K.S.C. PHILIDOR 1847

Wageningen 4½ -5½

ONNODIGE NEDERLAAG PHILIDOR I

Door Jeroen Weggen

07-10-17
 Philidor 1847
2229
Wageningen
2218
4½ – 5½
1
Jong de, M. (Migchiel) 
2389
Timman , J.H. (Jan) 
2570
0 – 1
2
Struik , T. (Tjapko) 
2295
Oorebeek , E. (Erwin) 
2195
1 – 0
3
Lont , A.H. (Addy) 
2243
Jonker , A.B. (Fred) 
2143
1 – 0
4
Weggen , J.V. (Jeroen) 
2225
Afek , Y. (Yochanan) 
2278
0 – 1
5
Scholl , E.C. (Eddie) 
2222
Eijk van, J.H.A. (Sander) 
2383
1 – 0
6
Hania , J. (Jan) 
2170
Torn , L.H. (Bert) 
2110
0 – 1
7
Sparenberg , E. (Erik) 
2202
Stap , C.R.M. (Kees) 
2083
½ – ½
8
Lijn van der, B.J. (Bas) 
2227
Eekhout van, D.A. (David) 
2160
½ – ½
9
Heide van der, A. (Auke) 
2147
Franssen , J. (Jeroen) 
2169
0 – 1
10
Boersma , J. (Jan) 
2169
Herwaarden van, A. (Arjen) 
2088
½ – ½

Nederlagen met het kleinst mogelijke verschil zijn altijd zuur en bovendien is het ook moeilijk om een duidelijke oorzaak voor de nederlaag aan te wijzen, die bij grotere nederlagen vaak voor de hand ligt: “we waren nog niet wakker”, “de tegenstander had gemiddeld 200 ratingpunten meer”, enzovoorts. Dit maakt het werk van de verslaggever er niet gemakkelijker op.

Toch springt er één ding uit het oog voor mij: ik had wat meer verwacht van onze lagere borden. Wageningen is een team dat met Jan Timman en twee IMs vooral aan de topborden de punten haalt, maar in de breedte soms wat tekort komt. Dat kwam deze zaterdag echter niet tot uitdrukking op het scoreformulier: aan de bovenste 5 borden was de score 3-2 voor Philidor, aan de onderste 5 scoorden we slechts 3 remises.

Dat doet niets af aan het feit dat ondergetekende een ronduit slechte start van het seizoen kent met 0 uit 2. Het ging vandaag tegen IM Yochanan Afek een stuk beter dan de rommelpartij die ik in Purmerend afleverde, maar ik verbruikte in het middenspel veel teveel tijd waardoor in de tijdnoodfase een fout in een gecompliceerde stelling niet uit kon blijven (zie partij).

Toen mijn partij afgelopen was zag ik de bui reeds hangen: Migchiel en Eddie stonden mijns inziens moeilijk, Addy leek remiseachtig, Jan Hania had inmiddels ook verloren. Erik had daarentegen wel een stuk buitgemaakt. De stelling van Bas leek mij kansrijk maar met de stand op de klok (zo’n 50 minuten voor de tegenstander, zo’n 50 seconden voor Bas) moest ik het nog maar zien. De stelling van Auke leek mij prima, en die van Jan Boersma ongeveer gelijk. Gelukkig had Tjapko inmiddels wel voor ons eerste punt gezorgd, met een vlotte winst aan bord 2. (zie partij)

Toen ik na de analyse van mijn eigen partij terugkwam waren er de nodige dingen gebeurd. Migchiel kon het tij niet meer keren tegen Timman. Hij had een kwaliteit geofferd dat met correct spel waarschijnlijk wel tot remise had geleid, maar dat is tegen een opponent als Timman een bijzonder kleine remisemarge. Bovendien had Auke plotseling verloren en was de partij van Bas in remise geëindigd.

Een pluspuntje was echter wel de partij van Eddie. In het eindspel van dame + paard had de witspeler IM Sander van Eijk een pluspion, maar dame+paard van Eddie stonden zo actief opgesteld dat wit eigenlijk op remise door zetherhaling aan had moeten sturen. Eddie vertelt zelf hoe het afloopt. (zie partij)

Ondertussen de stand: 2,5-4,5. Addy, Erik en Jan Boersma waren nog aan het zwoegen. Het moest hierbij vooral van Addy en Erik komen, want in de partij van Jan werd het evenwicht nooit echt verbroken en op het eind was de stelling dynamisch remise – een eindspel waarin Jan een pion achterstond, maar compensatie had in de vorm van een vrijpion op e7.

Dus kwam het met 3-5 aan op de partijen van Erik en Addy. Erik had zoals gezegd een stuk gewonnen, maar het eindspel was nogal lastig – met slechts een paar pionnen op het bord gebeurde het dat de witspeler nog een stuk offerde om de laatste pionnen van Erik op te ruimen. Inmiddels de verhouding: toren en 2 paarden voor erik, toren en 2 gevaarlijk ver opgerukte pionnen voor wit. In de partij gaf Erik een paard terug om deze pionnen op te kunnen peuzelen. Helaas zijn de meeste stellingen van toren + paard tegen toren remise, in ieder geval probeerde Erik het nog een tijd maar zonder succes.

Zo glipte de 5-5 uit onze handen. Addy was nog onverstoorbaar bezig. Hij speelde leek het een modelpartij – de dames werden al na zo’n 10 zetten geruild en met symmetrische pionstructuur leek een snelle remise op komst, maar stukje bij beetje zette Addy dit eindspel naar zijn hand. Het loperpaar werd veroverd, vervolgens werd een pion gewonnen. Hierna leek het lastig om de witte vesting te kraken, maar op het juiste moment kon loper tegen het witte paard geruild worden om een eindspel van ongelijke lopers met twee pluspionnen te bereiken. Ongelijke lopers betekent meestal remise, maar in dit geval had Addy één pion teveel, wit kon niet alles tegenhouden.

Als Philidor 1 niet het vorige seizoen na wil doen dat zo moeizaam ging, zullen we de komende wedstrijd in Groningen tegen SISSA 2 maar eens de eerste punten van het seizoen moeten pakken. Gezien de score tegen Wageningen, toch één van de sterkere teams van onze klasse, en de kansen die we gemist hebben, moet dat kunnen. Hopelijk komen zowel het eerste als ondergetekende (en Jan Hania) dan van de 0 uit 2 af.