Door Eddie Scholl

 

 

 

 

 

 


Xander Wadman. Foto: Bart Beijer

Op 14 september jl. is in Groningen op 64-jarige leeftijd Xander Wadman, violist in het Noord-Nederlands Orkest (eerder in het Frysk Orkest), overleden.

Hoewel hij zelf alleen in zijn jeugdjaren geschaakt heeft, was hij een groot liefhebber van ons spel en enthousiast verzamelaar van schaakboeken, waarvan hij een hele bibliotheek opbouwde. Ook was hij als geboren Fries – hij was een zoon van de bekende Friese schrijver Anne Wadman – vanaf het begin van de jaren ’70 Philidor-fan. Als het eerste tiental een uitwedstrijd in Groningen moest spelen, kwam hij steevast even kijken hoe we het eraf brachten en toen hij vorig jaar bij zo’n gelegenheid verhinderd was liet hij me dat per briefkaart (aan mailen deed hij niet) weten.

 

 

 

 

 

Bij de opening van de festiviteiten t.g.v. het 150-jarig bestaan van Philidor, in november 1997 in het Provinciehuis, trad hij op met een kamermuziekensemble, dat muziek van de componist Philidor ten gehore bracht.

In de Leeuwarder Courant van 4 juli 2009 wijdt Remco Heite zijn rubriek aan deze buitennormale schaakliefhebber.

 

1 REACTIE

  1. Beste Eddie, dank voor dit In Memoriam. Een echte schaakliefhebber is er niet meer. Ook bij wedstrijden van de groninger clubs was hij er bijna altijd. En bij toernooien, zoals Wijk aan Zee en Hoogeveen. We gaan hem missen. Groet, Michiel Boekschoten.