K.S.C. PHILIDOR 1847

Overdagschaak 22/23

6 november 2022

Overdagschaak Philidor op de woensdagmiddag

door Harry van der Velde

Philidor is al een sinds 1847 een bestaande schaakclub. Hoelang het overdag schaken op de woensdagmiddag al bestaat weet ik niet, maar ik schaak al weer voor het vierde jaar overdag, in plaats van ’s avonds. Dat heeft te maken met mijn leeftijd, want ik ben 75 jaar en het avond schaken bezorgde mij vaak een korte nachtrust. En gezien de gemiddelde leeftijd, ik ben niet de oudste, want die is net 86 jaar geworden, maar zeker ook niet de jongste,  hebben meerdere oudere schakers daar waarschijnlijk last van. Maar ook als je niet in Leeuwarden woont en in de wintermaanden ‘s avonds naar Leeuwarden moet komen vinden oudere schaker dat vaak niet fijn. . Maar uitzonderingen bevestigen de regel, want de oudste is nu net diegene die ook nog op de dinsdagavond wel schaakt. En ook nog niet eens in Leeuwarden woont. Toppie, toppie Joop Root.

Herkent u zich in mij en wilt u ook blijven doorschaken dan bent u van harte welkom op de woensdagmiddag. Elke woensdagmiddag zijn wij, een enthousiaste groep liefhebbers aan het schaken in het wijkgebouw, de Hooidollen 17 in de wijk Bilgaard te Leeuwarden. Kees van Straten is onze leidsman en Joop Zeinstra onze wedstrijdleider (tel. 058-2663638). Iedereen, zowel oud, maar ook jong, mannen, maar zeker ook vrouwen (want daar wordt het alleen maar leuker van) kan enkele weken vrijblijvend bij ons komen schaken. Als het bevalt kunt u  woensdag lid worden van Philidor. De contributie voor nieuwe leden bedraagt € 55 euro per jaar.

Hoe moet u zich dat nu voorstellen hoe het bij ons gaat. Het is elke woensdag weer een verrassing tegen wie we spelen. De wedstrijdleider maakt de opstelling pas bekend voor aanvang van de wedstrijd. Meestal zijn er ook een aantal afmeldingen, waardoor sommigen een triootje (twee tegen één) gaan spelen. De speelsterkte van de deelnemers is wisselend. Maar zo is dat ook voor ieder van ons persoonlijk. De ene week speel je een topwedstrijd, maar een volgende keer raak je verzeild in een onmogelijke stelling, waarin je dan glansrijk ten onder gaat. Maar niet getreurd, je bent er wel bij en geniet van het samen schaken. En sportiviteit staan bij ons bovenaan. We gunnen een ander ook wat, maar niet al te vaak natuurlijk.

We schaken in een ruimte die voor ons met dertien leden wel iets te krap is. Door een aantal afzeggingen lukt het meestal wel en anders wijken een  aantal spelers uit naar de centrale ruimte en zitten dan aan de stamtafel te schaken. Je moet dan wel tegen enige afleiding kunnen, want daar wordt door andere bezoekers wel gepraat, hoewel het er nooit druk is maar wel gezellig. Het gaat er natuurlijk wel om te winnen, maar een mooie match staat altijd bovenaan. Een gemaakte blunder is nooit leuk voor degene die hem maakt, maar ook de tegenstander wil zo niet winnen.  Nadat de spelers zo rond half twee zijn  binnen gedruppeld wordt er eerst nog wat gekletst. Sommige zijn alvast begonnen een potje snelschaak te spelen. Maar daarna wordt er serieus met de competitie- wedstrijd begonnen. Doodse stilte, soms hoor je een zucht of een opmerking, totdat er een partij uit is. Dan is de spanning gebroken en wordt er geanalyseerd.  Soms kan een wedstrijd snel afgelopen  zijn Het kan ook lang duren en beëindigd worden  in situaties van tijdnood. Hoewel dat toch uitzonderingen zijn, want we doen veertig zetten in anderhalf uur en dat is meestal ruim voldoende tijd. En tussendoor smaakt de koffie, en wanneer iemand een jaartje ouder geworden is, de koek ook opperbest. We spelen dus wel met de klok en de meesten noteren de zetten vaak ook, maar dat is geen verplichting. Je kunt ook gewoon het aantal zetten bijhouden.

We beginnen de winterperioden met één groep waarin alle sterktes zitten. Nadat, halverwege het seizoen,  alle wedstrijden gespeeld zijn splitst het zich op in een A-klasse en een B-klasse en spelen we binnen de A en B nog twee wedstrijden tegen elkaar. Zo komen er aan het eind van het seizoen twee kampioenen uitrollen, een voor de A-klasse en een voor de B-klasse.

Omdat we wat meer zichtbaar willen zijn komen we voortaan regelmatig met de stand van de competitie en het verloop van wedstrijden op de site. Soms zullen we ook een mooie wedstrijd publiceren en zo mogelijk een kort verslag van een wedstrijd geven.

Hoe staat het er nu voor na 6 speelronden.

Hierbij de uitslag van woensdagmiddag 26 oktober 2022

Afwezig: Jan Willem van der Werf (langdurig vanwege ziekte), Michiel Offringa en Sytze Faber.

Gerrit van der Bij- Karel Jellema    1-0

Peter Kothman- Henk Visser   ½  – ½

Jan Bartlema- Kees van Straten  0- 1

Joop Root- Harry van der Velde   ½ – ½

Joop Zeinstra- Henk Drewel     1-0

De stand:

Michiel Offringa  4 ½ uit 5
Jan Willem van der Werf  4 uit 5
 Joop Zeinstra   5 uit 7
Kees van Straten 5 uit 8
Karel Jellema  4 ½  uit 7
Harry van der Velde  4 uit 8
Henk Visser 3 uit 7
Sytze Faber  2 ½  uit 4
Gerrit van der Bij  2 ½  uit 5
Jan Bartlema en  Henk Drewel, beiden 2 uit 7
Joop Root  1 ½  uit 6
Peter Kothman ½  uit 6.

Tot ziens op woensdagmiddag.

Bron: site Philidor

Harry van der Velde