Haije Kramer toernooi om het Fries Kampioenschap 2018

Verslag opening + ronde 1

De openingsavond van het Haije Kramer toernooi om het Fries Kampioenschap Schaken 2018. Een mooi aantal deelnemers, een fraaie zaal en een optimaal gediplomeerde scheidsrechter, wat een goed begin van het toernooi. Eddie Scholl, toernooidirecteur, heette iedereen van harte welkom. Helaas moest hij vervolgen met het memoreren van het overlijden op 27 april van Joe Hania, een belangrijk man in de Friese schaakwereld. Dat zijn zoon Pieter en dochter Renske vanavond aanwezig waren en het hele toernooi meespelen, dat was een indrukwekkend gebaar dat Joe zeker gewaardeerd zou hebben.

Het toernooi om het Fries kampioenschap zal met toestemming van de FSB voortaan het Haije Kramer toernooi heten, zo meldde de toernooidirecteur. Deelnemer, journalist en schaakhistoricus Dolf Wissmann had onlangs ontdekt dat het de 101ekeer is, dat het toernooi om de Friese titelplaats vindt, te beginnen in het jaar 1913. Een goede reden om niet alleen wat betreft de naam een nieuwe start te maken, ook zal er voortaan gestreden worden om een nieuwe wisselbeker, de Haije Kramer bokaal. Negenvoudig kampioen Migchiel de Jong mocht de oude, uit 1976 stammende en nog fraai glimmende beker definitief in zijn prijzenkast onderbrengen.

De oudste zoon van Haije Kramer, Klaas Kramer, was uit het Brabantse overgekomen om de opening bij te wonen en sprak enige vriendelijke woorden. Hij liet weten dat dekinderen Kramer er verguld mee zijn dat de naam van hun vader in dit toernooi voortleeft.

Als speciale gast was uitgenodigd de allereerste President van Philidor, de Hr. A. de Jong Wz. Hij bleek een heer van stand te zijn, keurig in het pak en getooid met een statige zwarte hoge hoed, die zich op buitengewoon welbespraakte wijze kweet van de aan hem overgelaten taak, het doen van de eerste zet aan het bord van de heren M. de Jong en F. Jonkman. Hij beval d2-d5 aan, maar koos uiteindelijk toch voor een koningszet.

En toen kon het toernooi beginnen. Wedstrijdleider Erwin Denissen gaf het startsein met een ferme slag op de antieke Philidorgong. Wesley Bloemsma zorgde voor de eerste overwinning in het toernooi. Echt verrassende uitslagen deden zich (nog) niet voor, al konden verschillende favorieten in de A-groep na afloop erg blij zijn met de goede afloop. Het had gemakkelijk slechter voor hen kunnen aflopen. De jongelieden Sven Broersma en Christian Torensma koersten op professionele wijze op remise aan. We zijn benieuwd naar het vervolg.