Door Oene Schriemer

Tsja, wat moet ik nog over Gent vertellen? Jarenlang heb ik uitgebreid verslag gedaan van dit prachtig vijfdaags schaakevenement aan het begin van de zomervakantie. Vroeger, toen we nog jong, woest en aantrekkelijk waren en vol energie zaten opereerden we vanaf ons basiskamp op camping Blaarmeersen. Een mooie tijd waar we veel vrienden en mooie herinneringen aan over hebben gehouden. Wie daarin geïnteresseerd is verwijs ik naar het archief op de website waarin veel verslagen uit die tijd zijn opgeslagen. Maar tijden hebben tijden en ook wij worden een jaartje ouder. De herrie op de camping, waar we vroeger veelal debet aan waren, irriteerde ons steeds meer en twee jaar geleden hebben we dan ook besloten om de camping definitief de rug toe te keren en te kiezen voor een appartement in de stad, dicht bij de speelzaal en het uitgaansleven. Egbert is in zijn zoektocht hier wonderwel in geslaagd en twee jaar lang hebben we in een fraai nieuw appartement met langsvarende bootjes gebivakkeerd. De eigenaar besloot echter om het appartement te verkopen, zodat we voor dit jaar een nieuw onderkomen moesten zoeken, dat natuurlijk aan dezelfde hoge eisen moest voldoen. Nou laat dat maar aan Egbert over. We hadden een prachtig oud appartement op de tweede verdieping op slechts 5 minuten lopen van de speelzaal en nog dichter bij het centrum dan het vorige appartement. Bovendien lag de parkeergarage bijna voor de voordeur. Chapeau Egbert!! Je kunt wel zien dat Egbert uit een makelaarsgezin komt. Afkomst verloochent zich niet.

Gent 2018 begon ook dit jaar met de voorbereidingsavond. Niet dat er veel voor te bereiden valt, maar het is altijd gezellig en ditmaal trakteerde Marcel ons op een spicy, maar overheerlijke Indonesische maaltijd. Bovendien kwam het bijna voltallige bestuur van Philidor nog even langs om ons veel succes te wensen. Traditiegetrouw geven we aan hoeveel punten we denken te halen en eerlijkheidshalve moet ik constateren dat die prognoses de laatste jaren steeds minder ambitieus zijn dan weleer.  Of is het meer realistisch, wie zal het zeggen.

Zoals ik in de inleiding al door liet schemeren zal ik niet veel over de randverschijnselen vertellen. Die hebben een hoog repeterend karakter; een goede kok, in de persoon van Eelke, prachtig weer, leuk straatfestival, tapbier zowel in huis als ook op straat, relaxed onderkomen, gezellige vrienden en vooral even uit de sleur van het normale dagelijkse leven. Een aanrader voor een ieder die houdt van schaken, maar vooral ook van een prettig leven. Maar zoals gezegd dit keer geen verhalen over de aspecten van het prettige leven, maar vooral over het schaken zelf. En daar is dit keer alle reden voor, want onze teamcaptain Marcel bewees weer eens met de allerbesten van dit toernooi mee te kunnen. Met een geweldige score van 7 uit 9 werd hij gedeeld tweede. Een prestatie van hoog niveau, waarbij vooral zijn plusremise tegen Epishin (2541), die in november ook altijd vaste gast is bij het Waling Dijkstra toernooi, vermeldenswaardig is. In de opening overspeelde hij de voormalig  secondant van Anatoly Karpov volkomen, maar Marcel kon het lijden van zijn tegenstander niet langer aanzien en bood hem remise aan, dat hij onmogelijk kon weigeren. Verderop in het verslag zal Marcel al zijn partijen, dus ook deze tegen Epishin, uitvoerig bespreken en analyseren.  Marcel heeft al jaren bewezen het niveau van Philidor 2 en 3 ontstegen te zijn, maar het prettige leven, waar DHK een onderdeel van is, zou hij voor geen goud willen missen.

Na eerst nog een paar sfeerbeelden te laten zien doet elk van ons verslag van zijn prestaties en heeft daarbij een aantal fragmenten of partijen voor jullie uitgezocht. Het moge niet verwonderlijk zijn dat Marcel zijn bijdrage in deze het grootste is.

Foto 1: Ons verblijf in Gent
Dit was ons verblijf in Gent, waar de keuken en de analysetafel een belangrijke plaats hadden. Verder op in de keuken, onder de derde lamp staat de biertap van Marcel, die overuren maakte.
Foto 2: Na inschrijving wachten op ronde 1
Na het inschrijven en het bevoorraden van het appartement hebben we nog even tijd om ons voor te bereiden op de eerste ronde. Puur toeval dat degene met een colaatje later de held van het toernooi wordt.
Foto 3: Analyse en voorbereiding
Op de grote analysetafel werden de gespeelde partijen uitvoerig geanalyseerd en de voorbereidingen getroffen voor de volgende ronden. Met name Marcel bekeek veel partijen van tegenstanders en niet zonder succes.
Foto 4a: elke dag wat nieuws aan
Foto 4b: elke dag wat nieuws
Elke dag hadden we weer nieuwe schone en frisse kleren aan. Met de opvallende petjes waren we ook ’s nachts goed zichtbaar.
Foto 4c: elke dag wat nieuws, op het petje na

Oene

Laten we eerst maar met de knoeiers beginnen. Vorig jaar had ik 5,5 uit 9 met een redelijk aantal sterke tegenstanders en ik zou er voor tekenen als ik dat aantal weer zou halen. En wat deed ik?, inderdaad weer 5,5 uit 9. Lekker constant zou je zeggen, maar niks is minder waar. Alleen in de tweede ronde had ik in T. Lammens een tegenstander met een rating van 2303, maar daarna heb ik niet meer een 1900+ tegenstander gehad. Gewonnen stellingen blunderde ik weg en mijn gewonnen partijen waren nou niet direct het gevolg van mijn sterke spel. Kortom een dramatisch verlopen toernooi en hopelijk komt er bijtijds een kentering aan mijn vrije val op de ratinglijst. Gelukkig heb ik nog een lange vakantie voor de boeg om het hoofd even leeg te maken.

In de 8e ronde speelde ik een leuk potje, tenminste als je het van mijn kant beziet, want je wil met zwart toch niet graag deze stelling hebben. In een normale Siciliaan drukte ik met wit mijn vrouwelijk tegenstander steeds verder achteruit. Op een gegeven moment kon ze geen normale zet meer doen. Ik had er wel plezier in, maar wist op de een of andere manier geen goed plan te vinden om de zaak open te breken, terwijl alles wint natuurlijk. Er is bijna geen stuk wat verzet kan worden zonder materiaal te verliezen. Uit arren moede speelde ze Pc6, maar na h6, Kh8 bleek de loper op f8 niet voldoende gedekt te staan.

 

Eelke

In Gent bespreken we vooraf altijd hoeveel punten we denken te gaan halen. Ik zette in op 5 punten en haalde dat niet. De overige boys haalden hun doel wel; dat kwam vooral omdat ze hun doel wel erg laag gesteld hadden. Met als uitschieter Marcel die 5½ punt als doel had en uiteindelijke een gedeelde tweede plaats haalde met 7 uit 9.

Het halen van 5 uit 9 voor mij is een reële optie. Dat komt omdat ik qua rating iets boven de helft zit. Als ik dus op een score van 50% sta word ik “naar beneden” ingedeeld, tegen een lager gerate speler. Als ik dus zorg na de 8e ronde 4 uit 8 te hebben, dan lukt 5 uit 9 meestal wel.

Ik had na 7 ronden 4 punten en heb er alles aan gedaan om in de achtste ronde te verliezen, maar dat lukte niet, zie partijfragment. Ik had dus 4½ uit 8, werd naar boven ingedeeld en verloor in de 9e ronde. Toch ben ik niet ontevreden over mijn partijen. En Gent was als vanouds een grote vreugde.

Egbert

Gezien mijn matige vorm had ik voorspeld dat ik 4 punten zou halen, maar dat mocht niet: OK, 4,5 dan. Het werden er uiteindelijk 5. Eigenlijk heb ik best wel een aardig toernooi gespeeld: Zes tegenstanders met een rating van rond de 2100: 2,5 punt en drie lager gerate spelers: 2,5 punt. Ik heb weleens het idee dat ik tegen hoger gerate spelers beter speel, tenminste als ik niet na de opening al verloren sta. Je krijgt bijna altijd wel een kans, het is de kunst die kans te benutten. Bovendien is het zo dat sterkere spelers vaak in een gelijke stand toch nog willen winnen en dan risico’s nemen. Ik maakte dat mee in de 2e ronde tegen R. Schelvis (2104).

2) H. Cattoir (1651) – Egbert (1849)

18….. b5 19.cxb5 axb5 Hier ziet wit een ‘mooie combinatie”: 20.Lxc5? dxc5 21.d6+ Kh8 [21…c4 22.dxe7 Dxe7 23.Dc2 e3 24.Ph1 fxg4] 22.dxe7 Dxe7 23.e3 c4 24.Dc2 Dc5 25.De2 b4 26.Pcd1 Lb5 27.De1 Pd5 28.gxf5 gxf5 29.Tc1 Ta8

Het is duidelijk dat zwart overwegend staat. 30.Lxe4 Tja, je moet toch wat. 30…. fxe4 31.Txg7? Kxg7 32.Pxe4 De7 33.Dg3+ Kh8 34.Pdf2 Tg8 35.Pg5 Nog wel even oppassen: Dxe3, Pf7 mat! 33…. Txg5 36.fxg5 Dxe3 37.Dh4 Txa2  Niet Dxc1: Dd4 met eeuwig schaak. 38.Te1 Df4+ 39.Dg3 Txb2 40.Tf1 c3 41.Dxf4 Pxf4 42.Td1 Txf2+ 43.Kg3 Td2 44.Ta1 c2 45.Kxf4 Td1 46.Ta8+ Kg7 47.Kf5 Tf1+

0–1

Egbert Wind (1849) – R. Schelvis (2104)

 Stelling na 31. Kf2.
De stelling is volkomen gelijk. Wit moet zijn a-pion in de gaten houden, zwart heeft een minder goede loper. Wat nu volgt is me volslagen onduidelijk: zwart speelt slechte zetten, wit komt glad gewonnen te staan, tijdnood, wit speelt slechte zetten, toreneindspelen zijn altijd remise, enz. Kortom, ik heb het niet kunnen winnen ½–½.

Helaas kan ik de partij niet laten zien. Ik zou hem dan nog een keer moeten naspelen en daar zou ik knap beroerd van worden. Desondanks ben ik tevreden over mijn tornooi.

 

 

  

Marcel

Tijdens de rit naar Gent doen we wij altijd een voorspelling m.b.t. hoeveel punten je denkt te gaan halen. Gezien het belabberde slot van dit KNSB-seizoen (begonnen met 4,5 uit 5 maar geëindigd met 0,5 uit 4) durfde ik niet hoger in te zetten dan 5,5 uit 9. In de eerste ronde trof ik de Belg Wollaert (ELO 1716). In eerste instantie dacht ik dat de met zwart spelende Belg twee varianten van het Frans door elkaar  haalde. Tijdens de korte analyse bleken het er 3 te zijn. Wit kon al snel zijn ruimtevoordeel verzilveren in winst.

In ronde 2 trof ik G ten Bokkel van Dr. Max Euwe Enschede. Ik accepteerde een dubbelpion ten faveure van het loperpaar.In nevenstaande stelling koos ik voor de beste optie: 1 van de dubbelpionnen opgeven voor nog meer activiteit. Hierdoor  worden de lopers nog sterker, krijgt wit zelf een dubbelpion en kan ik zwaktes creëren op de zwarte velden (f2,e3,c3,b4,b2,a3)

Ik speelde c4! gevolgd door Db6 waarna wit met b2-b3 het pleit beslechtte. De zwarte dominantie op de zwarte velden noopte wit uiteindelijk om zijn pion terug te geven met een iets mindere stelling. Dat drukte ik in het eindspel door naar een punt in het dubbele toreneindspel

In ronde 3 mocht ik aan bord 2 tegen de Rus Vladimir Epishin. Deze Rus vinden wij niet raar, maar heeeel bijzonder. In 1987 won hij een zeer sterk bezet toernooi in St Petersburg waarna hij meteen gevraagd werd als secondant door Anatoly Karpov. Dat bleef hij 10 jaar lang en bereikte in die periode de top 10 van de wereldranglijst met een ELO van 2675. Leuk allemaal. Maar toen Egbert die ochtend in ons appartement de indeling voorlas: Vermaat – Epishin, was mijn eerste reactie: Die gaat het zwaar krijgen! En dat kreeg hij. Tegen tegenstanders die normaliter een stuk sterker zijn is de beste strategie om alles op de aanval te zetten. Positioneel ben je heel erg in het nadeel, bij scherpe stellingen kun je zo af en toe eens behoorlijk goed gokken.

 

Na 12 zetten stond nevenstaande stelling op het bord. Wit staat goed ontwikkeld. De beste zet hier is Dc1 zegt het programma Stockfish. Maar zoals gezegd, niet positioneel maar…. NAAR VOREN!14 g4 !? hxg4  15 fxg4 Pxg4  16 h5!  Uiteraard. De witte loper op e3 is ondergeschikt aan het belang van de snelheid die geboden is.  Nu had zwart met 16 …Db4 17 hxg6  hxg6 gevolgd door 18 … Pe5 voor een iets mindere stelling met tegenkansen moeten kiezen. Maar na het door Epishin gekozen slechte 16 … Te8?? had ik het gevoel dat ik heel erg goed stond. Het rating verschil tussen ons was ruim 400 ELO, dus ik moest nu een afweging maken.
Een remiseaanbod die hij zeker zou aannemen, of doorgaan na 17 hxg6   (zie diagram)  fxg6 18 Lh3 met groot voordeel, maar met een gerede kans dat ik het toch nog ging verprutsen. Ik sloeg dus op g6 vergezeld met een remiseaanbod. Daar behoefde hij niet lang over na te denken. Remise!  Na 18 Lh3 was Pxe3 19 Dxe3 Db4 20 Tg1 Pf8 +1.6 voor wit. Maar dan zou ik wel Dd3 gevonden moeten hebben. Ik denk dat mijn remiseaanbod de juiste keuze was. Voelt als een overwinning.Dit heeft mijn toernooi beslist een boost gegeven.

Ik heb nu in 35 jaar tijd totaal 8 keer tegen een IGM gespeeld. Daarvan eindigden 4 in remise! Een score van 50% 🙂 Mijn remise een aantal jaren geleden in het WD-weekend  toernooi tegen Leonid Kritz (+2600) is nog altijd  mijn beste resultaat.

In de 4de rond wachtte mij de Belgische IM J. Sarrau. ELO 2366Ook in die partij speelde ik met zwart een gezonde partij,  totdat beide spelers een bepaald moment in de partij verschrikkelijk verkeerd beoordeelden. Die onjuiste taxatie viel uiteindelijk voordelig uit voor Sarrau.

 

Dit is de cruciale stelling na 15… b5!(?)  Een uitroepteken omdat het de beste zet was. Een vraagteken omdat ik niet in de gaten had dat het -1 voor zwart stond…Wit speelde hier 16 De3? (beter is Pe3) waarna we beiden dachten dat wit een pion won. Immers zowel h6 als c5 staan in.Ik zat te balen en beoordeelde uiteindelijk dat  pion h6 geven zwart de meeste compensatie zou geven voor de pion. Dat er compi was dat klopt. De stelling is licht in het voordeel van wit en Sarrau wist dat uiteindelijk zeer knap te winnen. Maar wat hadden we gemist. Waarom kan wit in de diagramstelling na 16..Kg7!! (ook Lg7 werkt met hetzelfde motief) niet op c5 nemen? Best moeilijk te spotten aldus Rein de Boer 🙂  Na 17 Dxc5? Volgt een fantastische variant te beginnen met 17…. Td3!! ( zie volgende diagram)
Er dreigt nu 18 … Le7 met damewinst. Op 17 Da3 volgt Le7 19 b4 Lxb4 en daarna ook nog Lxc3 0-1  Maar… er zit nog een damewinst in de stelling ! En wel die van de zwarte !! ipv Da3 speelt wit in nevenstaande stelling 17 Pe3!! (dekt c2 en c4) Le7 18 Dxc6 ! Dxc6 19 Pxe5 (vork tussen d3 en c6) en wanneer zwart nu zijn toren wil dekken met 19 Dd6? (beter is Dc8 Pxd3 Lxh3 met voordeel voor zwart +1,5)  20 Pxd3 Dxd3 21 Tad1 en de zwarte dame is op haar beurt gevangen. Met voordeel voor wit. Prachtig mooi. Mijn enige nederlaag in het toernooi.

 

In ronde 5 trof ik de Belg A. Mauquoy. (ELO 2032). 35 jaar geleden een sterke Belg, daar was bij vlagen nog iets van te merken in de partij. In nevenstaande stelling speelde ik de beste zet 17 h4! De achterliggende gedachte is, naast de h-lijn, vooral het feit dat de witte torens het de zwarte dame veel lastiger kunnen maken zonder schuilplaats op de h-lijn. Op 17… Dxg4 volgt daarom eerst 18 h5! Waarna de witte torens het bord domineren over de f , g en h-lijn. Wanneer wit eerst 17 Tf1 zou spelen ipv h4, dan zou zwart prima op g4 kunnen nemen. (Tf1 Dxg4 Tg1 Dh5 of 18 h4 gxh4! Tg1 Dh5 Tg5 Dh6 en zwart staat gewonnen). Na 17 h4 heeft zwart groot voordeel.Op de 29ste zet ontstond de stelling van het volgende diagram.
Ik was 29 Tfg1 van plan. Maar op gegeven moment viel mijn oog (het rechter) op Ld1. De zwarte dame moet dan naar d7. Na het door mij gespeelde 29 Ld1 Dd7 30 h5 gxh5 31 Lxh5 De7 32 Dh6 Dxe4+ 33 Ka1 Dxc4 34 Lxf7+ Txf7 35 Dh8 was het mat.

 

De 6de ronde bracht mij een saaie pot waar alleen de slotstelling interessant was.
Tegen M. Bottema (ELO 2111) kreeg ik nevenstaande stelling op het bord. Ik bood met zwart remise aan. De stelling is ook in evenwicht na Dc2.Maar bij het napraatje hadden we het over 18 Pb5!? We dachten beide dat die niet mogelijk was i.v.m. 18… Lxf2+ 19 Txf2 Dg3 waarna de witte dame door de toren op d8 aangevallen staat, de toren op f2 met schaak dreigt genomen te worden en ook nog eens het paard op b5 hangt. Maar… daar is een oplossing voor zegt Stockfish ! 20 Lh4! En wit overleeft het. Maar ook dan met een gelijke stelling.

 

Ronde 7 was het de beurt aan Klaas Hagendijk. Ik had gezien dat hij vaak een systeem speelt waar ik een hekel aan heb.  Maar ik zag ook dat hij tegen de opstelling g3 Lg2 c4 vaak verdedigt met b6 en Lb7 en dan heel gedrukt kwam te staan. Ik besloot voor het eerst in mijn leven dit systeem te spelen. Geen e4…

Na 20 zetten kwam de volgende stelling op het bord (zie links)Wit heeft alle stukken in het spel, controle over de centrumvelden en staat klaar voor een aanval. Zwart denkt echter eerst te zijn met de dreiging 20… f4. Ik speelde hier de beste zet 20 Te3! en na f4 (Dxd4 Lc3 Dc4 h4! gevolgd door Td4 gaat nog sneller mis) 21 Te6 Dg7 (na Dxd4 weer Lc3 en daarna gf4) 22 De4 Taf8 23 Lf3 (maak aub de diagonaal c1-h6 zwak) g4 (goedzo) 24 Lg2 fxg3 (anders sla ik met de loper op f4 ) 25 Lh6! En wit won een kwaliteit en snel de pionnen weer terug. 1-0

 

In ronde 8 speelde ik mijn beste partij. Tegen de Nieuw-Zeelander A. Stone (2272) kreeg ik een
voordeel waar ik stevig mijn tanden in zette. Ik liet niet meer los.Na de 14de zet van zwart (Pc5) stond het zo: zie diagram links. Zwart wil heel heel graag Pb3 spelen.  Stone speelde de beste verdediging 15 Ta3 Ld7 16 a5 16 …La4 (ik moet bekennen dat ik de grappige jojo-beweging tussen loper en paard hier nog niet gezien had. Eerst gaat de loper naar a4 om de witte stukken te desoriënteren en daarna weer terug naar d7 om het paard het karwei via a4 af te laten maken) 17 Td2 tja…  Tfa8 18 Pa1 (Pd4 was sterker , dan had ik Pe6! gespeeld ook met groot voordeel) 18 … Ld7  (b5 was nog sterker) 19 Tc2 Pa4 20 b3 Pc3 21 Lg5 Tc7 (nu was h6 iets beter geweest) 22 Lxe7 Zie volgende diagram.
Nu werd het gecompliceerd. Ik twijfelde tussen Tbc8 en Lb5.  Ik raakte er van overtuigd dat Lb5 direct winnend was dus:22 … Lb5! 23 Lxd6  Pxe2+ 24 Kh1 Txc2 25 Pxc2 Tc8 26 Ta2 (anders Tc1) Pc1! En zwart wint een stuk in een superieure stelling. Wit gaf op.

Uitermate tevreden ondanks 2 gemiste nog snellere winstwegen.

 

De 9de ronde wachtte mij IM Abolianin. (2366). Althans…. ik moest wachten….In 2005 had ik hem al eerder op een nul mogen trakteren. Hiernaast staat de slotstelling na een complete slachting. Bij het horen van de naam Vermaat schijnt hij nog altijd te hyperventileren. Het verbaasde daarom niemand dat hij niet kwam opdagen. Een gratis punt. Dank u beleefd. 7 uit 9! Een gedeelde 2de plaats achter IGM Moradiabadi . Gedeeld met een mooi rijtje IGM’s en IM’s.

 

mooie muziek alom.