Ook gaat het al snel over de Rematch van de Eeuw, in Montenegro en Belgrado in 1992, die door de VN verboden was, toch doorging en waarin hij opnieuw verloor van Fischer. Spassky voelde zich het grootste deel van de match niet lekker, maar wees erop dat hij als verliezer 1,65 miljoen dollar meekreeg, terwijl hij in 1968 nog 250 dollar had gekregen in de halve finale van de kandidatenmatches tegen Bent Larsen.
Ook worden we er weer aan herinnerd dat de Verenigde Staten toen een internationaal arrestatiebevel tegen Fischer uitvaardigde omdat hij de VN-sancties tegen Joegoslavië had overtreden, waarop Spassky in een open brief meldde schuldig te zijn geweest aan hetzelfde vergrijp. ‘Zet me maar in dezelfde cel als Bobby Fischer, en geef ons een schaakspel.’
Zo gaat het steeds vooral over Bobby Fischer, terwijl Boris Spassky veel meer is dan de opponent van Bobby Fischer in 1972 en 1992.
Iemand die Spassky wel op zijn eigen waarde wist te schatten is Dolf Wissmann. Op de dag van het overlijden van de oud-wereldkampioen, donderdag 27 februari, besloot hij in de FSB-competitiewedstrijd De Rode Loper–Jurjen Tolsma het koningsgambiet te spelen. Tegen Piet Hoogland was hij in achttien zetten klaar. ‘Partij opgedragen aan Boris Spassky (1937-2025)’, schreef Dolf in een appje aan schaakvrienden.
Als Piet Hoogland ook de tegenwoordigheid van geest had gehad dat het de sterfdag van Spassky was, had hij doorgespeeld. 18…Kb8 19.Lxc7+! Kxc7 20.Pb5+ Kb8 21. Dd6+ Kc8 22.Dc7#.
In Chessbase staan 29 klassieke partijen van Boris Spassky met wit in het koningsgambiet: vijftien overwinningen en veertien remises. In januari 1960 speelde hij in de finale van het kampioenschap van de Sovjet-Unie een partij tegen David Bronstein, die wereldberoemd is geworden dankzij de James Bond-film From Russia with Love.
Wissmann brengt nog een paar overwinningen van Spassky met het koningsgambiet in herinnering. Tegen een zestienjarige Fischer, de eerste keer dat ze tegen elkaar speelden, tegen Karpov en tegen Yasser Seirawan. Die laatste is ook het bekijken waard, met name wegens 8.Kf2!.