K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor 1 (KNSB) verliest laatste wedstrijd nipt


(Foto’s zijn van de site van Caissa Eenhoorn)

De laatste KNSB-wedstrijd van het seizoen, inmiddels ruim 2,5 week geleden, was thuis tegen Caissa Eenhoorn. Er stond niets meer op het spel, behalve de eer. Caissa stond de eerste helft van het seizoen schier onderaan maar had zich via een indrukwekkende inhaalrace omhooggevochten en, nadat ze in de vorige ronde in een vierpuntenduel gehakt hadden gemaakt van En Passant, waren ze reeds veilig. Eigenlijk hoort dit team qua speelsterkte bovenin deze klasse mee te doen, maar soms zit het een aantal wedstrijden tegen. Caissa was met drie invallers naar Leeuwarden gekomen, met als resultaat dat de gemiddelde teamratings vrijwel identiek waren. Het werd dan ook een spannende wedstrijd die zowel in 5,5-4,5 als 4,5-5,5 had kunnen eindigen; helaas voor Philidor werd het dat laatste.

Amir speelde tegen Daan Zult een variant die hij een halfjaar geleden een keer voorbereid had voor een KNSB-wedstrijd, maar destijds niet op het bord kreeg. Het ging om een tactische geforceerde variant die, bij optimaal spel, tot remise door eeuwig schaak leidt. Beide spelers lukte het om (in de loop van zo’n 2 uur spelen) alle details te reproduceren, dus werd de partij inderdaad remise gegeven.

Hierop volgde een remise van Jan Boersma. Jan en zijn tegenstander Abel Romkes maakten er een erg scherpe partij van. Jan bleef echter goed bij de les en loste zijn problemen op tactische wijze op. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleef er een dubbeltoreneindspel over waarin Jan misschien een klein voordeeltje had. Hij herhaalde de zetten drie keer waarna wit een succesvolle remiseclaim kon indienen; gezien de stelling was dat zonder claim waarschijnlijk ook de einduitslag van deze partij geweest.

De volgende uitslagen kwamen aan het begin van de tijdnoodfase binnen. Migchiel had Peter Doggers te pakken; hij kon op een bepaald moment het initiatief overnemen, en wist toen met een aftrekaanval een kwaliteit buit te maken, waarna Peter het opgaf. Daarentegen verloor Osama vrij geruisloos van Robin Duson, en Erik leek een mooie stelling te hebben verkregen maar in de complicaties in tijdnood ging hij de mist in. Zo stond het vlak na de tijdscontrole 2-3 voor de gasten, alhoewel de prognose nog steeds rond de 5-5 lag.

Jan Hania had zijn dag niet helemaal. Voelde zich vanaf het begin niet echt lekker met de opening die hij op het bord kreeg, en stond lange tijd ietsje minder zonder duidelijk plan. In het middenspel kreeg hij één kansje op voordeel, een pionoffer waardoor zijn zwartveldige loper geactiveerd zou worden. Jan miste deze kans echter, en in het vervolg kwam hij alsnog een pion achter en was het positionele voordeel bovendien voor zijn tegenstander. Zijn enige hoop na de tijdscontrole was zijn vrijpion op b6, maar deze werd vakkundig geneutraliseerd door zwart waarna Jan op kon geven.

De 2-4 achterstand bleef echter niet lang op het scorebord staan, want zowel Leandro als Addy brachten een vol punt binnen. Leandro’s tegenstander Martijn Monteban had aan de opening een wel erg losse pionstructuur op de koningsvleugel overgehouden. Op den duur kon Leandro deze infiltreren en had de keuze tussen een gevaarlijke (maar onduidelijke) aanval, of een eindspel met twee pionnen meer. Hij koos voor dat laatste, waarna het technische karwei niet heel makkelijk was, maar uiteindelijk wel aan hem was besteed.

 

 

Bij Addy een iets rustigere partij – lange tijd een klein voordeeltje voor Addy, dat hij langzamerhand probeert uit te breiden. Tegen het eind van de tijdnoodfase moest zwart gedwongen een pion opgeven, waarna ook hier een technisch karwei ontstaat. Addy lokte nog een paar verzwakkingen uit, waarna hij ervoor koos om alle stukken van het bord te forceren. Het pionneneindspel bleek namelijk gewonnen te zijn.

 

Helaas gaf ondergetekende ver in het 5e speeluur de remise uit handen. Het was een leuke partij met ups en downs voor beide spelers. Na de tijdscontrole was er een toreneindspel op het bord gekomen dat nog steeds remise moest zijn, maar niet heel gemakkelijk was voor mij om te keepen. In het vervolg ging het alsnog fout:

 

Stand 4-5 voor de gasten, en Jippe nog bezig. Hij had in de tijdnoodfase een eindspel bereikt waarin hij zowel de betere pionstructuur als het sterkere lichte stuk had. Zou gewonnen moeten zijn, en was het ook; echter Jippe miste een betere voortzetting op zet 38, en later de laatste kans op zet 43. Hij was er vanuit gegaan dat het resterende eindspel met 3 pionnen tegen de witte dubbelpion op de f-lijn wel gewonnen voor zwart zou zijn. Dit bleek helaas niet het geval:

 

Een beetje jammer zo’n einde aan het seizoen, want met een beetje meer scherpte hadden we 2 extra halfjes uit die laatste twee partijen gehaald. Zoals echter aan het begin van het verslag stond, het ging nergens meer om dus dat maakt verder niet veel uit; nu zijn we 8e, anders waren we 6e geëindigd.

Na afloop hebben we bij Jamuna in het centrum van Leeuwarden nog even de partijen doorgenomen en teruggeblikt op het seizoen. Topscoorder dit jaar was Migchiel met 5,5 uit 8 en bovendien een TPR van 2411! Migchiel was ouderwets op dreef. Voor de rest had vrijwel iedereen een redelijk seizoen met scores van rond de 50%. Het team als geheel heeft ook precies een 50% score gehaald: 45 bordpunten uit 9 wedstrijden. Als we die bordpunten iets handiger over de wedstrijden verdelen hadden we op 11 of 12 matchpunten kunnen eindigen in plaats van 7.

Hoogtepunt was zeker de maand november, waarin we eerst Wageningen thuis met 7-3 versloegen en enkele weken later op bezoek bij En Passant met maar liefst 2,5-7,5 wonnen. Op dat moment konden we zelfs eventjes denken aan een kampioenschap. Kampioen is echter de Waagtoren uit Alkmaar geworden. Uit de meesterklasse degradeerden dit seizoen twee teams uit zuid-Nederland, dus die komen waarschijnlijk in klasse 1B volgend seizoen. Vanuit de 2e klasse komt Groningen 2 terug, en er promoveren ook twee teams uit Amsterdam, en ASV uit Arnhem. Dit zijn alle vier teams die in klasse 1A terecht kunnen komen. We zullen  in de loop van de zomer zien wat de indeling wordt!

Geef een reactie