K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor II (KNSB): WEER GELIJK

Door Eelke Heidinga

 

Ook de tweede wedstrijd van Philidor II in de derde klasse A van de KNSB is in een gelijkspel geƫindigd. Overigens eindigden ook beide wedstrijden van Philidor I in de KNSB dit jaar in een gelijk spel. We zullen zien welk team dit het langste volhoudt.

 

 

 

 

Het werd een spannende wedstrijd die pas na 5 uur spelen beslist werd. De eerste overwinning viel vlot aan het tweede bord: Maarten scoorde overtuigend. Hieronder de partij met zijn eigen commentaar. Mooi dat je op je 84e met wellustige blik naar smakelijke pionnetjes kijkt!

Hette kwam prima uit de opening: een mooie kansrijke drukstelling. Maar in de afwikkeling naar het eindspel ging er iets mis: wit kwam een stuk achter. Ook Cas redde het niet. In een ingewikkelde stelling kreeg hij een stevige aanval op het dak die doorsloeg.

Aldus waren we een punt achter gekomen en leek de toekomst zorgelijk. Ook toen Egbert en Eelke beiden een halfje toevoegden aan het resultaat. Egbert stond iets minder en overwoog de teamcaptain te vragen of hij remise mocht aan bieden. Maar toen bood zijn tegenstander het aan. Na een kort consult van de captain werd het geaccepteerd.
De partij van Eelke werd na een spannend verloop met wisselende kansen ook remise.

Marcel had deze keer zijn dag niet. Overzag een kleinigheidje en kon daarna de partij niet meer redden. En daarmee was de stand 4-2 voor Veendam. Een nederlaag dreigde! Maar zie: de voorzitter en de secretaris bleken uit het goede hout gesneden. Eerst Erik: geduldig voordeeltjes verzamelen en toeslaan als het kan. De zwarte velden in de witte stelling waren verzwakt en toen Erik de krachtpatser van g7 van stal haalde was het snel gedaan met de witte tegenstand.

En zo kwam het uiteindelijk toch weer op de schouders van Oene neer. Zoals zo vaak. Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe uitdrukking voor deze situatie, opgetekend uit de mond van Oene zelf: “gewoon doorspelen tot in het eindspel, en dan maken ze vanzelf een fout.”

Inderdaad, zo gaat het vaak bij Oene. Maar dat doorspelen moet je ook kunnen! “Hij staat goed. Hij staat lekker. Hij staat beter.” Zo was het commentaar van de deskundigen aan de kant. En de fout kwam inderdaad “vanzelf.”

Wel vermoeiend, zo’n middag

Geef een reactie