K.S.C. PHILIDOR 1847

NEO 5-3

PRACHTIGE OVERWINNING

Door Siem van Eijk

15-01-18
NEO
1667
Philidor 4
1587
3
5
1.
Sjoerd Hoekstra
1984
Erik van der Lee
1750
½
½
2.
Pieter Postma
1830
Pieter Hoekstra
1647
½
½
3.
Hans Kloosterman
1749
Leo van Maanen
1555
0
1
4.
Klaas Dijkstra
1718
Kees van Straten
1483
1
0
5.
Johan Cnossen
1543
Pieter Ploeger
1701
½
½
6.
Ronnie Hoekstra
1648
Christian Torensma
1431
0
1
7.
Adri Raap
1439
Siem van Eijk
1693
0
1
8.
Marc de Jager
1427
Peter Venhuizen
1433
½
½

[read more=”Read More” less=”Read Less”]

 

Prachtige overwinning Philidor IV in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar  op 15 januari  2018 in Burgum.

Het was noodweer. Het spoelde. Toen ik naar Burgum reed kon ik de strepen op straat niet zien. Zo hard regende het. Ik zag niet eens dat ik het licht aan had. Gelukkig kwam ik zonder ongelukken op de plaats delict aan. Ik had mijn medespelers gezegd, het vuurwerk wat nog over was van oud en nieuw, niet buiten af te steken, maar in de speelzaal. En zo geschiedde. Ondanks het noodweer buiten, werd het binnen een prachtige schaakavond voor Philidor.

Erik speelde tegen de gevreesde Sjoerd Hoekstra. Hij hield het hoofd koel. Wist goed stand te houden, (wat schrijf ik?)  hij kwam in een dame-eindspel zelfs een pion voor.  De bedoeling van Erik was om er nog een dame bij te halen, maar gezien het gehele me-to gebeuren besloot hij met remise genoegen te nemen. Volgens Sjoerd had Erik gewonnen gestaan. We konden er niet om treuren, want het was de winnende remise. Pieter Hoekstra was op revanche uit. De voorgaande partijen had hij verloren door klokproblemen. Afin, hij had wat olie in de klok gedaan en ging er eens goed voor zitten. Ook zijn tegenstander was niet mis. Die offerde een pion in het eindspel, maar er kwamen ongelijke lopers op het bord. Pieter hield het makkelijk remise. Maar toch kreeg ik het nog even benauwd, want hij begon weer lang na te denken. Gelukkig liep het goed af.

Leo speelde een prima partij. Zijn tegenstander offerde een loper, met alle gevaren van dien. Leo hield het hoofd koel en counterde naar een prachtige overwinning. Kees speelde met zwart zijn geliefde Scandinavisch. Helaas lukte het hem deze avond niet. Hij spartelde nog lang tegen, maar moest zijn koning inleveren.

Pieter Ploeger speelde tegen een oude bekende. Hij kwam wat beter te staan, maar gezien de stand op andere borden besloot hij met remise genoegen te nemen. Aan het zesde bord speelde als invaller Christian Torensma. Hij speelde tegen hoogleraar Ronnie Hoekstra. Een heel mooie onbevangen partij. Hij won een kwaliteit en maakte de partij mooi uit. Een verademing hem te zien spelen. Volgend seizoen moet hij een  vaste plaats krijgen. Misschien al wel in het derde. Dit geldt ook voor een paar andere jeugdspelers. Ze kunnen het!

Siem speelde ook al tegen een oude bekende. Adriaan Raap. Het werd een Spaande opening. Adriaan werd helemaal “ingesnoerd”. Siem zat te denken hoe hij moest doorbreken. Waarschijnlijk c4 – c5. Maar Adriaan werd het te gortig, speelde d6 – d5. Hierna werd hij uitgetikt. Peter Venhuizen speelde ook een leuke partij. Kwam vragen of hij remise mocht aannemen. Dat mocht. Hij speelde nog enige zetten door en ging toen akkoord met remise.

 

 

 

[/read]