EEN LOEPZUIVERE WIJNBERGER

Door Rob van der Meer en Eelke Heidinga

16-12-17
ZSG
1969
Philidor 1847  III
1925
5-3
1
Webbink , J. (Jan) 
1923
Vermaat , M.C. (Marcel) 
2174
0 – 1
2
Vries de, B.J. (Bram) 
1935
Schriemer , O. (Oene) 
2020
1 – 0
3
Binnendijk , F.C. (Ferdinand) 
2087
Heidinga , E. (Eelke) 
1931
1 – 0
4
Jonge de, B.S. (Boris) 
2051
Boer de, R. (Rein) 
1944
½ – ½
5
Gelder van, A.W.J. (Bart) 
2013
Wind , E.T. (Egbert) 
1855
½ – ½
6
Keizer , R.J. (Ronald) 
2079
Baars , G.H.A. (Gerard) 
1851
1 – 0
7
Wijnia , C. (Christian) 
1854
Meer van der, R. (Rob) 
1827
0 – 1
8
Veld in ‘t, R. (René) 
1812
Kruithof , D.A. (Dik) 
1801
1 – 0

 

Op 12 februari 2011 vond er een unieke gebeurtenis plaats. In de wedstrijd Philidor I – Wijker Toren werd in de partij Wijnberg – Hania na en passant slaan de verkeerde pion van het bord genomen. In jeugdwedstrijden kun je je zoiets voorstellen, maar in een KNSB-wedstrijd was het nog nooit vertoond. Jan Hania zag het niet en verloor hierdoor de partij. Enige tijd later heeft Dolf Wissmann een prachtig artikel geschreven over deze zaak; hij noemde "het nemen van de verkeerde pion na en passant slaan" een Wijnberger. En componeerde een fraaie driezet met drie Wijnbergers erin.

Het blijft uiteraard een zeer zeldzaam fenomeen; dus wat een vreugde toen wij afgelopen zaterdag getuige waren van een nieuwe Wijnberger! In de partij van Rob nam zijn tegenstander de verkeerde pion van het bord. De spelers zagen niet niet, Egbert wees ze er na afloop op.Naast de overwinning van Rob was er nog een winstpartij van Marcel. Hij liet zijn tegenstander (die op wel heel originele wijze rokeerde) alle hoeken van het bord zien.

 

Egbert speelde een correcte remise, evenals Rein. Rein had een wat mindere pionnenstelling maar in het eindspel had hij het loperpaar tegen de Zwollenaar L+P. In de boekjes staat altijd dat het loperpaar een groot voordeel is, maar win dat maar eens als gewone sterveling! Toch kwam Rein nog een heel eind. Maar niet ver genoeg.

Eelke kwam uitstekend uit de opening maar wist niet hoe hij zijn voordeel kon uitbouwen. Vervolgens schoot hij er in het middenspel een kwaliteit bij in, dat zijn tegenstander prima in winst omzette. Dik kreeg een partij met wederzijdse rokades en ging heel optimistisch met zijn troepen naar de damevleugel; zijn eigen koning onbeschermd achterlatend. Dat had hij beter niet kunnen doen.

Zoals Rob al schreef ging Gerard tenonder aan een zwakte op d6 en Oene aan een zwakke damevleugel.

We houden de nul mooi vast. Onze tijd komt nog wel!