K.S.C. PHILIDOR 1847

Caïssa/Eenhoorn 5-5

Philidor 1 af van de hatelijke nul

Door Jeroen Weggen

 Philidor 1847 2195 Caissa-Eenhoorn 2212 5-5
Jong de, M. (Migchiel) 2321 Doggers , P. (Peter) 2151 1 – 0
Lijn van der, B.J. (Bas) 2236 Zult , D. (Daan) 2319 ½ – ½
Lont , A.H. (Addy) 2239 Dorokhin , M. (Mykhailo) 2269 ½ – ½
Weggen , J.V. (Jeroen) 2192 Visser , H.C.J. (Henk-Jan) 2283 0 – 1
Scholl , E.C. (Eddie) 2202 Moll , A. (Arne) 2199 1 – 0
Hania , J. (Jan) 2149 Monteban , J.M. (Martijn) 2282 0 – 1
Kamstra , J.A. (Jippe) 2101 Weersel van, A. (Arlette) 2158 ½ – ½
Sparenberg , E. (Erik) 2249 Thakoerdien , J. (Jerrel) 2190 1 – 0
Boersma , J. (Jan) 2124 Edeling , J. (Jeroen) 2158 0 – 1
Heide van der, A. (Auke) 2135 Geerts , A.C. (Alexander) 2110 ½ – ½

De tijdscontrole is net geweest, het staat 2,5-2,5. De partijen aan borden 1-4 zijn nog bezig (plus het toreneindspel aan bord 7 dat alleen maar in remise kan eindigen). Er volgt een onvoorspelbare ontknoping. Wedstrijden met viertallen – zoals nu in de FSB – zijn misschien wat minder gezellig dan met een achttal of tiental, maar zeker niet minder spannend! Migchiel heeft tegen Peter Doggers een eindspel dame+loper tegen dame+toren waarbij beide koningen op de tocht staan. Bas verdedigt een lopereindspel met pion minder aan bord 2. Addy aan bord 3 heeft een eindspel toren tegen loper+paard, maar ook een paar pionnen extra waaronder 2 vrijpionnen. Tenslotte moet ondergetekende aan bord 4 een moeilijk, waarschijnlijk verloren eindspel remise zien te houden.

Hierbij wat meningen van de spelers zelf terwijl hun partijen nog bezig waren:

Migchiel: “ik kan de stelling wel remise houden.”
Addy: “ik denk dat ik ga winnen.”
Jeroen: “mijn stelling is lastig maar wel houdbaar.”

Al deze ideeën over de partij-afloop kwamen niet uit. Alleen de partij van Bas werd remise. Dankzij het uitgedunde materiaal had de zwartspeler ondanks zijn pluspion niet veel winstkansen. De lopers werden geruild en beide spelers promoveerden hun laatste pion tegelijkertijd tot dame.

Vervolgens won Migchiel verrassend. Doggers onderschatte de aanvalskansen van Migchiels dame+loper, ging remise uit de weg en kreeg plotseling een mataanval om de oren.

In mijn partij kon ik de remiseweg niet vinden – die was er waarschijnlijk ook niet – en zo stond het 4,5-4,5 met de partij van Addy nog bezig. Ik vermoed dat hij wel ergens de winst heeft gemist, maar de witspeler wist zijn stelling goed te consolideren – geen gemakkelijke opgave wanneer je (met loper en paard tegen toren) tegen twee zwarte vrijpionnen op f3 en a3 moet verdedigen. Addy zag geen andere optie dan beide vrijpionnen te offeren om de loper te winnen. Inmiddels is het eindspel als volgt: paard + 3 pionnen tegen toren + 1 pion. Met andere woorden: als er nu iemand op winst kan spelen is het wit. Gelukkig kon Addy nog vrij eenvoudig remise bereiken, waarmee de wedstrijd in 5-5 eindigde.

Hoe kwam de 3-3 tussenstand op het bord? Van bord 10 naar bord 1: Bij Auke werd het evenwicht nooit verbroken, het eindspel was vrij simpel remise. Jan Boersma stond aan bord 9 in het middenspel lange tijd beter, maar na het ongelukkige f7-f6 raakte hij de controle kwijt en verloor uiteindelijk.

Erik aan bord 8 speelde een prima partij. Hier en daar had het misschien nog iets beter gekund, maar hij bleef wel altijd beter staan. Erik zette zijn lopers en zware stukken goed neer voor de aanval. Toen zwart niet de juiste verdediging vond (36. ..Pe4!) was het direct uit.

Jippe stond tot ver in het toreneindspel onder druk maar wist dit prima remise te houden.

Bij Jan Hania heb ik niet gezien waar het fout ging. De laatste keer dat ik naar zijn stelling keek, leek hij nog goed te staan. Maar het werd dus een nul.

Eddie speelde zijn tegenstander aan bord 5 vakkundig weg, zie partij.


Zo stond het dus 3-3. Dan nu nog de eerste 40 zetten van de partijen aan borden 4 t/m 1.

Ondergetekende had een ambitieus openingsplan dat niet bleek te deugen. De zwartspeler gebruikte echter zoveel bedenktijd om mijn openingsplan te weerleggen dat hij ruim twintig zetten lang op increment moest spelen, met de nodige gevolgen. Het stellingsoordeel ging al gauw van ‘wit staat verloren’ naar ‘gelijk’ naar ‘wit staat beter’. Vlak voor de tijdscontrole ging het echter fout: mijn 40e zet was een slechte, waardoor het oordeel van ‘gelijk’ weer veranderde in ‘zwart staat beter/waarschijnlijk gewonnen’. Mijn stukken kwamen zo onhandig te staan dat ik wel dameruil met pionverlies moest aanbieden. In het eindspel deden mijn stukken nog steeds niet mee, waardoor zwart de extra pion meteen naar de overkant kon brengen.

Addy had een valse start vanwege een treinstoring in Almere, ook toen hij eenmaal gearriveerd was moest hij even in de denktank om een goed antwoord te formuleren op de originele witte openingsopzet (1. e4 c5 2. b3). Hij wist de problemen echter prima op te lossen en stond hierna steeds beter. Na afwikkeling kwam het eerder genoemde eindspel van toren+vrijpionnen tegen loper+paard op het bord, welke na grote verwikkelingen in remise eindigde. Het vermoeden blijft dat hij ergens de winst heeft gemist.

Bas stond vanuit de opening heel goed, kon het voordeel helaas niet vasthouden. Maar hij hield het lopereindspel met pion minder wel koeltjes remise.

Tenslotte Migchiels partij. Zoals gezegd maakte hij de partij bekwaam af, maar al veel eerder in de partij had hij wit kunnen kielhalen over de a1-h8 diagonaal. Toen hij een zet hiermee wachtte was de kans verkeken. Nu kreeg hij zelf een koningsaanval over zich heen, maar wist dit te overleven. Het middenspel/eindspel van dame+toren vs. dame+loper zag er gevaarlijk uit, maar onze IM had het goed berekend, speelde alle juiste zetten, en kon na een onnauwkeurigheid van wit zelfs nog de winst grijpen.

Na deze 5-5 staan we nog steeds 9e, maar er is nog voldoende perspectief. We zijn van de hatelijke nul af, en dat geldt nu ook voor al onze spelers (alhoewel de score van 0.5/3 van Auke, Jippe en ikzelf niet echt inspireert). De volgende wedstrijd, uit tegen ASV, is belangrijk. Op papier is dit één van de zwakkere teams van klasse 1A, en bij winst staan we redelijk in de middenmoot terwijl we bij verlies voorlopig nog in de degradatiezone moeten bivakkeren. Het wordt dus tijd om goede zaken te doen.

Geef een antwoord