K.S.C. PHILIDOR 1847

Groninger Combinatie 2½-7½

Het eerste kansloos tegen de Groninger Combinatie

Door Eddie Scholl
15-09-18
Philildor 1847
2197
Groninger Combinatie
2320
1.
Migchiel de Jong
2367
Eelke de Boer
2294
0
1
2.
Erik Sparenberg
2175
Julian Kramer
2409
½
½
3.
Jeroen Weggen
2192
Jan Werle
2518
0
1
4.
Addy Lont
2238
Nick Maatman
2354
0
1
5.
Eddie Scholl
2209
Simon Elgersma
2226
0
1
6.
Bas van der Lijn
2234
Jasper Geurink
2333
1
0
7.
Auke van der Heide
2150
Erik Hoeksema
2341
0
1
8.
Jan Hania
2150
Otto Rubingh
2137
1
0
9.
Jippe Kamstra
2118
Iozefina Paulet
2289
0
1
10.
Jan Boersma
2136
Maurice Schippers
2301
0
1

 

Dat we het erg moeilijk zouden krijgen tegen de grote favoriet in onze klasse was duidelijk. Met de twee ‘Friese’ grootmeesters Jan Werle en Sipke Ernst en twee meesters in de gelederen, aangevuld met jong talent als Eelke de Boer, Simon Elgersma en de elfjarige Machteld van Foreest (helaas wegens ziekte afwezig), lijken de vorig jaar uit de meesterklasse gedegradeerde Groningers veel te sterk voor de eerste klasse. Maar behalve Machteld ontbrak ook Sipke, reden voor een voorzichtig optimisme aan onze kant.
Lang duurde dat optimisme niet, want al snel werd duidelijk dat we ook tegen dit verzwakte Groningen-team volmaakt kansloos waren.
Auke was de eerste die zich gewonnen moest geven. IM Erik Hoeksema (ook nog in het bezit van een Philidor-verleden) maakte korte metten met hem. Migchiel zal aan het eerste bord ook geen prettige middag hebben gehad tegen het jeugdtalent Eelke de Boer, die hem op openingskennis – normaal een sterk punt van Migchiel – overtroefde. Hetzelfde gold voor Addy, Jippe en Jan Boersma. Met wit kwam Addy tegen Nick Maatman totaal niet in zijn spel en na een zet of 20 zat hij al tegen een troosteloos eindspel aan te kijken. Jippe overleefde zwak openingsspel evenmin en Jan maakte na een zet of 16 een cruciale fout. Jeroen Weggen weerde zich geducht tegen Jan Werle, maar moest in het eindspel toch zijn meerdere in de GM erkennen.
Tegen al deze nederlagen stonden gelukkig ook enige lichtpunten. Erik Sparenberg hield aan bord 2 IM Julian Kramer (rating 2409) met wit schijnbaar moeiteloos in bedwang. Nog beter deed Bas het. Op doeltreffende wijze weerlegde hij het scherpe en al te optimistische openingsspel van Jasper Geurink. De tweede overwinning aan onze kant kwam op naam van Jan Hania.  Onder opoffering van enkele pionnen zette hij zijn tegenstander dusdanig onder druk, dat deze ernstig in de fout ging.
Terwijl vrijwel iedereen zich al in de analyseruimte had teruggetrokken, zat ik nog als laatste te zwoegen tegen de  meer dan 50 jaar jongere Simon Elgersma. De partij eindigde in een tijdnoodduel in onduidelijke stelling, een duel waarin Simon zich de sterkste toonde.

Deze nederlaag geeft overigens geen aanleiding de doelstelling voor dit seizoen (dezelfde overigens als die van de vorige 15 seizoenen) aan te passen. Die luidt onverminderd ‘veilig tweede worden’.

Geef een antwoord