K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor 3 boekt een nipte overwinning op Hoogeveen 2

Door Leo van Maanen

Philidor 1847 3 Rating Hoogeveen 2 Rating Ronde 4
Jong de, S.F.J. (Siegbert) 1868 Broertjes, S.G. (Stephan) 1861 1 – 0
Kruit, E.A. (Erik) 1865 Vegt van der, E. (Els) 1854 1 – 0
Hoekstra, P. (Pieter) 1818 Spaans, L. (Leo) 1791 0 – 1
Botter, S. (Simon) 1875 Bottema, J. (Jeroen) 1750 ½ – ½
Eijk van, S.G. (Siem) 1745 Witkamp, T.F. (Theo) 1787 1 – 0
Roersma, D. (Dylan) 1759 Amerongen van, F. (Frans) 1656 1 – 0
Maanen van, L. (Leo) 1684 Limani, E.L. (Elez) 1786 0 – 1
Stegeman, D. (Derk) 1666 Benjamins, S.J.P. (Sander) 1713 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1785 Gemiddelde Rating: 1775 4½-3½

 

 

In de bovenste regionen van 6a ging de wedstrijd tegen Hoogeveen 2 om de eerste plaats en wellicht om het kampioenschap, beide teams hadden evenveel wedstrijdpunten. Het kon dus een spannende wedstrijd worden en dat werd het ook.

Na het eerste uur stond Hoogeveen iets beter maar Dylan stond na een Siciliaanse opening een pion voor in een stelling waarin beiden spelers een gedekte vrijpion op de zevende rij hadden. Dylan zag het vervolgens toch scherper, won een stuk en de partij, uitstekend gespeeld en 1-0.

Derk kreeg met wit de Caro Kann tegen zich en stond lange tijd gelijk maar na zijn lange rokade sloeg de aanval van de zwartspeler sneller door en was mat of stukverlies onvermijdelijk, 1-1.

Ik speelde zelf met zwart ook een Caro Kann, kwam vrij snel een pion voor en maakte weinig fouten en stond op zet 35 op +7. Ik verzuimde echter de kwaliteit te pakken en deed in plaats daarvan een slechte koningszet. Daarna sloeg ik in een gelijke stelling een remisevoorstel af en produceerde nog ‘grafzet’ die een niet te stoppen vrijpion creëerde en stond volgens de computer toen op -10, 1-2.

De partij van Pieter heb ik niet goed gevolgd maar hij stond vrij snel een pion achter. Er ontstond uiteindelijk een eindspel van toren tegen paard met verbonden vrijpionnen aan beide kanten van bord en hier moest het paard het afleggen tegen de toren, 1-3.

Dit ging de verkeerde kant op maar Siegbert die ook als wedstrijdleider fungeerde harkte het volgende punt binnen. Hij stond een groot deel van de partij een pion achter maar cruciaal was de stelling na 30…Td2 met aanval op de witte dame. Wit kon kiezen tussen 31.Db1 of 31.Dc1. Na 31.Db1 zou wit op +2.83 staan, maar na 31.Dc1 stond zwart ineens op +2.85 dankzij 31…T2xd4! met stukwinst. Deze zet had wit dus gemist, 2-3.

Siem stond de hele partij veel actiever en hij had in het eindspel van toren en paard tegen toren en loper een pluspion en een sterk paard. Dit voordeel werd op kundige wijze verzilverd, 3-3.

Erik geeft zelf commentaar op zijn partij.

 

Toen was het 4-3 en was het in ieder geval een gelijkspel.

Simon was als laatste bezig en speelde met bijna vijf uur de langste partij (tot nu toe) uit zijn carrière. De opening ging prima. Meteen daarna buitte de tegenstander echter een overbelast paard uit en won daarmee een pion. Volgens de computer stond Simon toen slechter, maar tijdens het spelen was hij niet geheel ongelukkig met de stelling. Hij had nog aardig wat druk op de f7 pion. Met de ruil van de laatste torens offerde de tegenstander zijn extra pion om hiermee in een koning- en pionneneindspel een doorbraak te kunnen forceren. Dit had mogelijk handiger gekund en Simon wist vervolgens met zijn koning oppositie te houden. Na enig heen en weer geschuif werd het remise. Een belangrijke remise en een kostbaar half punt en daarmee de winst, 4½-3½.

Hiermee zijn de kansen op een kampioenschap aanzienlijk vergroot. In de komende 3 ronden is Sissa 4 de sterkste tegenstander die van zowel Hoogeveen als van Assen heeft verloren. Als we geconcentreerd blijven spelen en sommige spelers wel een goede dag hebben dan moet dit zeker lukken.

 

 

Geef een reactie