Archief van
Categorie: Philidor2

ASV II 5-5

ASV II 5-5

Philidor 2 sluit seizoen af met keurig gelijkspel

Door Siegbert de Jong

In de laatste ronde van dit seizoen liet Philidor 2 eindelijk zien dat het toch wel tot goede prestaties in staat is. Het bezoekende ASV 2 met een gemiddelde rating van 2029 werd namelijk op een verdienstelijk gelijkspel gehouden. Het was zelfs onze beste prestatie tot nu toe. Wel een beetje laat natuurlijk, omdat het seizoen nu ten einde is. In deze laatste ronde stond alleen nog de sportieve plicht op het spel tegenover de ploegen die nog kans hadden om samen met ons te degraderen. Degradatie had dus achteraf helemaal niet gehoeven. Als de bordpunten (28½) iets anders over de negen wedstrijden waren verdeeld, hadden wij enkele matchpunten meer kunnen hebben en ons kunnen handhaven.

Lees Meer Lees Meer

Groninger Comb. III 2½ – 5½

Groninger Comb. III 2½ – 5½

DOEK VALT VOOR PHILIDOR II

Door Siegbert de Jong

Door opnieuw te verliezen (voor de zevende maal in totaal en voor de vijfde keer op rij) en door het gelijkspel van ASV 2 is afgelopen zaterdag het doek gevallen voor Philidor 2. Maandenlang kon ik aan het eind van mijn verslag melden dat er nog niets was verloren en dat wij alles nog in eigen hand hadden, maar hier is nu ook een einde aan gekomen. In de zevende ronde werd verloren van onze concurrent Zevenaar en nu wij ook van het op de 9de plaats staande Groninger Combinatie 3 hebben verloren, houdt het verhaal op. Volgend seizoen zullen wij net als Philidor 3 uitkomen in de nieuwe vierde klasse van de KNSB. In de laatste ronde mogen wij onze sportieve plicht nog vervullen tegen ASV 2.

Lees Meer Lees Meer

Zevenaar 3½ – 4½

Zevenaar 3½ – 4½

Philidor 2 blijft opnieuw met lege handen achter

Door Siegbert de Jong, foto’s Kees van Straten

10-03-18  Philidor 1847 2 1927 Zevenaar 1933 3½-4½
1 Kamstra , J.A. (Jippe) 2148 Homs , G.C.J. (Guust) 2199 0 – 1
2 Jongsma , W. (Wietze) 2053 Huysman , A.C. (Arie) 1989 ½ – ½
3 Etmans , M.D. (Maarten) 2017 Pelgrom , V. (Vincent) 1960 ½ – ½
4 Mulder , C. (Catharinus) 1928 Verfuerth , T. (Thomas) 1987 1 – 0
5 Jong de, S.F.J. (Siegbert) 1927 Janssen , R.R. (Reinier) 1880 ½ – ½
6 Kruit , E.A. (Erik) 1872 Verfuerth , K. (Kevin) 1923 0 – 1
7 Stegeman , D. (Derk) 1552 Claessen , T. (Tonie) 1687 ½ – ½
8 Netten van, F. (Franke) 1916 Janssen , A.H.A.F. (Toon) 1839 ½ – ½

Lees Meer Lees Meer

Sneek 3½ – 4½

Sneek 3½ – 4½

NET GEEN STUNT VOOR PHILIDOR II

Door Siegbert de Jong

Ik zag de krantenkoppen aan het eind van de middag al voor me: Nummer laatst Philidor 2 verslaat verrassend koploper Sneek. Het had zomaar gekund, want bij de stand 3,5-2,5 zag het er echt niet naar uit dat de twee matchpunten ons nog zouden ontgaan. Het gebeurde wel. Lees mee en huiver.

Lees Meer Lees Meer

Bennekom 2½ -5½

Bennekom 2½ -5½

RUIME NEDERLAAG IN BENNEKOM

Door Siegbert de Jong

16-12-17
BSV Bennekom
2003
Philidor 1847 II
1856
5½-2½
1
Hofstra , H.T.J. (Hotze Tette) 
2241
Etmans , M.D. (Maarten) 
2000
1 – 0
2
Markering , M.A. (Martin) 
1918
Kamstra , J.A. (Jippe) 
2140
0 – 1
3
Beule de, E.C.A. (Eddy) 
2046
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 
1957
½ – ½
4
Riksen , J.B. (John) 
2049
Berg van der, W. (Wessel) 
1967
½ – ½
5
Bruil , R.A. (Rembrandt) 
1982
Kruit , E.A. (Erik) 
1876
1 – 0
6
Pauw , M.R. (Martijn) 
1973
Popta van, H.D. (Hette) 
1885
½ – ½
7
Veen van der, B.K. (Benno) 
1922
Zeijl van, W. (Wim) 
1468
1 – 0
8
Bunt , T. (Teunis) 
1891
Maanen van, L. (Leo) 
1555
1 – 0

 

Dat het tweede afgelopen zaterdag opnieuw verloor, was geen grote verrassing. Niet alleen stond het team bij het begin van de vijfde ronde al op de tiende plek, ook waren er opnieuw personele problemen, nu naast Franke ook Catharinus had afgezegd. Bovendien was onze tegenstander in onze sterkste opstelling ook nog een hele kluif geweest.

De wedstrijd in Bennekom begon al om 12.00 uur. Vroeg uit de veren dus. Bij de McDonalds in Heerenveen konden Jippe en Wessel aanvankelijk Hette en Wim niet vinden, maar dit duurde gelukkig niet erg lang. Het weer hielp ook niet erg mee: regen en een akelig laag staande zon. Toch was iedereen op tijd in Bennekom.

Jippe was als eerste klaar. Hij had als enige zelfs een gemakkelijke middag. Hij trof dan ook een tegenstander tegenover zich die normaal aan een lager bord zit. Lang rocheren en daarna op de witte koning af. Het zag er eigenlijk heel simpel uit. De h-lijn openen en daarna de torens op diezelfde h-lijn verdubbelen. Natuurlijk hield wit het niet droog. Een partij die in elk leerboek over koningsaanvallen hoort te worden opgenomen. Het zag er op dat moment trouwens op verschillende andere borden ook prima uit. Een punt (of meer) lag zeker in het verschiet. Maarten had een kwaliteit gewonnen en Wessel een stuk. Nog twee remises erbij en wij zouden met een punt terugkeren naar Leeuwarden. Het was wel duidelijk dat er aan de onderste rij tafels (de tafels waren in twee rijen van vier opgesteld) niet veel gescoord zou worden. Dat onze beide invallers Leo en Wim verloren, was geen grote verrassing. In beide partijen ging eerst een pion en later een kwaliteit verloren. Wim vocht toen voor een verloren zaak, maar Leo had nog compensatie. Toch redde ook hij het niet. Bij Hette zat een halfje (of meer) er nog wel in, maar bij Erik was het al vroeg vreselijk misgegaan. Bij mijn eerste ronde langs de borden stond hij al twee pionnen achter. Na afloop gaf hij toe dat hij ‘vreselijk slecht’ had gespeeld. Waarschijnlijk had de lange autorit ook meegespeeld.

De voorsprong waar Jippe voor had gezorgd werd helaas gevolgd door een reeks van vier nederlagen. Niet zo erg als tegen Het Kasteel, toen wij maar liefst zes nederlagen achter elkaar moesten incasseren, maar vier is bijna net zo erg. Je wint er namelijk nooit een wedstrijd mee. Over de nederlagen van Erik, Wim en Leo heb ik hierboven al iets gezegd. Het was teleurstellend en onverwacht dat ook Maarten zijn koning had moeten omleggen. Met Pd7 had hij in een vroeg stadium de kwaliteit gewonnen, maar hij liet zijn tegenstander daarna helemaal terugkomen in de wedstrijd. Zo ver zelfs dat hij zelf een kwaliteit kwijtraakte en een hopeloze stelling overhield. Door de serie nederlagen was Bennekom op een 4-1 voorsprong gekomen. De overige partijen boden weinig zicht op een comeback. Meer dan drie remises zaten er niet in. Hette bood remise aan in een stelling die nog alle kanten op kon. Dit werd geaccepteerd. Hette scoorde hiermee na drie nederlagen eindelijk zijn eerste halfje. Hij gaf zijn goede stelling ditmaal niet weg en ging ook niet meevluggeren in de tijdnood van zijn tegenstander. Dan Wessel. Hij had met één pionzet twee stukken aangevallen. Zoiets moet je natuurlijk wel even zien! Het kostte hem twee pionnen, maar een stuk meer is een stuk meer. Hij wikkelde af naar een gewonnen pionneneindspel, maar draaide toen helaas twee zetten om, waardoor zijn tegenstander ternauwernood kon ontsnappen naar een remise-eindspel. Jammer, omdat Wessel zich nog zo goed had voorbereid door op tijd naar bed te gaan. Zelf was ik opnieuw als laatste klaar. Als wij het verslag van onze tegenstanders mogen geloven, is dit bij mijn tegenstander ook vaak het geval. Er kwam een eindspel met ongelijke lopers op het bord waarin mijn tegenstander een pion meer had. Hij probeerde nog 41 zetten lang ijzer met handen te breken, maar dit lukte gelukkig niet.

De maaltijd na afloop bij de plaatselijke chinees aan een grote ronde tafel (en voor het eerst met het hele team!) was uiterst gezellig, al was niet iedereen lovend over de snelheid van de bediening en de kwaliteit van het eten. Voor Wim was Bennekom een bijzondere plek, omdat hij er jaren geleden enige tijd had verbleven. Dankzij hem zijn wij nu weer helemaal bijgepraat over de gebeurtenissen in Nederlands-Indië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Aan het verslag op de website van BSV Bennekom (www.bennekomsesv.nl) zijn ook enkele foto’s toegevoegd.

 

 

Het Kasteel 1-7

Het Kasteel 1-7

PHILIDOR II BELEEFT OFF-DAY

Door Siegbert de Jong

25-11-17
Philidor 1847 II
1961
Het Kasteel
1737
1-7
1
Etmans , M.D. (Maarten) 
2000
Bekker , S. (Stefan) 
2326
0 – 1
2
Kamstra , J.A. (Jippe) 
2140
Kooijmans , J. (Jermo) 
2295
0 – 1
3
Mulder , C. (Catharinus) 
1925
Berkel van, W.J.H. (Willem) 
2004
½ – ½
4
Berg van der, W. (Wessel) 
1967
Duin , R.E.J. (Ritchy) 
1824
0 – 1
5
Kruit , E.A. (Erik) 
1876
Rutjes , T. (Twan) 
1836
0 – 1
6
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 
1957
Massink , H. (Henk) 
1917
½ – ½
7
Netten van, F. (Franke) 
1936
Rutten , B.A. (Bram) 
1696
0 – 1
8
Popta van, H.D. (Hette) 
1885
Rossen , S. (Siebe) 
0
0 – 1

 

Het tweede trof afgelopen zaterdag een tegenstander (Het Kasteel uit Wijchen) die nog geen wedstrijd had gewonnen, op de ranglijst bij ons in de buurt stond en tot nu toe als enige team niet had weten te winnen van hekkensluiter Sissa 3. Toch presteerden wij het om met maar liefst 1-7 van dit team te verliezen.

De enige die tot nu toe in alle wedstrijden aan de goede kant van de score zit is Catharinus. Net als in de voorgaande wedstrijd was hij als eerste klaar en voor de vierde keer remise. Voorwaar een rots in de branding. Liever gezegd: een klein steentje, want wat het team daarna overkwam is bijna met geen pen te beschrijven. Een vloedgolf van ellende. Pas aan het eind van de wedstrijd – na zes achtereenvolgende nederlagen – wist uw verslaggever nog een halfje te scoren. Gedurende de gehele wedstrijd was ik op zoek geweest naar succes. Eerst voornamelijk voor mijn eigen score, maar op een gegeven moment bedacht ik dat een punt van mijn kant bittere noodzaak zou zijn om tenminste nog een matchpunt uit het vuur te slepen. Aan het begin van de avond zag ik van verdere winstpogingen af om niet de zoveelste te zijn die het onderspit moest delven.

Liefst drie spelers verloren voor het eerst: Maarten, Jippe en Franke. Het moest een keer gebeuren, maar alle drie tegelijk is natuurlijk niet erg handig. Maarten speelde tegen de hoogste ratinghouder van de hele derde klasse, die in het verleden voor Wageningen 1 diverse keren met ons eerste team in de slag was geweest. Geen schande om van zo iemand te verliezen. Het had trouwens helemaal niet gehoeven. Een blunder maakte helaas een einde aan de partij. Doodzonde, zoals Maarten zelf na afloop verzuchtte.

Ook Jippe had een sterke tegenstander, van bijna 2300. Maar als Jippe slecht staat of materiaal verliest, denk je altijd dat hij zich op een of andere manier nog wel weet te redden. Deze keer dus niet. Eerder waren in volgorde Wessel, Franke, Hette en Erik al onderuitgegaan. Wessel kwam in een Scandinavisch gambiet een pion voor, maar gaf deze later terug om het loperpaar te bemachtigen. Ik had er toen nog wel vertrouwen in. Een paar punten van de witspelers aan bord 4, 6 en 8 plus een stuk of wat remises en een of twee wedstrijdpunten zouden binnen zijn. Het ging bij Wessel net als bij bijna alle anderen helaas toch nog mis.
Franke zag zijn pion op d5 niet meer terug. De witte pion die nu op d5 verscheen groeide uit tot een dodelijke vrijpion die niet meer te stoppen was.

Hette had mooi spel vanuit de opening, bovendien een tegenstander die veel bedenktijd gebruikte. Op de 41ste zet miste Hette een duidelijke winst, wikkelde in plaats hiervan af naar een toreneindspel met een pion meer, maar wist hier niet meer uit te halen dan een verloren pionneneindspel (!). Balen dus! Hij wacht nu nog steeds op zijn eerste punten. Erik had vanuit de opening een lastige stelling gekregen, waarin zijn tegenstander rustig een aanval kon opbouwen. Het kostte Erik uiteindelijk twee pionnen.

Een totale offday dus, maar gelukkig zijn er nog vijf kansen om ons te handhaven. Wij houden dus hoop!

 

 

 

 

 

Sissa III 5-3

Sissa III 5-3

PHILIDOR 2 KLIMT NAAR DE ZESDE PLAATS

Door Siegbert de Jong; foto’s Jeroen Weggen

04-11-17
 SISSA 3
1957
Philidor 1847 2
1915
3-5
1
Rubingh , O. (Otto) 
2119
Etmans , M.D. (Maarten) 
2000
0 – 1
2
Groetzbach , D. (Daniel) 
2096
Kamstra , J.A. (Jippe) 
2140
0 – 1
3
Walinga , E.J. (Eric Jan) 
1986
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 
1957
1 – 0
4
Salihbegovic , E. (Edim) 
1951
Berg van der, W. (Wessel) 
1967
0 – 1
5
Hemmes , M.J.W. (Maarten) 
1909
Kruit , E.A. (Erik) 
1876
0 – 1
6
Oude Brunink , E. (Elias) 
1883
Mulder , C. (Catharinus) 
1925
½ – ½
7
Hoekstra , C.A.H. (Carl) 
1873
Ploeger , P. (Pieter) 
1701
1 – 0
8
Sipkema , W.S. (Willem) 
1839
Lee van der, H.M. (Erik) 
1750
½ – ½

 

Het tweede behaalde tegen Sissa 3 zijn eerste overwinning in het nieuwe seizoen. Na de wedstrijden van afgelopen zaterdag kwam hiermee de tussenstand van alle Philidor-teams in de externe competitie (Philidor 1 tot en met 5 + het FSB-bekerteam) op één overwinning en elf nederlagen. Zo’n dramatische start zal wel niet eerder zijn voorgekomen. Philidor 2 maalde daar zaterdag echter niet om. Het was in de tussenstand in één keer van de tiende naar de zesde plaats geklommen. De opluchting was dan ook groot.

Maarten was na afloop zeer tevreden over zijn overwinning. Hij was goed uit de opening gekomen en wist zijn voordeel door lang te manoeuvreren uit te bouwen tot een verwoestende aanval. De aanval van zwart op de koningsvleugel sloeg niet door en wit kon op de damevleugel en het centrum doen wat hij wilde. Het was dan ook een lust voor het oog. Pieter en Erik L. vielen in. Voor beiden was het een historische middag. Erik behaalde zijn eerste halfje in de KNSB. Hij had hier wel wat geluk voor nodig, want zijn tegenstander gaf in duidelijk betere stelling een kwaliteit weg. Ook voor Pieter was het een historische middag, want aan zijn ongeslagen status als invaller in de KNSB kwam na meer dan viereneenhalf jaar een einde. Hij kwam aanvankelijk mooi uit de opening, maar volgens teamgenoten die er iets van hadden waargenomen ging het daarna mis op de koningsvleugel. Catharinus had met een rustige remise na een Franse opening de score geopend. Erik K. behaalde zijn eerste overwinning. In een partij die aanvankelijk alle kanten op kon, bleek hij in de slotfase handiger dan zijn tegenstander en wist hij hem zelfs mat te zetten.

De partijen aan bord 2, 3 en 4 liepen alle drie uit op een eindspel met pluspion. Zelf wist ik het toreneindspel met pion minder niet te houden, maar aan de beide andere borden hadden wij gelukkig de pluspion. Jippe speelde tegen een jonge Duitse schaker: een hagelnieuwe aanwinst voor Sissa. Zo nieuw dat hij zich aan het begin van de wedstrijd nog moest voorstellen aan enkele van zijn teamgenoten. Jippe won een pion en wist het uiteindelijk mooi af te maken. Wessel was eerst een pion achtergeraakt, won er later twee terug, zodat hij nu zelf een pion voor kwam te staan. Het eindspel van K+T tegen K+T+pion leek mij remise. Geen probleem natuurlijk, want Jippe had de stand net op 3-4 gebracht. Dat Wessel zijn partij alsnog won, was een verrassing voor mij. Toen ik beneden het wedstrijdformulier moest ondertekenen, dacht ik zelfs dat er een fout was gemaakt. Het was toch potremise… Je verwacht in de KNSB niet dat een speler niet weet hoe hij een dergelijke stelling remise moet houden. Een welkome meevaller dus.

De maaltijd in een Indiaas restaurant in Groningen viel deze keer wel goed in de smaak, in tegenstelling tot die in Hoogeveen na de eerste ronde. Twee punten en ook nog een prima maaltijd: het was een uitstekende dag voor Philidor 2.
 

 

Hoogeveen 3½ -4½

Hoogeveen 3½ -4½

VALSE START VOOR PHILIDOR 2

Door Siegbert de Jong

16-09-17
 Hoogeveen
1951
Philidor 1847 2
1942
4½ -3½
1
Mellema , A. (Andries) 
2174
Kamstra , J.A. (Jippe) 
2127
0 – 1
2
Sadallah , O.G. (Osama) 
2060
Berg van der, W. (Wessel) 
1984
1 – 0
3
Berghuis , M. (Marten) 
1955
Etmans , M.D. (Maarten) 
1982
0 – 1
4
Voss , J.H. (Herman) 
1955
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 
1968
1 – 0
5
Taams , S. (Sander) 
1951
Popta van, H.D. (Hette) 
1936
1 – 0
6
Mol , C.A. (Christiaan) 
1888
Mulder , C. (Catharinus) 
1926
½ – ½
7
Snuverink , M. (Marc) 
1834
Kruit , E.A. (Erik) 
1887
½ – ½
8
Jonge de, E.M. (Edwin) 
1790
Eijk van, S.G. (Siem) 
1723
½ – ½

Philidor 2 ziet er dit seizoen voor de helft anders uit dan vorig seizoen. Alleen Jippe, Wessel, Maarten en Franke zijn gebleven. Zij zijn aangevuld met vier spelers uit het team van Philidor 3 dat vorig seizoen promoveerde uit de FSB. Siem verving in de eerste wedstrijd Franke.

In de eerste ronde ging de reis naar Hoogeveen. Wij speelden in een fraaie, rustige zaal met veel ruimte tussen de tafels in een gebouw van een of andere Molukse stichting. Het gaf Maarten natuurlijk de gelegenheid om iets over Indonesië, de Molukken en zijn eigen onderzoek te vertellen.

Het werd helaas een nipte nederlaag. Laten wij hopen dat het bij deze ene blijft. Ikzelf ging in een Pirc al na elf zetten in de fout en kon het tij toen niet meer keren. Van de partij van Catharinus (hij ging na afloop niet mee eten) hadden de vier die uiteindelijk wel gingen eten in Hoogeveen weinig gezien. Hij had wel verteld dat hij tevreden was met zijn remise. Daarentegen was Erik niet blij met zijn remise. Hij vond dat hij goed had gestaan, maar helaas had hij zijn tegenstander te veel tegenspel gegeven.

Siem kon terugkijken op een uitstekende invalbeurt. Hij won een pion en ging op de winst af. Helaas moest hij op een gegeven moment herhaling van zetten toestaan, waardoor er niet meer in zat dan een halfje. Hette offerde een pion in de opening, maar de compensatie kwam niet echt van de grond. Hij bezorgde zijn tegenstander nog wel een dubbelpion, maar maakte toen de fout om met tien minuten meer tijd mee te gaan vluggeren in de tijdnood van zijn tegenstander. Jippe en Maarten zorgden voor de winstpunten. Maarten leek niet erg goed uit de opening te zijn gekomen, maar dat bleek gelukkig maar schijn. Zwart had namelijk ook zwaktes. In tijdnood verdween er ergens een stuk bij zwart en zwart haalde bovendien de tijdcontrole niet. Jippe beloofde zijn partij in te leveren. Het was natuurlijk weer een echte Jippe-partij. Zijn tegenstander baalde dan ook stevig.

Toen iedereen zijn partij had geanalyseerd in de analyseruimte en weer terugkeerde in de speelzaal, was alleen Wessel nog bezig. Hij speelde tegen Osama Sadallah, die wij tegenwoordig allemaal kennen van de foto op de pagina met de KNSB-competitie op www.schaken.nl (rechts vooraan). In het middenspel zat er een kansrijk stukoffer voor wit in de stelling, maar dit kwam niet op het bord. Naarmate de partij vorderde, kwam Wessel steeds beter te staan. Hij kreeg zelfs een mooie vrijpion op c2. Dat was maar goed ook, want de stand was op dat moment 3,5-3,5. Winst zou mooi zijn met het oog op de zo belangrijke matchpunten. In zijn haast om de b-pion te laten oprukken naar b2, vergat Wessel helaas de witte tegenkansen. Via Df5 wist wit een koningsaanval te combineren met materiaalwinst. Helaas was er toen geen redden meer aan, waardoor wij met lege handen konden afdruipen. De eetgelegenheid en het eten zelf waren ook niet echt om over naar huis te schrijven. Dat kon er zaterdag ook nog wel bij. Maar ach, de competitie duurt gelukkig nog lang. Nog acht kansen om iets goed te maken.

 

Lasker 3-5

Lasker 3-5

PHILIDOR 2 ZAKT NAAR LAATSTE PLAATS

Door Siegbert de Jong

08-09-17
 Philidor 1847 2
1959
Emanuel Lasker
1999
3-5
1
Etmans , M.D. (Maarten) 
1982
Ros , S. (Sikko) 
2191
½ – ½
2
Jongsma , W. (Wietze) 
2052
Sijbesma , R. (Rienk) 
2077
½ – ½
3
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 
1968
Hibma , J. (Jan) 
2034
½ – ½
4
Berg van der, W. (Wessel) 
1984
Bosma , E.S. (Erik) 
1984
½ – ½
5
Kruit , E.A. (Erik) 
1887
Wissmann , D. (Dolf) 
1991
0 – 1
6
Mulder , C. (Catharinus) 
1926
Dam van, J.G. (Joost) 
1946
½ – ½
7
Popta van, H.D. (Hette) 
1936
Viersma , M. (Murk) 
1862
0 – 1
8
Netten van, F. (Franke) 
1937
Kemperman , J.G. (Hans) 
1906
½ – ½

 

Na de nederlaag tegen Emanuel Lasker blijkt Philidor 2 opeens naar de laatste plaats op de ranglijst gezakt te zijn. Een ongebruikelijke plek voor dit team, omdat het meestal in de bovenste helft van de ranglijst meedoet en zelfs een enkele keer heeft weten te promoveren. Door de promotie van het derde is dit jaar echter alles anders.

Een nederlaag tegen Emanuel Lasker is natuurlijk geen schande en ook geen reden om ons nu al grote zorgen te maken. Na een paar uur spelen was ik nog vol vertrouwen, maar om een uur of vier leek het toch op een dikke nederlaag uit te draaien. Zes remises tegen goede tegenstanders geven mijn spelers hopelijk moed voor de zeven resterende wedstrijden. Slechts in de partijen van Erik en Hette zat een remise er niet in. Erik beklaagde zich er na afloop over dat hij zo mooi had gestaan. Het was een redelijk wilde partij, maar dat kun je van Dolf en Erik ook wel verwachten. Ook Hette was prima uit de opening gekomen. Goed staan en dan ook nog het punt binnenslepen bleek eens temeer een te grote opgave. Wat moet je doen: op zoek gaan naar een directe winst of je voordeel vasthouden en geduld hebben? Hij gaf wit de gelegenheid om zijn stukken te hergroeperen en in tijdnood ging het van kwaad tot erger.

Dan de zes remises. Wietze viel in voor Jippe (op vakantie in Engeland) en was zoals verwacht als eerste klaar. Maar toch nog 23 zetten geproduceerd! Wessel speelde tegen Erik Bosma. Toevallig hadden beide spelers exact dezelfde rating. Dan kan remise natuurlijk niet uitblijven. Catharinus bood remise aan toen hij nog maar drie minuten had (en zijn tegenstander veel meer). Ook mijn partij eindigde in remise. Voor het eerst in mijn carrière werd ik geconfronteerd met een tijdstraf. Wat gebeurde er? Ik deed een zet waarmee volgens mij 3x dezelfde stelling op het bord verscheen. Jan wilde het eerst nog niet geloven en daarom werd de wedstrijdleider erbij gehaald. Wat bleek nu? Mijn remiseclaim was onterecht. Ik had mijn laatste zet alleen moeten noteren en niet mogen uitvoeren. En remise claimen als de zet waarmee 3x dezelfde stelling op het bord is verschenen mag alleen als je zelf niet aan zet bent. En dat was ik niet. Alleen Jan had op dat moment remise kunnen claimen. Waarom die beperking er is (alleen als je zelf aan zet bent), is mij een raadsel. Waarom mag je geen remise claimen door zelf 3x dezelfde stelling op het bord te brengen (vooropgesteld dat de stelling inderdaad driekeer dezelfde is)? Een verkeerde claim dus en een tijdstraf van twee minuten. Een merkwaardige situatie trouwens: er verschijnt 3x dezelfde stelling op het bord, remise dus, maar het is geen remise omdat de claim onterecht is. Ik had de partij in theorie zelfs door tijdsoverschrijding kunnen verliezen met op het bord 3x dezelfde stelling. Toen de tijdsinstelling op de klok was gecorrigeerd, bood Jan remise aan en kwam alles toch nog op zijn pootjes terecht. Laat mijn fout echter wel een goede les zijn voor iedereen!

Bij de stand 2-4 waren Maarten en Franke nog bezig. Hoe Franke vanuit zeer slechte stelling helemaal terug was gekomen in de partij, is mij ontgaan. Het moet een wonderbaarlijke ontsnapping geweest zijn. Het toreneindspel met pluspion was niet meer te winnen, maar ik heb begrepen dat hij eerder in het eindspel zelfs de winst had gemist. Maarten was als laatste bezig. Zijn remise was van alle spelers het beste resultaat wanneer wij naar de ratingwinst kijken. In een soort moderne verdediging (wij hebben dit systeem wel eens eerder bij hem gezien) had hij aanvankelijk geen problemen. Later kwamen die er volgens mij wel, al heb ik mij wel eens vergist in mijn beoordeling van Maartens stelling. Het toreneindspel dat uiteindelijk overbleef leek gunstig voor hem, maar winst zat er niet meer in.  

Lasker bracht de stand hiermee op 21-19 in hun voordeel in de onderlinge confrontaties met Philidor 2 sinds 1983. Dolf houdt dit keurig bij en was ook zo vriendelijk om zijn bevindingen in de ochtend van de wedstrijd met ons te delen. Het zou mij niet verbazen dat de vaste kern van Lasker (Tjalling Wiersma, Jan, Rienk en Dolf) ook al sinds 1983 (34 jaar dus) van de partij is in die twintig confrontaties (een enkele uitzondering daargelaten misschien). Zo was Tjalling er deze keer niet bij. Hij kreeg toestemming om ergens anders zijn gezicht te laten zien, toen bekend was geworden dat Jippe bij ons niet mee zou doen. Ik had gehoopt dat dit een fatale misrekening zou zijn, maar dit bleek helaas niet zo te zijn.