K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidorteams in zwaar weer

door Oene Schriemer

Ja dat mag je na afloop van de 3 KNSB wedstrijden van afgelopen zaterdag wel stellen. Het derde gedegradeerd, het tweede nog niet veilig en bij het eerste moet een wonder geschieden (winnen van de koploper) als ze zich willen handhaven. Ik houd het in dit verslag maar even bij ons eigen team, het tweede. Vanwege werk (Rein) en vakantie (Egbert en Eelke) moesten we al 3 vaste krachten missen en toen door Philidor 1 ook nog eens een beroep werd gedaan op onze kopman Marcel Vermaat wisten we dat het heel erg moeilijk zou worden tegen Schaakwoude 1. Gelukkig konden we ook nu weer een beroep doen op onze talentvolle jeugdspelers, die staan te trappelen om het van ons over te nemen. Helaas konden ze het deze middag nog niet waarmaken, maar dat zal zeker geen jaren meer duren. Nee op deze zaterdag ging bijna alles mis.

Het begon al bij Auke, die voor de wedstrijd aan mij vroeg of hij remise mocht aanbieden, omdat hij andere beslommeringen had. Zijn straf was dat hij die remise pas kreeg na 5 uur hard werken. Na een half uur spelen kreeg Maarten al een remise aanbod, dat hij gezien zijn eigen stelling en die op de overige borden moeilijk kon weigeren. Wel jammer dat degene die heel graag schaakt de hele middag lijdzaam moet toezien hoe de een na de ander verliest. Zoals ik al zei kwamen onze youngsters er deze middag niet aan te pas. Lutzen en Dylan kwamen nog wel goed uit de opening, maar daarna ging het mis. Ik heb hen na de partij helaas niet meer gesproken en weet dus niet hoe het precies gegaan is. Cas was in de opening iets te hebberig en moest dat bekopen met een ware omsingeling waar hij niet meer uitkwam. Onze vaste invaller Geert kwam ook nog wel goed uit de opening, maar maakte toen een vreselijke fout wat hem de kwaliteit en even later de partij kostte.

Mijn eigen partij tegen Gert-Jan Rauw was leerzaam. Hij liet me tijdens de partij en ook na afloop zien, dat mijn openingsopzet niet helemaal oké was. Dat weet ik dus nu voor de volgende keren. Bedankt voor de les Gert-Jan. Onze voorzitter wist met een keurige remise de stand nog iets dragelijker te maken, zodat Schaakwoude er de laatste ronde nog alles aan moet doen om Hardenberg in de titelrace voor te blijven.

Hoogtepunt van de middag was toch wel dat onze echte kopman Marcel Vermaat aan bord 1 van het eerste de sterke IM-er Smits van het bord zette. Na afloop zaten Marcel, Erik en ik met z’n drieën bij de Chinees de middag te evalueren. Het was gezellig, maar eigenlijk hoort die tafel vol te zitten. Op 20 april gaan we het rechtzetten tegen Staunton en zorgen we ervoor dat Philidor 2 zich op eigen kracht handhaaft en dat we het seizoen waardig afsluiten. Wat mij betreft weer in Drachten.

Hieronder nog even de gedetailleerde uitslagen.

Philidor 2                            Schaakwoude 1

Auke van der Heide          Sven Broersma                    1/2 – 1/2
Oene Schriemer                 Gert-Jan Rauw                        0 – 1
Maarten Etmans                Ronald van der Veen          1/2 – 1/2
Geert van Everdink           Bart Lemstra                            0 – 1
Cas Roorda                         Sipke de Hoop                          0 – 1
Erik Kruit                           Mathijs Visser                      1/2 – 1/2
Lutzen Kempenaar           Gerben van der Heide              0 – 1
Dylan Roersma                  Henk Broersma                         0 – 1

Geef een reactie