. Philidor I heeft aan Purmerend altijd een lastige tegenstander, Philidor II kon in Hoogeveen net niet ver genoeg reiken. Siegbert legt uit waarom. Philidor III kwam nipt te kort in Enschede. De senioren beleefden daar wel een prachtige dag.

Erik Sparenberg doet uit de doeken welke taktiek was gekozen voor de wedstrijd tegen Purmerend: de 2T's van BvdL. Volgende wedstrijd maar een andere taktiek...


GENT 2017
17 september 2017

Ook dit jaar was er weer een Philidor-delegatie in Gent. En ook dit jaar was het weer een feest zonder weerga. En ook dit jaar schreef Oene daarvan een verslag.


DE EERSTE RONDE!
14 september 2017

De competitie is los! Hierboven link naar de uitslagen en stand. Er werden weer tal van mooie partijen gespeeld. Een hele mooie partij was Pieter - Derk. Pieter vloog Derk direct naar de keel en overrompelde hem in een woeste aanval. Veelbelovende start! Hier de partij.

Op de Algemene Ledenvergadering van dinsdag 5 september is Migchiel benoemd tot erelid van de vereniging. En dat is meer dan verdiend. Wat hij inmiddels niet op (en voor) zijn naam heeft staan. Een kleine greep uit zijn wapenfeiten: hij is Internationaal Meester, 9x Fries kampioen, 13x clubkampioen, 11x snelschaakkampioen, 11x rapidkampioen, 4x bekerwinnaar, 31 jaar lid, 12 jaar jeugdleider en dus ook 12 jaar bestuurslid. Hij zet zich enthousiast voor het jeugdschaken,  organiseert jeugdtoernooien en is onvermoeibaar als schaakmeester bij onze jeugd en op de Leeuwarder scholen. Migchiel is een van de parels op de kroon van Philidor.

Tijdens de jaarvergadering is hem een exquise wijn overhandigd, maar de week erna mocht hij de ere-medaille in ontvangst nemen, uitgereikt door de voorzitter. Migchiel, namens de vereniging: hartelijk gefeliciteerd met deze eervolle onderscheiding en zeer bedankt voor al het werk dat je doet voor de club. (kvS)


START VAN HET NIEUWE SEIZOEN
5 september 2017

Voor de derde keer heeft Philidor zich gepresenteerd op de Uitmarkt. In de Prinsentuin was Migchiel afgelopen zondag van 13.00 tot 16.00 uur druk bezig om tegen wie dan ook te spelen. Het schaakseizoen is geopend! (KvS)


START VAN HET NIEUWE SEIZOEN
27 augustus 2017

Fris en uitgerust beginnen de schakers van Philidor met het volgende seizoen het 170e seizoen! Dit zal ongetwijfeld weer grote successen brengen. Traditioneel begint het seizoen met de algemene ledenvergadering. Deze vindt plaats op 5 september 2017 om 20:00 uur.

Alle leden zijn hiervoor van harte uitgenodigd. De vergaderstukken zijn inmiddels verzonden. Wie geen stukken heeft ontvangen kan zich tot de secretaris wenden.


MIRACULEUZE PARTIJ
8 juni 2017

BIj de laatste ronde van het FK was heel Philidor 2 aanwezig om hun spelers Maarten en Rein aan te moedigen. En om de sfeer te verhogen uiteraard. We zagen Migchiel zijn zevende partij winnen, Siem heel snel verliezen en Kees een offer plegen dat buitengewoon verrassend was. Altijd wat te beleven, met Philidorspelers op een FK. De partij die de meeste aandacht trok was die tussen Erik en Auke. Heel ingewikkelde partij vol combinatoire wendingen. Auke kreeg een daverende aanval en die had kunnen doorslaan als Auke niet de vijandelijke dame had gewonnen. Bijzonder! ...Dxf6 in plaats van ...Lxc2 geeft Fritz een waardering van -15. Ten gunste van zwart, dus. Marcel heeft een fotografisch geheugen en typte na thuiskomst de partij zo op.


WIETZE JONGSMA KAMPIOEN!!
4 juni 2017

Op 1 juli a.s. wordt hij 62, maar hij schaakt nog als een jonge God: Wietze Jongsma. In het gewone schaak strooit hij er wel eens een enkele remise tussendoor, maar in het rapidschaak was Wietze dit jaar ongenaakbaar: kampioen met een 100% score! Felicidad!


WIJ FELICITEREN:
4 juni 2017

  • Migchiel de Jong met het behalen van het clubkampioenschap. Voor de dertiende keer!
  • Migchiel de Jong met het behalen van het Fries Kampioenschap 2017. Hij is na 6 ronden al niet meer te achterhalen.
  • Leandro Slagboom met het jeugdkampioenschap van Philidor met de fraaie score 28 uit 30.
  • Dolf Wissmann met het behalen van de titel Lentekampioen KSC Philidor 1847 2017. Dolf had de hoogste rating van de deelnemers en maakte dat prima waar door 10 uit 12 te scoren. HIj verloor alleen van twee oude strijders die bewezen dat de voorspellingen van prof. Elo op partijniveau niet altijd op gaan.

Onze onverschrokken verslaggever uit Wieuwerd laat weer zijn ragfijne analyses los over onze maatschappij, en onze kersverse Lentekampioen verblijdt ons met al even ragfijne analyses van twee van zijn partijen en de verjaardag van zijn zuster.


Voor oudere berichten zie hier

ooooo