K.S.C. PHILIDOR 1847

Paul Keres 3-7

Philidor kansloos tegen Paul Keres

Door Jeroen Weggen

15-12-18  Philidor 1847 2195 Paul Keres 2323 3-7
1 Jong de, M. (Migchiel) 2321 Breukelman , H.J. (Jan) 2363 ½ – ½
2 Lijn van der, B.J. (Bas) 2236 Hertog ten, H.M. (Hugo) 2486 ½ – ½
3 Scholl , E.C. (Eddie) 2202 Wemmers , X.A. (Xander) 2450 ½ – ½
4 Weggen , J.V. (Jeroen) 2192 Lombaers , P.J. (Peter) 2364 ½ – ½
5 Lont , A.H. (Addy) 2239 Kerigan , D. (Demre) 2370 0 – 1
6 Hania , J. (Jan) 2149 Ondersteijn , N. (Niels) 2358 0 – 1
7 Sparenberg , E. (Erik) 2249 Vermeulen , W. (Wesley) 2239 0 – 1
8 Heide van der, A. (Auke) 2135 Hommerson , P. (Paul) 2213 0 – 1
9 Boersma , J. (Jan) 2124 Kokje , J.J.I. (Joris) 2215 ½ – ½
10 Kamstra , J.A. (Jippe) 2101 Otte , M.W. (Marijn) 2168 ½ – ½


De zware thuiswedstrijd tegen Paul Keres verliep helaas op een voorspelbare manier. Vier remises en vier nullen zorgden ervoor dat de wedstrijd nog voor de tijdscontrole beslist was met een 2-6 tussenstand. Hierna waren Jippe en Eddie nog bezig. Beiden konden ze wellicht de eer redden, maar ook deze twee partijen werden helaas remise.

Zelf – na anderhalve week nog steeds verkouden, het mag van mij wel eens voorbij zijn – was ik als eerste klaar met een solide maar saaie remise. Dames geruild op zet 7, er kwam later nog wel wat spel in de stelling maar dit verdween ook weer net zo snel toen er werd afgewikkeld naar een eindspel met ongelijke lopers. Gezien mijn conditie en de vermoedelijke speelsterkte van Paul Keres aan bord 4 – dik in de 2300 – was ik wel tevreden met een halfje.

In gesprek met met mijn tegenstander en de 11e Utrechter die mee was gekomen kwam naar voren dat de gemiddelde rating van het team dat tegenover ons zat met 2323 nog iets hoger lag dan de 2309 die Paul Keres ‘normaal gesproken’ heeft (en ook hoger dan het team van Groninger Combinatie waar we in de eerste ronde met 2,5-7,5 van verloren). Mijn tegenstander, Peter Lombaers, is woonachtig in Portugal maar komt altijd rond de feestdagen naar Nederland toe en had wel even tijd en zin om een potje mee te spelen met zijn club. Zodoende een sterke ‘invaller’ aan bord 4. Twee seizoenen geleden toen we in december 2016 in Utrecht op bezoek waren bij Paul Keres speelde hij nog tegen Migchiel (overigens won Migchiel dat potje fraai).

In ieder geval, tegen een team dat op papier duidelijk de betere is is het devies om geduldig te spelen en genadeloos toe te slaan bij de kleine kansjes die komen. Maar bij een hoop partijen kwamen die kleine kansjes er helaas niet. Auke en Erik werden vrij geruisloos van het bord gezet. Ook de partij op het bord links van mij – Addy met zwart tegen de sterke Turks-Nederlandse IM Demre Kerigan – leek al na een tiental zetten kansloos te staan voor de Philidor-zijde. Wit speelde het vervolg kundig uit.

Jan Hania had lang prettige druk op de stelling van IM Ondersteijn, maar in de tijdnoodfase liet hij pardoes zijn sterke witveldige loper ruilen waarna zwart het initiatief over kon nemen en al gauw de partij in zijn voordeel kon beslissen.

Er waren uiteraard wel wat lichtpuntjes. Migchiel aan bord 1 leek steeds een tikkeltje minder te staan, maar wist dit wel keurig remise te houden. Bas kwam aan bord 2 slecht uit de opening, maar verdedigde zich in het vervolg sterk tegen Hugo ten Hertog – met 2486 de hoogste ratinghouder bij PK – en sleepte nog een remise uit het vuur. En Jan Boersma speelde ook een prima remise tegen het jeugdtalent Joris Kokje (eerder dit jaar nog bijna Nederlands jeugdkampioen). Toch heerst bij mij het gevoel dat bij deze partijen remise het hoogst haalbare was.

Na de tijdscontrole waren Eddie en Jippe nog bezig. Jippe had een gevaarlijke klont pionnen op de koningsvleugel die hem veel mogelijkheden boden (zie partij).

Dan Eddie. Net als twee jaar geleden speelde hij met zwart tegen IM Xander Wemmers. Destijds een prima remise waarbij Eddie het beste van het spel had. En deze keer was het eigenlijk niet anders. Vanaf zet 15 stond Eddie duidelijk beter, maar hij had steeds het probleem te moeten kiezen uit vele kansrijke voortzettingen. Na de tijdscontrole bleef er een eindspel met pluspion over dat niet te winnen bleek.

Na deze ronde heeft het eerste dus nog steeds 3 punten, en gaat het de winterstop in met een 7e plaats. De teams onder ons zijn wel iets dichterbij gekropen (en ook is ASV weer over ons heen gegaan dankzij een zeer verrassende 4-6 overwinning op bezoek bij Groninger Combinatie!). Toch blijft mijn insteek hetzelfde: als we deze ronde tegen Paul Keres of de volgende ronde uit tegen Delft punten pakken is dat mooi meegenomen, maar de wedstrijden in de laatste drie rondes zijn een stuk belangrijker. Het seizoen is nog lang.

 

Geef een antwoord