K.S.C. PHILIDOR 1847

Hoogeveen 3½ -4½

VALSE START VOOR PHILIDOR 2

Door Siegbert de Jong

16-09-17
 Hoogeveen
1951
Philidor 1847 2
1942
4½ -3½
1
Mellema , A. (Andries) 
2174
Kamstra , J.A. (Jippe) 
2127
0 – 1
2
Sadallah , O.G. (Osama) 
2060
Berg van der, W. (Wessel) 
1984
1 – 0
3
Berghuis , M. (Marten) 
1955
Etmans , M.D. (Maarten) 
1982
0 – 1
4
Voss , J.H. (Herman) 
1955
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 
1968
1 – 0
5
Taams , S. (Sander) 
1951
Popta van, H.D. (Hette) 
1936
1 – 0
6
Mol , C.A. (Christiaan) 
1888
Mulder , C. (Catharinus) 
1926
½ – ½
7
Snuverink , M. (Marc) 
1834
Kruit , E.A. (Erik) 
1887
½ – ½
8
Jonge de, E.M. (Edwin) 
1790
Eijk van, S.G. (Siem) 
1723
½ – ½

Philidor 2 ziet er dit seizoen voor de helft anders uit dan vorig seizoen. Alleen Jippe, Wessel, Maarten en Franke zijn gebleven. Zij zijn aangevuld met vier spelers uit het team van Philidor 3 dat vorig seizoen promoveerde uit de FSB. Siem verving in de eerste wedstrijd Franke.

In de eerste ronde ging de reis naar Hoogeveen. Wij speelden in een fraaie, rustige zaal met veel ruimte tussen de tafels in een gebouw van een of andere Molukse stichting. Het gaf Maarten natuurlijk de gelegenheid om iets over Indonesië, de Molukken en zijn eigen onderzoek te vertellen.

Het werd helaas een nipte nederlaag. Laten wij hopen dat het bij deze ene blijft. Ikzelf ging in een Pirc al na elf zetten in de fout en kon het tij toen niet meer keren. Van de partij van Catharinus (hij ging na afloop niet mee eten) hadden de vier die uiteindelijk wel gingen eten in Hoogeveen weinig gezien. Hij had wel verteld dat hij tevreden was met zijn remise. Daarentegen was Erik niet blij met zijn remise. Hij vond dat hij goed had gestaan, maar helaas had hij zijn tegenstander te veel tegenspel gegeven.

Siem kon terugkijken op een uitstekende invalbeurt. Hij won een pion en ging op de winst af. Helaas moest hij op een gegeven moment herhaling van zetten toestaan, waardoor er niet meer in zat dan een halfje. Hette offerde een pion in de opening, maar de compensatie kwam niet echt van de grond. Hij bezorgde zijn tegenstander nog wel een dubbelpion, maar maakte toen de fout om met tien minuten meer tijd mee te gaan vluggeren in de tijdnood van zijn tegenstander. Jippe en Maarten zorgden voor de winstpunten. Maarten leek niet erg goed uit de opening te zijn gekomen, maar dat bleek gelukkig maar schijn. Zwart had namelijk ook zwaktes. In tijdnood verdween er ergens een stuk bij zwart en zwart haalde bovendien de tijdcontrole niet. Jippe beloofde zijn partij in te leveren. Het was natuurlijk weer een echte Jippe-partij. Zijn tegenstander baalde dan ook stevig.

Toen iedereen zijn partij had geanalyseerd in de analyseruimte en weer terugkeerde in de speelzaal, was alleen Wessel nog bezig. Hij speelde tegen Osama Sadallah, die wij tegenwoordig allemaal kennen van de foto op de pagina met de KNSB-competitie op www.schaken.nl (rechts vooraan). In het middenspel zat er een kansrijk stukoffer voor wit in de stelling, maar dit kwam niet op het bord. Naarmate de partij vorderde, kwam Wessel steeds beter te staan. Hij kreeg zelfs een mooie vrijpion op c2. Dat was maar goed ook, want de stand was op dat moment 3,5-3,5. Winst zou mooi zijn met het oog op de zo belangrijke matchpunten. In zijn haast om de b-pion te laten oprukken naar b2, vergat Wessel helaas de witte tegenkansen. Via Df5 wist wit een koningsaanval te combineren met materiaalwinst. Helaas was er toen geen redden meer aan, waardoor wij met lege handen konden afdruipen. De eetgelegenheid en het eten zelf waren ook niet echt om over naar huis te schrijven. Dat kon er zaterdag ook nog wel bij. Maar ach, de competitie duurt gelukkig nog lang. Nog acht kansen om iets goed te maken.