K.S.C. PHILIDOR 1847

Lasker 3-5

PHILIDOR 2 ZAKT NAAR LAATSTE PLAATS

Door Siegbert de Jong

08-09-17
 Philidor 1847 2
1959
Emanuel Lasker
1999
3-5
1
Etmans , M.D. (Maarten) 
1982
Ros , S. (Sikko) 
2191
½ – ½
2
Jongsma , W. (Wietze) 
2052
Sijbesma , R. (Rienk) 
2077
½ – ½
3
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 
1968
Hibma , J. (Jan) 
2034
½ – ½
4
Berg van der, W. (Wessel) 
1984
Bosma , E.S. (Erik) 
1984
½ – ½
5
Kruit , E.A. (Erik) 
1887
Wissmann , D. (Dolf) 
1991
0 – 1
6
Mulder , C. (Catharinus) 
1926
Dam van, J.G. (Joost) 
1946
½ – ½
7
Popta van, H.D. (Hette) 
1936
Viersma , M. (Murk) 
1862
0 – 1
8
Netten van, F. (Franke) 
1937
Kemperman , J.G. (Hans) 
1906
½ – ½

 

Na de nederlaag tegen Emanuel Lasker blijkt Philidor 2 opeens naar de laatste plaats op de ranglijst gezakt te zijn. Een ongebruikelijke plek voor dit team, omdat het meestal in de bovenste helft van de ranglijst meedoet en zelfs een enkele keer heeft weten te promoveren. Door de promotie van het derde is dit jaar echter alles anders.

Een nederlaag tegen Emanuel Lasker is natuurlijk geen schande en ook geen reden om ons nu al grote zorgen te maken. Na een paar uur spelen was ik nog vol vertrouwen, maar om een uur of vier leek het toch op een dikke nederlaag uit te draaien. Zes remises tegen goede tegenstanders geven mijn spelers hopelijk moed voor de zeven resterende wedstrijden. Slechts in de partijen van Erik en Hette zat een remise er niet in. Erik beklaagde zich er na afloop over dat hij zo mooi had gestaan. Het was een redelijk wilde partij, maar dat kun je van Dolf en Erik ook wel verwachten. Ook Hette was prima uit de opening gekomen. Goed staan en dan ook nog het punt binnenslepen bleek eens temeer een te grote opgave. Wat moet je doen: op zoek gaan naar een directe winst of je voordeel vasthouden en geduld hebben? Hij gaf wit de gelegenheid om zijn stukken te hergroeperen en in tijdnood ging het van kwaad tot erger.

Dan de zes remises. Wietze viel in voor Jippe (op vakantie in Engeland) en was zoals verwacht als eerste klaar. Maar toch nog 23 zetten geproduceerd! Wessel speelde tegen Erik Bosma. Toevallig hadden beide spelers exact dezelfde rating. Dan kan remise natuurlijk niet uitblijven. Catharinus bood remise aan toen hij nog maar drie minuten had (en zijn tegenstander veel meer). Ook mijn partij eindigde in remise. Voor het eerst in mijn carrière werd ik geconfronteerd met een tijdstraf. Wat gebeurde er? Ik deed een zet waarmee volgens mij 3x dezelfde stelling op het bord verscheen. Jan wilde het eerst nog niet geloven en daarom werd de wedstrijdleider erbij gehaald. Wat bleek nu? Mijn remiseclaim was onterecht. Ik had mijn laatste zet alleen moeten noteren en niet mogen uitvoeren. En remise claimen als de zet waarmee 3x dezelfde stelling op het bord is verschenen mag alleen als je zelf niet aan zet bent. En dat was ik niet. Alleen Jan had op dat moment remise kunnen claimen. Waarom die beperking er is (alleen als je zelf aan zet bent), is mij een raadsel. Waarom mag je geen remise claimen door zelf 3x dezelfde stelling op het bord te brengen (vooropgesteld dat de stelling inderdaad driekeer dezelfde is)? Een verkeerde claim dus en een tijdstraf van twee minuten. Een merkwaardige situatie trouwens: er verschijnt 3x dezelfde stelling op het bord, remise dus, maar het is geen remise omdat de claim onterecht is. Ik had de partij in theorie zelfs door tijdsoverschrijding kunnen verliezen met op het bord 3x dezelfde stelling. Toen de tijdsinstelling op de klok was gecorrigeerd, bood Jan remise aan en kwam alles toch nog op zijn pootjes terecht. Laat mijn fout echter wel een goede les zijn voor iedereen!

Bij de stand 2-4 waren Maarten en Franke nog bezig. Hoe Franke vanuit zeer slechte stelling helemaal terug was gekomen in de partij, is mij ontgaan. Het moet een wonderbaarlijke ontsnapping geweest zijn. Het toreneindspel met pluspion was niet meer te winnen, maar ik heb begrepen dat hij eerder in het eindspel zelfs de winst had gemist. Maarten was als laatste bezig. Zijn remise was van alle spelers het beste resultaat wanneer wij naar de ratingwinst kijken. In een soort moderne verdediging (wij hebben dit systeem wel eens eerder bij hem gezien) had hij aanvankelijk geen problemen. Later kwamen die er volgens mij wel, al heb ik mij wel eens vergist in mijn beoordeling van Maartens stelling. Het toreneindspel dat uiteindelijk overbleef leek gunstig voor hem, maar winst zat er niet meer in.  

Lasker bracht de stand hiermee op 21-19 in hun voordeel in de onderlinge confrontaties met Philidor 2 sinds 1983. Dolf houdt dit keurig bij en was ook zo vriendelijk om zijn bevindingen in de ochtend van de wedstrijd met ons te delen. Het zou mij niet verbazen dat de vaste kern van Lasker (Tjalling Wiersma, Jan, Rienk en Dolf) ook al sinds 1983 (34 jaar dus) van de partij is in die twintig confrontaties (een enkele uitzondering daargelaten misschien). Zo was Tjalling er deze keer niet bij. Hij kreeg toestemming om ergens anders zijn gezicht te laten zien, toen bekend was geworden dat Jippe bij ons niet mee zou doen. Ik had gehoopt dat dit een fatale misrekening zou zijn, maar dit bleek helaas niet zo te zijn.