K.S.C. PHILIDOR 1847

UVS 3½-6½

Geniaal Philidor I laat punten liggen

Door Jeroen Weggen

06-10-18  UVS 2209 Philidor 1847 2197 6½-3½
1 Klip , J.A. (Hans) 2321 Jong de, M. (Migchiel) 2367 ½ – ½
2 Linden van der, L.J. (Lukas) 2290 Scholl , E.C. (Eddie) 2209 ½ – ½
3 Bons , J. (Jasper) 2201 Lijn van der, B.J. (Bas) 2234 1 – 0
4 Rijn van, A.B. (Anton) 2219 Sparenberg , E. (Erik) 2175 1 – 0
5 Houben , J.P. (Jaap) 2291 Weggen , J.V. (Jeroen) 2192 ½ – ½
6 Mierlo van, G. (Guido) 2155 Lont , A.H. (Addy) 2238 0 – 1
7 Pijkeren , J. (Jan) 2181 Kamstra , J.A. (Jippe) 2118 1 – 0
8 Hatert van den, R. (Roy) 2129 Hania , J. (Jan) 2150 1 – 0
9 Retera , J.J.C.M. (Joost) 2225 Heide van der, A. (Auke) 2150 1 – 0
10 Arts , D. (Dennis) 2077 Boersma , J. (Jan) 2136 0 – 1

 

Het zonnetje scheen zaterdag, ondanks dat één van de Philidor autos vertraging opliep en zo’n 10-15 minuten na aanvang binnenkwam leek er geen vuiltje aan de lucht. Philidor 1 beschikt namelijk over geniale spelers.

Van bord 10 naar 1:

Bord 10: Jan Boersma, geniale winstpartij,

Bord 9: Auke had zich met een geniaal dameoffer onsterfelijk kunnen maken. Hij zag het helaas niet. Zie partij.

Bord 8: Curieuze opening, witspeler kwam met een geniepig stukoffer dat Jan Hania vol overgave aannam, het leek namelijk niet te kunnen. (Kennelijk een voorbereid stukoffer waarvan de Nijmegenaar aan bord 5 de kwade genius was.) Het stukoffer bleek levensgevaarlijk. Jan verweerde zich echter geniaal en in tijdnoodfase stond de partij weer gelijk. Hier ging het echter fout.

Bord 7: Jippe speelde een geniale partij, offerde eerst een kwaliteit, hierna nog een stuk. Speelde de rest van de partij met toren minder, maar stond blijkbaar wel ergens gewonnen. Hij was echter net niet geniaal genoeg om verlies te vermijden.

Bord 6: Geniaal strakke partij van Addy Lont, stond nergens slechter, won in tijdnoodfase een pion, toreneindspel was wel aan hem toebesteed.

Bord 5 (ondergetekende): Hoe geniaal moet je zijn om na 11 zetten tegen een 2300-speler al gewonnen te staan? Goed, de winstweg werd niet gevonden, maar toch. Vervolgens ook in het eindspel de tegenstander geniaal weggespeeld, maar uit genade weer laten glippen.

Bord 4: Erik ruilde vroeg de dames en beide spelers waren met een geniale schuifpartij bezig. Maar toen Erik naliet zijn paard naar c4 te spelen kwam wit vervelend binnen en was het eigenlijk meteen uit.

Bord 3: Geniale positionele partij van Bas. Bovendien in het middenspel een nauwkeurig gecalculeerde koningswandel dwars over het bord. Hier wilde Bas echter teveel en in plaats van op eeuwig schaak in te gaan, liet hij zich mat zetten.

Bord 2: Geniale opening van Eddie. Hij zegt zelf dat hij het al meer dan 40 jaar niet bekeken heeft, dat betekent dat hij de hele hoofdvariant van het Catalaans vandaag zelf opnieuw uitgevonden heeft. Geniaal! Stukje bij beetje kwam Eddie heel goed te staan, hij had echter te laat door hoe goed hij wel niet stond, en liet de partij in remise verzanden.

Bord 1: Onze IM tegen de hunne, Migchiel pakte de opening al gelijk geniaal aan (al bleek achteraf dat er een nog genialere wijze was) en had steeds prettige druk op de zwarte stelling. Hij vond later helaas niet op tijd het juiste plan (ruil der zwartveldige lopers) en na de tijdscontrole moest hij in remise berusten.

Dit geniale team heeft vandaag dus de nodige punten laten liggen! Maar met zulke geniale spelers ben ik ervan overtuigd dat de komende thuiswedstrijd, 3 november tegen Caissa-Eenhoorn, het startschot zal zijn van de jaarlijkse inhaalrace van Philidor 1.

 

Geef een antwoord