door Henk J. Bruinsma

In de interne competitie wordt komende dinsdag alweer de vijfde ronde gespeeld. Mij is gevraagd (tegen de sympathieke vergoeding van twee consumpties per avond) de competitie in de B-groep te volgen en te analyseren. De A-groep zal door een volledig bevoegde schaker worden verslagen en geanalyseerd. De verslaggeving zal met ingang van volgende week van start gaan. Er zitten veel getalenteerde scribenten bij de A-groep, dus ik ben benieuwd wie uiteindelijk als winnende verslaggever zijn/haar proza zal mogen publiceren.

Dit gezegde hebbende gaan we naadloos over naar de B-groep. Wordt al enigszins duidelijk wie straks met de eer, de beker, de whisky en de bloemen gaat strijken? Vooralsnog is Kees spekkoper. Vorige week versloeg hij Siem, die zich een week geleden had laten ontvallen dat, wanneer hij ongeschonden uit de opening kwam, de rest van de partij gesneden koek was. Dat had de jonge, veelbelovende voorzitter in zijn oren geknoopt. Met jeugdige energie smeet hij zijn pionnen naar voren, paarden en lopers werd ingezet, een jonge jenever werd aangeboden (maar jammerlijk afgewezen) en onverbiddelijk drukte hij door.

Over drukken gesproken: Skaakstikken 2 is net uit. De zeventallige redactie van dit recent opgerichte schaaktijdschrift bestaat uit Migchiel de Jong (erelid Philidor), Eelke Heidinga (erelid Philidor), Dik Kruithof (erelid Philidor), Jan Hibma (gastlid Philidor), Dolf Wissmann (gastlid Philidor), HarmJan Dijkstra (lid van de Club van 1847) en Paul Pasveer (huisdrukker van Philidor). We mogen gerust stellen dat het tijdschrift een tweejaarlijkse bijlage is van het onvolprezen jaarboek van Philidor. Daar moet dus zegen op rusten, maar dat neemt  niet weg dat we kritisch en alert moeten blijven. Wat ik op prijs stel zijn de open vragen die gesteld worden aan Sipke Ernst. Dat geeft hem volop de gelegenheid om uitgebreid op de gestelde vragen in te gaan. Wat ik minder op prijs stel: de wolkjes met daarin de spitsvondige gedichten zijn opeens verdwenen. Mijn kinderen hebben zo’n leuke tijd gehad met het inkleuren van de wolkjes. Zelf had ik graag nog wat gedichten ingezonden: “Mijn dochter zit op schaken, dat vind ze erg fijn, want ze wil later, een grote dame zijn”. Ook ben ik niet ontevreden over: “Een schaakbord heeft veel velden, de scheidsrechter een fluit, je mag niet onfatsoenlijk schelden, want dan lig je er uit”.

In de bijdrage van René Wolfslag lees ik dat zijn opa hem ‘een wijze raad’ geeft. Opa adviseert René om niet bij Philidor te gaan schaken, omdat dat ‘een club voor intellectuelen is’. Een raad die hij ‘uiteraard braaf’ heeft opgevolgd. Een intellectueel is iemand is met een hoge algemene ontwikkeling, iemand die zorgvuldig nadenkt en verstandelijk overweegt. Genoemde kwalificaties lijken me niet onbelangrijk voor een schaker. Overigens is Skaakstikken een aanwinst voor het schaakleven in Friesland.

Terug naar de interne competitie. Leo staat op een riante tweede plaats. Knap dat hij, ondanks zijn herhaalde pogingen om wanbetalers over te halen hun contributie over te maken, nog tijd en energie heeft om zich te verdiepen in waanzinnig gecompliceerde middenspelen. Henk glorieert op een eervolle derde plaats. Omdat Henk iedere week met de fiets naar Leeuwarden komt, is hij zo fit en zo helder, dat hij een absolute bedreiging vormt voor de nummers 1 en 2. Siem lijkt wat verborgen op de vierde plaats, maar pas op. Deze doorgewinterde rotanvlechter laat zich de poten onder de stoel niet wegzagen. Frederik stormt, gesteund door zijn lessen bij Wessel, op naar de vijfde plaats. Pieter zet zijn schaakdoek rustig op. Hij schildert eerst een achtergrondje en zet zichzelf pas daarna op een prominente plaats. Wiebe, jong gevolmachtigd VijfdeStapper, inventariseert, controleert en zet dan de journalistieke vaart erin. Hette heeft nog maar twee partijen gespeeld. Daar is nog van alles mogelijk. Wolter moet nog op stoom komen. Dat is alleen een kwestie van de juiste wijn uitzoeken en dan met soepele Franse slag verdergaan. Dat geldt ook voor Jan, maar dan zonder de Chateau Neuf du Pape. Dik en Peter hebben ook nog maar twee partijen achter de ruggen. Het succes lijkt in aantocht. Wim is altijd lastig in te schatten. Eerst een gouden partij en dan een van bordkarton. Zulke schakers zijn de gevaarlijkste tegenstanders. Taeke heeft nog geen besmet schaakverleden en is bezig met een flinke inhaalslag. Waarheid en gezond verstand, dat zei Batavus Droogstoppel ook al. Hij maakte een uitzondering voor één boek, maar welk boek dat is mag u zelf opzoeken. Ik heb geen zin in godsdiensttwisten. Sytze is ook met twee partijen nog moeilijk voorspelbaar. Derk mocht tijdens de ALV een zak potloodjes in ontvangst nemen en is daarna zo druk bezig geweest om ieder potlood in 40 stukken te zagen, dat hij niet meer toe is gekomen aan een fatsoenlijke studie van de Etruskisch-Genuaanse variant van het Siciliaans. Jeppe heeft ook een achterstand van twee partijen. Met een drukke baan en een gezin zij het hem vergeven. Joop is iedere clubavond aanwezig, en dat is een groot compliment waard. De vorige jaren reisde hij altijd samen met Margriet, die op de dinsdagavond een cursus Franse conversatie volgde. Deze cursus is opgehouden te bestaan, maar toch tuft Joop, in zijn eentje, van Oranjewoud naar Leeuwarden. Dat doe ik hem niet na.

Met al die gelauwerde Philidorianen in de redactie van Skaakstikken en mijn goede verstandhouding met hen, moet het me toch lukken een artikel geplaatst te krijgen in de volgende aflevering. Het probleem is dat er een thema per aflevering blijkt te zijn. Dat kom je pas te weten ná publicatie. Nooit heb ik ergens gehoord of gelezen dat het thema van het nulnummer ‘Roeien tegen de stroom in’ en het thema van het 1e nummer ‘De logica is soms ver te zoeken’ was. Bij deze een vriendelijk verzoek aan de redactie of het mogelijk is om het thema van de volgende aflevering binnenkort bekend te maken. Ik heb al wat artikelen in voorraad (‘Schaken zonder enig verstand’, ‘Opa leert zijn langharige neefje biljarten maar dat lukt niet en daarom begint hij een schoenenzaak’ en ‘Spraakmakende geurvreters onder de 2000-grens’), maar als het thema ‘De invloed van het schaken op het afschaffen van de dividendbelasting, in voortdurende relatie met het afscheid van Pechtold als partijleider van D66’ blijkt te zijn, dan val ik wel mooi buiten de prijzen.

De B-groep is tot dusver gevolgd. Mijn analyses zullen volgende keer aan de orde komen (Fritz heeft geen zin).

De schakers van de B-groep wens ik veel succes, de redactie van Skaakstikken feliciteer ik met het fraaie eerste nummer en René zou ik adviseren niet altijd braaf de raad van ouderen te volgen.

Tot over vier weken.