K.S.C. PHILIDOR 1847

Messemaker 6-4

EINDELIJK WINST VOOR HET EERSTE

Door Eddie Scholl

25-11-17

Philidor 1847 II
2210
Messemaker
2162
6-4
1
Jong de, M. (Migchiel) 
2354
Scheeren , P.M.J. (Peter) 
2398
½ – ½
2
Lijn van der, B.J. (Bas) 
2215
Evengroen , H.J. (Henk-Jan) 
2170
½ – ½
3
Struik , T. (Tjapko) 
2293
Heemskerk , W. (Wim) 
2175
0 – 1
4
Hania , J. (Jan) 
2147
Ypma , P. (Peter) 
2310
0 – 1
5
Scholl , E.C. (Eddie) 
2226
Evengroen , J. (Jan) 
2129
1 – 0
6
Weggen , J.V. (Jeroen) 
2209
Roering , P.W.E. (Ed) 
2193
1 – 0
7
Lont , A.H. (Addy) 
2238
Leij van der, A. (Arjan) 
2033
1 – 0
8
Heide van der, A. (Auke) 
2145
Hennink , E. (Erik) 
2129
½ – ½
9
Sparenberg , E. (Erik) 
2211
Hoogland , R.B. (Rob) 
1980
1 – 0
10
Boersma , J. (Jan) 
2057
Geffen van, B. (Ben) 
2099
½ – ½

Na het frustrerende begin van de competitie viel er afgelopen zaterdag dan toch de eerste overwinning te vieren. Daar hebben we wel even op moeten wachten. De heren van Messemaker werden met een 6-4 nederlaag naar Gouda teruggestuurd.

Opmerkelijk feit bij de aanvang: bij drie partijen, aan bord 1, 4 en 6 waren de twee spelers dezelfde als die vorig jaar de degens met elkaar kruisten  en verder was er net als toen ook nog sprake van een partij Evengroen – Scholl. Speelde ik destijds tegen zoon Henk-Jan met veel moeite remise, nu had ik te doen met vader Jan.

Na zo’n 2½ uur spelen gaf een blik op de borden reden tot een voorzichtig optimisme, maar in het vervolg ging er toch weer het een en ander mis. Niet bij Jan Boersma, want die produceerde een snelle en tamelijk bloedeloze remise. Wel bij Tjapko die de wetten van gezond openingsspel naar zijn hand dacht te kunnen zetten door de stukken van zijn tegenstander zo ver mogelijk naar voren te lokken, maar door ruimtegebrek plotsklaps een toren verloren zag gaan. En ook bij Jan Hania, die vorig jaar in een prachtige partij korte metten met Peter Ypma maakte, maar nu na een goede opening in vliegende tijdnood ten onder ging.

Positief was dat Erik Sparenberg zich inmiddels had kunnen herstellen van een beroerde partij-opzet en dat ikzelf al snel beslissend voordeel had verworven.
Maar het geloof in een goede afloop werd vooral gevoed door de uiterst merkwaardige fout waardoor Peter Scheeren aan bord 1 Migchiel liet ontsnappen. In een voor hem totaal gewonnen eindspel – Migchiel stond op het punt om op te geven -, gaf Scheeren pardoes een stuk, en daarmee zijn winstkansen, weg. Vorig jaar was de onderlinge partij trouwens ook in remise geëindigd, zij het na een veel regelmatiger verloop.

De tijdnoodfase bracht ook het gebruikelijke tijdnoodspektakel bij de partij van Bas. Ook ditmaal wist Bas zijn grote voordeel niet te verzilveren.
Nadat ikzelf de vis op het droge had en Auke en tegenstander tot een tamelijk evenwichtige remise  besloten, stonden we nog steeds een punt achter. Maar de partijen van Addy, Jeroen en Erik beloofden veel goeds.

Erik, die nog een technisch heel lastige klus had te klaren, kreeg al snel na de tijdcontrole hulp van zijn opponent en scoorde de gelijkmaker. Op dat moment was het duidelijk dat we zouden gaan winnen, want Addy had door degelijk verdedigend spel zijn materieel voordeel veiliggesteld en Jeroen had winnend voordeel verworven, dat hij door zijn tegenstander tot dameruil te dwingen verder uitbouwde. Zelf zegt hij over de partij: “Zelfde tegenstander en zelfde kleurverdeling als bij Messemaker – Philidor een half jaar geleden. Mijn tegenstander beantwoordde mijn variant deze keer zelfs iets slechter, maar kreeg in ieder geval hetzelfde grote ruimte-nadeel als destijds. Ik speelde het deze keer iets handiger, kwam nooit in de problemen en behield sterke druk. In de tijdnoodfase won ik vrij simpel een pion, later nog twee. Forceerde vervolgens dameruil om in een simpel gewonnen eindspel te geraken. Dat was ook bijzonder snel afgelopen toen mijn tegenstander materiaal wegblunderde.”

Het zat ons deze keer dus een keertje mee. Door deze overwinning hebben we de laatste plaats verlaten, maar vooralsnog bevinden we ons nog  in alarmfase rood.