K.S.C. PHILIDOR 1847

PHILIDOR 3 BLIJFT WINNEN

Door Leo van Maanen

Groninger Schaakcombinatie 7 Philidor 3
Schuttevaer, T. (Tim) 1760 Jong de, S.F.J. (Siegbert) 1913 ½ – ½
Almefalani, A. (Abdulhay) 1688 Kruit, E.A. (Erik) 1875 ½ – ½
Schreuder, E.R. (Edwin) 1691 Maanen van, L. (Leo) 1713 1 – 0
Plumart, L. (Lloyd) 0 Botter, S. (Simon) 1792 0 – 1
Krijnen, W. (Wim) 1626 Eijk van, S.G. (Siem) 1769 0 – 1
Noort van, C.P. (Cas) 1614 Ploeger, P. (Pieter) 1680 1 – 0
Kempenaar, J. (Jane) 1543 Brinksma, P. (Pieter) 1702 0 – 1
Luijmes, H.W. (Henk) 1381 Jaarsveld van, J. (Jitse) 0 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1615 Gemiddelde Rating: 1778 3-5

 

We kwamen precies om 13.00 uur aan voor de uitwedstrijd tegen Groninger Schaakcombinatie 7. Afgesloten tunnels en verzakkende spoorlijnen hadden ons met vele anderen door het centrum van Groningen gestuurd. Op papier waren we de sterkste en ondanks dit oponthoud en met drie invallers  Pieter Brinksma voor Dylan, Jitse voor Derk en Pieter Ploeger voor Pieter Hoekstra bleven we in de praktijk ook de favoriet.

Jitse begon met een Caro-Kann waarin zijn tegenstander meteen zijn g- en f-pionnen vooruitduwde. Al op zet tien vond de beslissende fout plaats: de tegenstander liet een vork toe die niet onmiddelijk werkte vanwege een penning, maar na een lokzet een stuk won. Vervolgens kon hij simpelweg alle stukken ruilen tot een winnend eindspel met dames, pionnen en voor een extra paard. Een prima première in de KNSB, 0-1.

Siem opende met Pc3. Een leuke openingszet. Een paar zetten later offerde hij een pion. Dat was waarschijnlijk niet goed, maar kreeg daardoor een mooie aanval en dat was de bedoeling. Hij stond al beter toen zijn tegenstander gedwongen een pion 2 velden naar voren moest spelen. Hij won daarna nog twee pionnen en toen was zwart kansloos, 0-2.

Ook Pieter Brinksma speelde zijn eerste wedstrijd in de KNSB. Pieter speelde met wit een damegambiet waarbij zwart de Slavische verdediging gebruikte. Na de gebruikelijke openingszetten kon Pieter zijn pionnen aan de damezijde ontwikkelen samen met ondersteuning van zijn beide torens waarna zwart het erg moeilijk kreeg om ze te tegen te houden. Na het afruilen van de dames kreeg Pieter de overhand en kon zwart niet anders dan opgeven,, 0-3.

Deze uitstekend start werd door de scribent enigszins teniet gedaan. Hij kreeg twee dubbelpionnen en leverde een pion in voor actiever stukkenspel. In een gelijkwaardige stelling zag hij een fantastisch paardoffer, de tegenstander zag hier echter geen enkele vorm van genialiteit in en kwam gewoon een stuk voor, 1-3.

Simon, de topscoorder van het derde zorgde voor het volgende punt. Na een Nimzo-Indische opening ontketende hij met alle pionnen nog op het bord een prachtige aanval op de koningsstelling, 1-4.

De partij van Pieter Ploeger ging het na een Spaanse opening eerst gelijk op. Daarna kreeg hij gaandeweg een wat betere stelling met aanval op de koning. Maar toen hij totaal onnodig zijn kwaliteit verspeelde en kort daarop nog een fout maakte kon hij opgeven, 2-4.

Daarna begon het lange wachten, zowel Erik als Siegbert maakten maximaal gebruik van hun tijd. Ik heb van het eerste deel van hun partijen niet veel meegekregen. Erik speelde na een Siciliaanse opening in  een open stelling waarin zijn stukken weliswaar minder waren maar dit wel compenseerde met vier vrijpionnen, deze verdwenen langzaamaan van het bord en met een toren voor een paard werd het uiteindelijk remise, 2½-4½. De overwinning was een feit.

Siegbert won in het middenspel een pion, maar deed het daarna waarschijnlijk niet goed, want zwart kreeg prachtige compensatie en pionverlies was niet te voorkomen. Het zag er slecht uit voor Siegbert, maar zwart deed het toen ergens niet goed, zodat hij na 66 zetten met herhaling van zetten kon ontsnappen, 3-5.

Tot nu toe gaat het verblijf in de 6e klasse voorspoedig, de volgende wedstrijd tegen Hoogeveen word belangrijk, beide teams hebben evenveel match- en bordpunten.

 

Geef een reactie